loader image

Gheorghe Asachi, punctul central al ceremoniei de celebrare a 210 de ani de inginerie la Iași. Un omagiu adus patronului spiritual al Politehnicii

Întreaga comunitate academică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) s-a reunit marți, 14 noiembrie, de la ora 11.00, în Aula Magna „Carmen Sylva”, pentru a celebra rădăcinile ingineriei din România. Politehnica ieșeană a sărbătorit 210 de ani de la primele cursuri în limba română, de inginerie, susținute de învățatul Gheorghe Asachi la Iași. A fost sărbătorit, practic, momentul de naștere a universității de astăzi. Cea mai frumoasă aulă universitară din Iași a fost umplută de invitații de seamă ai Politehnicii, studenți, profesori, cercetători și membri ai personalului administrativ.

Moderatori ai evenimentului au fost două cadre didactice ale TUIASI: Oana Asiminicesei și Robert Lupu. Aceștia au prezentat importanța evenimentului și au dat cuvântul rectorului TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, care a susținut un amplu discurs despre relevanța lui Asachi, istoria Politehnicii și rolul universității în societatea actuală. Întregul discurs poate fi consultat la linkul următor.

„Alocuțiunea mea a fost construită în jurul unei ziceri pline de înțeles, mai ales astăzi, a lui Asachi: «O nație care a pierdut încrederea în sine, între toate altele este cea mai mizerabilă, pentru că a frânt bastonul pe care se putea răzima». Politehnica ieșeană a avut libertatea să se dezvolte, devenind astăzi o universitate-fanion a educației academice românești. Dacă vom reuși să păstrăm din energia și curajul celor care au adus Politehnica noastră astăzi împotriva oricărei opreliști, dacă vom reuși să păstrăm solidaritatea dascălilor și a studenților, atunci oricare proiect universitar ar putea deveni realizabil, indiferent de orice opoziție”,

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, în discursul său

Președintele Senatului, prof. univ. dr. ing. Aurelian-Iulian Ciocoiu, a vorbit la rândul său despre importanța din prezent a Politehnicii ieșene, despre cum școala a încercat mereu să devină din ce în ce mai performantă, iar prezența absolvenților de top în companii din domeniu arată asta.

„Nu este deloc un secret faptul că o serie întreagă de ramuri industriale care se bazau cu precădere pe resurse energetice scumpe în zilele noastre s-au prăbușit în bună măsură. Există centre industriale de tradiție care, din păcate, nu mai există astăzi decât în cărțile de istorie. Pe de altă parte, nivelul școlii politehnice românești a rămas unul extrem de ridicat și fără îndoială că acolo unde industriile de profil încă au nevoie de specialiști de foarte bună calitate, românii, ieșenii în particular, fac față cu succes și avem numeroase exemple de absolvenți ai facultăților noastre care ocupă poziții importante, unele de decizie, în multe firme, unele cu caracter multinațional”

a spus prof. univ. dr. ing. Aurelian-Iulian Ciocoiu

La eveniment a fost prezent și Victor Opaschi, consilier de stat al primului-ministru Marcel Ciolacu, care le-a vorbit invitaților despre importanța TUIASI în istoria țării, dar și despre greutatea pe care a avut-o centrul universitar Iași în dezvoltarea învățământului superior din România. Prof. univ. dr. Radu Iliescu, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a transmis un mesaj din partea tuturor rectorilor ieșeni, în sală fiind și prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”, cât și prof. univ. dr. ing. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

În discursul său, prorectorul a evocat corespondențe mai puțin știute între fiica adoptivă a lui Gheorghe Asachi și nume importante din cultura europeană, precum scriitorul Victor Hugo, pe subiectul operei și activității celui care este patronul spiritual al Politehnicii ieșene.

„«Tata a trăit pentru concetățenii săi 40 de ani», spunea fiica sa. La moartea sa, răspunzând unei scrisori de condoleanțe, aceasta scria «știți cine a fost el, un mare cetățean, o mare inteligență, bunătatea supremă, moartea crudă ni-i răpește pe cei pe care afecțiunea noastră îi vrea nemuritori». Și Victor Hugo i-a transmis o scrisoare de condoleanței fiicei lui Asachi, la moartea sa”,

a spus prof. univ. dr. Radu Iliescu

Pe rând, în fața invitaților și a profesorilor TUIASI au urcat pe scenă prefectul Iașului, Bogdan Cojocaru, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, și primarul Iașului, Mihai Chirica. Aceștia au invocat rolul și puterea Iașului pe plan național, din punct de vedere universitar, cultural și al absolvenților aflați în zone de top. „Nu aș vrea să mă gândesc cum ar arăta astăzi Iașul fără Universitatea Tehnică și celelalte patru universități de stat”, a spus Bogdan Cojocaru.

Ținând cont de faptul că TUIASI vrea să lege o mai strânsă legătură cu absolvenții, lansând în acest an și Comunitatea Alumni, a fost invitat la deschidere să vorbească un absolvent al Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, unul dintre cei cinci fondatori ai Ligii Studenților Electroniști în 1991. Loredan Temneanu, general de brigadă, conduce din 2010 Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Iași (STS).

„Aula Universității face parte din categoria acelor locuri în care nu ai cum să nu ai emoții când pășești, fie și goală, și contribuie la emoția pe care o am acum. Nu este genul acela de emoție pe care-l aveam când eram scos la tablă la seminarul de Matematici speciale și nici emoția generată de teama de a nu prinde un loc bun la cămin dacă nu particip la deschiderea anului universitar la Iași în prezența conducătorului iubit și a savantei de renume mondial. Este emoția pe care am simțit-o în acest lăcaș în care s-a consfințit acum 30 de ani în mod simbolic statutul meu de inginer electronist”,

a spus Loredan Temneanu

Ion Coșer, consul general al Republicii Moldovei la Iași, a vorbit publicului la rândul său despre parteneriatul între cele două țări-surori, care s-a manifestat într-o creștere exponențială a numărului de studenți din Basarabia care studiază la TUASI în ultimii șase ani.

„Gheorghe Asachi a fost un vizionar, aceeași responsabilitate ne revine nouă, astăzi. Noi, instituțiile, autoritățile, trebuie să lucrăm cot la cot cu universitățile de o manieră astfel încât să stimulăm cercetarea. Trebuie să creăm mecanisme pentru ca rezultatele cercetării să treacă în start-up și acestea să devină apoi un business de succes. Vreau să mulțumesc universității pentru faptul că este lider la capitolul proiecte transfrontaliere cu Republica Moldova, iar în anii care urmează vom avea și mai mult de lucru”

a declarat Ion Coșer

Șef lucrări dr. ing. Dan Covatariu, președintele Fundației Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, l-a descris pe Gheorghe Asachi ca fiind nemuritor, fiindcă rolul său și numele său este purtat în toată țara de-a lungul timpului.

Florin Cîntic, director al Arhivei Naționale Iași, a prezentat celor prezenți unele lucruri mai puțin cunoscute din activitatea lui Gheorghe Asachi. Nu doar inginer, creator de școală, dar și pionier în zona arhitecturii sau fondator al Arhivelor de Stat ale Moldovei.

„Un cristalizator al modernității românești a făcut foarte multe lucruri, majoritatea invocate și aici. Dar în deceniul al treilea a fost numit de domnitorul Ioniță Sandu Sturdza ca diplomat. A colindat Europa, a lucrat la arhiva Vaticanului, pentru prima dată căutând lucruri românești sau legate de istoria românească, și acolo a învățat elemente de arhivistică. Între altele, este pomenit faptul că a identificat în arhivele Vaticanului un serviciu pe care-l prestăm și noi astăzi la Arhivele Naționale, și anume de a da copii vidimate, care au valoare juridică, cetățenilor”

a povestit Florin Cîntic

În continuarea ceremoniei, au fost acordate distincțiile universității pentru profesorii emeriți, seniori și membrii de onoare ai comunității academice. Totodată, au fost premiați și cei mai buni cercetători ai universității din ultimul an. Lista integrală o puteți regăsi în continuare, în broșurile realizate special pentru acest eveniment.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.