Aproximativ 60 de studenți de la șapte universități din România au participat la sfârșitul săptămânii trecute la cea de-a noua ediție a Concursului „Microcontrolere și aplicații – Mihail Konteschweller” 2018, organizat de Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI) de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI).
Cele 29 de echipe s-au întrecut în a prezenta inovații tehnologice create exclusiv de către studenți în mai multe domenii cu aplicații medicale, casnice, industriale, automotive sau entertainment. Studenții au creat roboți autonomi care urmăresc orice mișcă în fața lor, un scuter acvatic portabil, diferite aplicații biomedicale, stații meteo care afișează în timp real presiunea atmosferică, umiditatea și temperatura sau dispozitive pentru ajutorarea persoanelor nevăzătoare prin amplasarea unor senzori la nivelul coatelor, genunchilor sau a capului care vibrează din ce în ce mai tare odată cu apropierea de un obstacol.
„Partea bună a acestei competiții este aceea că atragem și încurajăm aici două categorii importante – pe de o parte sunt studenții, iar de cealaltă companiile și încercăm de fiecare dată să îi punem față în față. Companiile au tot interesul să vadă studenți bine pregătiți din punct de vedere teoretic și practic, iar faptul că ei sunt pregătiți practic o demonstrează abilitățile dovedite în această competiție. Pe de altă parte, studentul, fie el și din anul I, are tot interesul să arate la ce a lucrat în anul respectiv”, a explicat conf. univ. dr. ing. Cristian Aghion, cadru didactic al ETTI și unul dintre organizatori, alături de academicianul Horia-Nicolai Teodorescu și conf. univ. dr. ing. Marius Zbancioc.
Profesorul a explicat că această competiție este una dintre puținele întreceri studențești care nu au o temă impusă, putându-se înscrie studenți din toți anii universitari care să prezinte proiecte personale, proiecte de diplome sau proiecte de care ar fi interesate unele dintre companiile care au sprijinit inițiativa. „Vedem astfel efortul autodidact al studenților care este mereu surprinzător”, a completat conf. univ. dr. ing. Cristian Aghion.
Juriul care a analizat proiectele studenților a fost alcătuit din reprezentanți ai companiilor care au și sponsorizat desfășurarea competiției – Continental, Infineon, Microchip, MobileService, Preh și Veoneer, alături de Ministerul Educației Naționale, dar și de reprezentanți ai centrului academic care a găzduit competiția. Companiile au acordat premii comune pentru locurile 1, 2 și 3, pentru determinarea cărora s-a calculat valoarea medie ca punctaj de la toți membrii juriului, dar au fost companii care au oferit și premii suplimentare unor proiecte apreciate în mod special.
Competiția este deschisă an de an tuturor universităților din țară care ar dori să se înscrie, anul acesta fiind echipe de la TUIASI, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, Universitatea Politehnica din București și Universitatea Maritimă din Constanța. În prima parte a concursului, cea teoretică, studenții și-au prezentat conceptul în fața juriului, iar ulterior, la partea practică, membrii comisiei de jurizare au discutat cu fiecare student în parte, le-au pus întrebări, au observat cum funcționează dispozitivele și au pregătit acordarea unei note finale.
Rezultatele au fost anunțate într-o ceremonie festivă organizată în Aula Universității Tehnice din Copou, la care au participat toți organizatorii, studenții, dar și decanul facultății, prof. univ. dr. ing. Daniela Tărniceriu. Aceasta le-a transmis studenților felicitări pentru proiectele depuse și i-a încurajat să continue să își perfecționeze produsele. „Ați reușit să participați și indiferent de rezultate, sunt convinsă că toți sunteți câștigători. Vă mulțumesc pentru că dați atenție și vă implicați în acest concurs, iar aceste mulțumiri le adresez studenților, organizatorilor, dar și membrilor mediului antreprenorial”, a declarat prof. univ. dr. ing. Daniela Tărniceriu la ceremonia de premiere.
Astfel, premiul I a fost obținut de studentul Iulian-Mihail Lazăr, de la Universitatea Maritimă din Constanța, pentru proiectul „ScubaDO – Scuter acvatic portabil”.
Premiul al II-lea a fost oferit echipei formate din Alexandru-Ilie Maciuc, David Gherasim și Radu-Cristian Scutelnicu, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, pentru proiectul „Robot autonom bazat pe detecția liniei”.
Premiul al III-lea a fost oferit Gabrielei Călin, de la ETTI Iași, pentru proiectul „Sistem de ghidare nevăzători”.