Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va primi sprijinul Administrației Prezidențiale în organizarea manifestărilor de anul acesta care marchează împlinirea a 205 ani de la înființarea la Iași a primei școli de ingineri hotarnici cu predare în limba română, pe bazele căreia a fost clădită ulterior Politehnica ieșeană. Proiectul TUIASI a fost prezentat către rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, la dezbaterea „România la Centenar”, care a avut loc joi, 15 martie, la Palatul Cotroceni.
Au fost prezentate în total aproximativ 50 de proiecte ce vor fi desfășurate sub egida Centenarului și sprijinite de Administrația Prezidențială, realizate de administrații locale, societatea civilă și mediul academic, care a fost reprezentat de Academia Română, Consiliul Național al Rectorilor și șapte universități din țară. „Am dorit ca la începutul anului Centenarului să mă întâlnesc cu cei care mi-au adresat solicitări de acordare a Înaltului Patronaj sau mi-au trimis invitații la proiecte și evenimente de marcare a faptelor de acum un secol. Am subliniat în repetate rânduri că Centenarul Marii Uniri nu trebuie să se rezume la a fi un simplu prilej de ceremonii, fie ele pioase sau de mare bucurie. Centenarul nu marchează doar momentele de acum 100 de ani, ci este despre întregul parcurs al României moderne și despre proiectele noastre de viitor. Proiectele care celebrează Centenarul sunt importante dacă propun idei, perspective sau obiective pentru viitor. Acesta a fost și criteriul esențial pentru care încurajez și susțin manifestările pe care dumneavoastră le dedicați Centenarului”, a declarat președintele Klaus Iohannis în deschiderea dezbaterii.
La eveniment au participat aproximativ 200 de invitați, din mediul academic, autorități județene și locale, reprezentanți ai asociațiilor studențești și ale ONG-urilor care activează în sfera publică. Dintre toate proiectele prezentate de mediul academic, cel al Universității Tehnice este singurul din zona Moldovei. „M-a impresionat atmosfera cordială pe care, este adevărat, am simțit-o și în timpul ceremoniei de decernare a decorației «Meritul pentru Învățământ». Pentru noi a fost deosebit de onorant să constatăm că am prezentat singurul proiect universitar din Moldova și am fost mândru că prin această primă clasă în limba română de ingineri, sâmburele Politehnicii ieșene, Iașul deține încă o primă poziție în devenirea României moderne”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
În timpul dezbaterii, fiecare proiect a fost prezentat pe un slide, conținând o scurtă descriere cu tematica generală și cu perioada în care va avea loc. Ulterior, fiecare reprezentant al instituțiilor care au depus proiectele respective a avut posibilitatea să discute personal cu președintele României timp de câteva minute. Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a precizat că în timpul discuțiilor cu Klaus Iohannis, președintele și-a manifestat interesul de a participa în noiembrie la evenimentele organizate de universitate pentru a celebra împlinirea a 205 ani de la înființarea la Iași a primei școli de ingineri hotarnici cu predare în limba română.
„Am menționat domnului președinte că în Aula «Carmen Sylva» a Politehnicii ieșene s-au desfășurat lucrările Senatului României în perioada refugiului de la Iași din Primul Război Mondial, ceea ce i s-a părut deosebit de interesant. Excelența Sa mi-a spus că ar fi bucuros să poată veni la noi și să iau legătura cu consilierii domniei sale pentru a realiza formalitățile necesare. Și în acest context, mulțumesc sincer întregii Comisii Prezidențiale pentru Educație și Cercetare, coordonată de doamna consilier de stat Ligia Deca, cu care am fost onorați să colaborăm de la începutul mandatului nostru. Mulțumesc comisiei pentru susținere, colaborare și parteneriat, precum și pentru intermedierea unei posibile vizite a președintelui în universitatea noastră”, a mai punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.