A doua ediție a Conferinței Școlii Doctorale – TUIASI a fost deschisă oficial miercuri, 23 mai 2018, într-o discuție la care au participat profesori, oficialități și studenți doctoranzi.
„Vreau să mulțumesc pentru început tuturor colegilor din universitate, conducători de doctorat și nu numai, care au fost alături de doctoranzi în înscrierea lucrărilor și care au ajutat la organizarea acestui eveniment”, a transmis la începutul conferinței prof. univ. dr. ing. ec. Dumitru Nedelcu, director al Școlii doctorale TUIASI, mulțumind și primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica, prezent în sală, dar și profesorilor care au pregătit prezentările din plen.
Mai departe a luat cuvântul primarul Mihai Chirica, evenimentul desfășurându-se sub egida Centenarului și în cadrul Festivalului Internațional al Educației, organizat de Primăria Municipiului Iași. „Școala ieșeană și școala românească merită întreaga atenție a autorităților. Este foarte mult de povestit ce s-a întâmpalt cu școala românească în ultimii aproape 30 de ani și sigur concluziile nu sunt de regulă cele mai pozitive, dar putem să extragem și lucrurile frumoase de aici și ne surprindem în realitatea în care a supraviețuit. Asta înseamnă că avem un fond genetic intelectual fixat foarte bine în ADN-ul nostru, care ne-a lăsat șansa să supraviețuim în toată această bătălie împotriva educației românești”, a punctat primarul, amintind de subfinanțarea educației, abandonul școlar și exodul celor cu studii superioare după terminarea acestora.
Vorbind și de aspectele pozitive, primarul a spus că școlile doctorale reușesc să atragă un număr rezonabil de absolvenți de studii superioare care vor să-și perfecționeze pregătirea profesională. „E bine că aveți încă voința de a face și sunt convins că pe acest fundament există o speranță foarte mare de dezvoltare în continuare a învățământului superior românesc”, a declarat primarul.
Președintele Comitetului Științific al Conferinței, prof. univ. dr. ing. Liviu Goraș, directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat de la TUIASI, a amintit de vorba lui Dimitrie Bolintineanu, „Țara va fi ce este școala”. „Nu vreau să vă stric buna dispoziție, dar cred că e bine să medităm la lucrul acesta. În legătură cu studiile doctorale, lucrurile sunt amestecate. Nu vreau să fiu festivist, nu vreau să spun că totul este perfect, pentru că v-ați da seama că nu este chiar așa. Ceea ce este important este efortul dumneavoastră de a le face mai bune”, a subliniat profesorul, amintind de plusvaloarea adusă de doctoranzi, chiar dacă nu întotdeauna rezultatele vor schimba lumea. Prof. univ. dr. ing. Liviu Goraș a primit din partea primarului un album cu momentul Centenar. „Iașul este într-adevăr un oraș care unește și sper că și această conferința va fi o sămânță de readucere a lucrurilor de bună credință în jurul unui ideal”, a spus primarul.
Prof. univ. dr. hab. Pavel Topală, președintele Consiliului Științific al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a vorbit despre evoluția în cercetarea românească pe care o vede ca profesor care vine din când în când în țară. „Dumneavoastră, cei care sunteți prezenți în țară, care munciți zi de zi în laboratoare, nu observați această transformare. Dar noi, cei care venim din afară, o observăm foarte bine. România a avansat foarte, foarte mult în acest domeniu”, a spus profesorul.
Profesorul Bogdan C. Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, a spus că cel mai simplu i-ar fi fost să vorbească despre domeniul în care lucrează, însă a ales să prezinte strategia de dezvoltare a țării pe care Academia Română o propune clasei politice pentru următorii 20 de ani. Acesta a punctat, în începutul discursului său, faptul că românii au o capacitate mare de regenerare, aducând aminte de sfârșitul Primului Război Mondial, cu o Românie reîntregită dar epuizată, însă după 30 de ani, în 1939, țara era a șaptea națiune din Europa.
„Nici o țară din lume nu se poate dezvolta numai cu economiști și cu juriști, țările se dezvoltă cu ingineri. Evident și economiști și juriști și medici, de acord, dar cu ingineri. Generația mea și a celor cu 20, 30, 40 de ani înaintea mea sau mai mult decât mine, ei au dezvoltat această țară, ei au construit o industrie. Vouă, celor tineri, vă revine să reluați acest proces”, a declarat academicianul, arătând în continuare cum se poate face asta, după planul Academiei. Țintele acestei strategii sunt, pe termen scurt, stoparea sau inversarea unor fenomene negative care se manifestă în societatea românească; pe termen mediu, situarea României sub aspectul dezvoltării nivelului de trai pe poziția 13 – 15 în Europa și pe termen lung situarea României pe o poziție avansată, pe cea pe care o merită în mod real, în ierarhia țărilor membre ale Uniunii Europene. Planul Academiei include și o analiză SWOT a țării, cu puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări. Academicianul a prezentat apoi în detaliu liniile directoare ale strategiei, vorbind despre cercetarea, dezvoltarea, inovarea și educația, despre resursele naturale ale țării, despre eficiența energetică, despre siguranța informațională, despre siguranța și securitatea alimentară și despre alte aspecte cheie ce țin de dezoltarea țării.
După prezentarea academicianului, au urmat lucrările în plen ale profesorilor Marian Poboroniuc, de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată de la TUIASI, Nicolae Hurduc, decanul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” de la TUIASI, acad. Dorel Banabic, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Tehnice a Academiei Române, și Corneliu Munteanu, de la Facultatea de Mecanică a TUIASI. Începând cu ora 15.00, Conferința a continuat cu prezentările lucrărilor în paralel în patru săli ale TUIASI.