Președintele Senatului Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian Pănescu, a demisionat din această funcție, decizia fiind supusă atenției Consiliului de Administrație în ședința de miercuri, 30 mai 2018. Profesorul a declarat că a ajuns la punctul în care nu își poate desfășura activitatea cu aceeași atenție și nu mai poate să-i dedice la fel de mult timp ca la începutul mandatului de președinte al Senatului.
„În momentul de față sunt persoana care are prea multe sarcini și care a simțit că nu mai face față să le ducă pe toate la nivelul cel mai bun; să fiu în același timp și cadru didactic la Facultatea de Automatică și Calculatoare, și președinte al Senatului, și parlamentar, și secretar al Comisiei de învățământ a Senatului. A renunța la a fi cadru didactic nu este ceva de luat în considerare, dar m-am gândit că ar fi totuși mai bine să păstrez calitatea de parlamentar, fiindcă reprezint învățământul și mediul academic din Iași. Dacă aș renunța, poate nu ar veni cineva care să aibă aceeași reprezentativitate pe care am avut-o eu, în timp ce la conducerea Senatului poate veni un alt cadru didactic care să poată, cum făceam și eu la începutul mandatului, să fie în fiecare zi în universitate, să aibă timp zilnic să analizeze documentele care vin în Senat și să se dedice acestei funcții, care nu este una simplă”, a declarat prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian Pănescu. Acesta va rămâne în continuare membru al Senatului, poziție în care a fost ales în 2016.
Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a precizat că a purtat prima astfel de discuție cu prof. univ. dr. ing. Doru Pănescu în preajma sărbătorilor de Paște, când l-a rugat să analizeze decizia sub toate aspectele pe care aceasta le presupune.
„Între timp, am reluat discuția aproape la fiecare întâlnire pe care am avut-o, măcar o dată pe săptămână, și, recunosc, argumentele dumnealui m-au convins. Așa cum am spus și astăzi în cadrul ședinței Consiliului de Administrație, îl admir pentru demnitatea deciziei, pentru luciditatea cu care și-a cumpănit limitele în îndeplinirea simultană a mai multor responsabilități și, fapt mai rar întâlnit, pentru hotărârea cu care a renunțat să primească un salariu pe care considera că îl merita prea puțin. Însă regret faptul că a luat decizia acum, la jumătatea unui drum, acest mandat care ne-a apropiat modurile în care găseam soluții pentru problemele ivite sau în care abordam provocările inerente contextului actual, cele care implicau Politehnica”, a specificat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
Rectorul a mai adăugat că este convins de faptul că schimbarea președintelui nu va modifica echilibrul din relația formată în prezent între Consiliul de Administrație și Senatul TUIASI.
Următorul președinte al Senatului va fi ales de membrii forului academic în urma ședinței programate pentru ziua de 8 iunie 2018.