loader image

Cartea de Aur a Universității Tehnice a fost descoperită în arhiva TUIASI la 50 de ani de la ultima însemnare

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va pune în curând la dispoziția publicului pentru a putea observa și citi Cartea de Aur a Politehnicii ieșene, o lucrare realizată la cele mai înalte standarde, cu o copertă de piele gravată manual, pagini realizate pe hârtie de pergament, cu o caligrafie deosebită și care a fost începută din 1937, de la înființarea Institutului Politehnic din Iași. Acesta a fost pierdută încă din anii comunismului și nu mai existau referințe dacă ea există cu adevărat sau „Cartea de Aur” era doar o formulare metaforică care se mai întrezărea printre procesele verbale din arhiva TUIASI.

Prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității, este cel care a coordonat căutările pentru Cartea de Aur a TUIASI după ce a găsit o mențiune despre aceasta într-un proces verbal din 1957, când se împlineau 20 de ani de la înființarea Politehnicii moderne. „Exista consemnată într-un proces verbal al primei ședințe a Consiliului Științific al Politehnicii din 5 decembrie 1957. În acest proces verbal se consemnează faptul că rectorul de atunci citește din Cartea de Aur a Politehnicii anumite procese verbale legate de înființarea școlii. Credeam că este o figură de stil, o exprimare metaforică, dar cunoscând stilul vremii și rigorile impuse atunci, m-am gândit că este posibil ca această carte să existe în realitatea deoarece nimeni nu se gândea la vremea respectivă să consemneze metafore într-o ședință de o astfel de importanță”, a precizat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin. Căutarea a fost îngreunată și de faptul că nimeni nu știa exact cum arată această Carte de Aur și unde anume a fost păstrată – la una dintre filialele Biblioteci, la sediul central sau la fondul arhivistic, unde a fost și găsită în final.

Pentru a putea determina dacă sunt necesare lucrări de intervenție de specialitate pentru restaurarea ei, conducerea TUIASI a luat legătura cu specialiști de la Complexul Național Muzeal Moldova, care au apreciat că aceasta s-a conservat într-o stare foarte bună și că are nevoie doar de mici lucrări de legătorie. „Este un obiect de patrimoniu cu o valoare istorică și artistică deosebită. Are punctate principalele momente din evoluția Universității Tehnice. Este, practic, un document care atestă în mod fizic tradiția și istoria universității noastre, dar și grija celor dinaintea noastră față de importanță marcării în documente a acestor momente importante din evoluția universității. În ea sunt transcrise principalele procese verbale ale unor ședințe importante din diverse momente ale dezvoltării Politehnicii, consemnându-se modificări ale structurii – înființări de catedre sau secții, cât și diverse momente aniversare”, a completat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

De altfel, motivul pentru care a fost scoasă din circulație în 1968 nu este cunoscut nici până astăzi, deși s-au putut face o serie de presupuneri în acest sens. Într-un proces verbal consemnat în Cartea de Aur se vorbește despre „raptul teritorial al Basarabiei”, când aceasta a fost alipită forțat URSS-ului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Mai mult, la finalul cărții, la secțiunea în care semnau invitații de seamă ai instituției de învățământ superior, este trecut inclusiv un mesaj al lui Nicolae Ceaușescu – chiar ultimul mesaj din carte, semnată în original de acesta. Una dintre ipoteze este că lucrarea a fost ascunsă în arhivele TUIASI tocmai pentru a nu se face asocieri, interzise și de cenzura statală, între lucrări care amintesc de preluarea abuzivă a Basarabiei și semnătura conducătorului României de atunci.

Cartea cuprinde însă și semnături ale unor profesori reputați din întreaga Europă, în special din Italia și Germania, aliații României în prima parte a celui de-Al Doilea Război Mondial, care ajungeau la Iași în anii conflictului, dar și în primii ani de după instaurarea comunismului. „Descoperirea Cărții de Aur a Politehnicii poate fi asimilată cu confirmarea realității unui mit. În afara modalității efectiv impresionante de realizare tehnică și artistică a acesteia, în afară de caligrafia deosebită, începutul acestei cărți reprezintă dovada vie a unui moment esențial din istoria Politehnicii ieșene și anume desprinderea într-o entitate de sine stătătoare”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Conducerea TUIASI a purtat discuții cu reprezentanții Academiei Române, care dețin scannere performante ce nu afectează hârtia sensibilă la lumină, pentru a putea realiza o versiune digitală a Cărții de Aur, care va fi disponibilă în format PDF pe siteul universității, la www.tuiasi.ro.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.