Joi, 28 iunie 2018, începând cu ora 09.00, prof. univ. dr. ing. Daniela Tărniceriu, decanul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI) a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a declarat deschise lucrările celei de-a zecea ediții a Conferinței „Electronics, Computers and Artificial Intelligence” (ECAI).
La ceremonia de inaugurare au fost prezenți profesorii și cercetătorii care au reușit să ajungă în Iași în dimineața zilei de 28 iunie, urmând să susțină o lucrare în comisiile de specialitate până pe 30 iunie, ultima zi a conferinței.
Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a vorbit în deschidere despre sărbătoarea pe care o pregătește în acest an Universitatea Tehnică, celebrând 205 ani de la înființarea la Iași a primei clase de inginerie în limba română de către Gheorghe Asachi în 1813. „Însă universitatea noastră s-a născut oficial în urmă cu 80 de ani și include 11 facultăți, iar una dintre cele mai bune este cea de Electronică, gazdă a acestei conferințe de astăzi. Dacă veți avea un răgaz în timpul conferinței, vă invit să vizitați biblioteca și aula universității noastre, aula fiind și sediul Senatului României în timpul Primului Război Mondial”, a spus prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. Acesta le-a urat invitaților o ședere plăcută în Iași, punctând și importanța conferinței, dincolo de publicarea articolelor inovative în domeniul electronicii, calculatoarelor și a inteligenței artificiale. „Credem că este important să aducem împreună lumea universitară și pe cea a industriei în cadrul unor astfel de conferințe. Punem accentul pe interesul existent și legăturile care se creează între actorii principali – tinerii cercetători, comunitatea academică în general și reprezentanții industriei”, a completat rectorul.
În continuare, prof. univ. dr. ing. Nicu Bizon, de la Universitatea din Pitești, co-organizator al acestei conferințe, a prezentat punctele principale ale celor trei zile și a transmis și o parte dintre mesajele celor mai importanți invitați, care nu reușiseră până la acel moment să ajungă încă la Iași. El a precizat că anul acesta au fost înscrise 256 de lucrări din diferite țări. „Toate acestea au fost revizuite într-un mod foarte riguros de un număr mare de cercetători, astfel încât, după procesul de analiză au rămas 172 de teze ce au fost selectate pentru prezentare și publicare, o rată de respingere de aproximativ 33%”, a precizat prof. univ. dr. ing. Nicu Bizon.
El i-a prezentat pe cei cinci keynote speakers care au fost invitați la Iași să susțină lucrări – academicianul Florin-Gheorghe Filip, de la Academia Română, cu lucrarea „Collaborative Automation Systems and the Corresponding Enabling I&C Technologies”, prof. dr. Dipankar Pal – de la Departamentul Inginerie Electrică și Electronică de la Birla Institute of Technology and Science, Pilani, India cu lucrarea „Effort Delay and Appropriate Optimizing Techniques”, prof. dr. Avireni Srinivasulu – directorul Departamentului de Inginerie de la JECRC University, din Jaipur, India cu lucrarea „A power efficient 5-bit parallel comparator analogue to digital converter”, prof. dr. Stefan Wolfgang Pickl, de la Universität der Bundeswehr, din Munchen, Germania, cu lucrarea „Resilience of Complex Networks – Intelligent Simulation and Optimization to Stabilize Critical Infrastructures” și prof. dr. Rudolf Mester, de la Universitatea J. W. Goethe din Frankfurt, șef grup de cercetare pe inteligență artificială, cu lucrarea „Cars that sense, perceive and (re)act: Perspectives of highlyautomated driving”.
După ce a descris secțiunile în care vor prezentate lucrările, prof. univ. dr. ing. Nicu Bizon a exprimat dorința conducerii Universității din Pitești ca ediția de anul viitor să se desfășoare la universitatea pe care o reprezintă acesta, spunând însă că până în toamnă pot fi depuse și alte candidaturi, dacă alte universități sunt interesate.
Academicienii Horia-Nicolai Teodorescu și Florin-Gheorghe Filip, care nu au putut fi prezenți la ceremonia de deschidere, fiind la Adunarea Generală a Academiei Române de la București, au transmis câte un mesaj ce a fost citit de prof. univ. dr. ing. Nicu Bizon în deschiderea conferinței. La începutul discursului său, acad. Florin-Gheorghe Filip a ținut să puncteze însemnătatea acestui an pentru România, nu doar la nivel de învățământ și cercetare, cât și ca identitate națională. „În 2018 celebrăm Centenarul, finalizarea unificării tuturor provinciilor locuite de români. Unificarea politică a fost anticipată de una intelectuală, care s-a manifestat prin fondarea Academiei Române, inițial ca Societate Literară Română, în 1866. Avea contribuții din partea a 21 de reprezentanți ai inteligenței românești de pe toate teritoriile, care fie aparțineau atunci statului român, sau erau sub stăpânirea Imperiului țarist, celui habsburgic sau celui Otoman”, a precizat academicianul. El a prezentat România ca fiind o țară în care lucrează, în prezent, 100.000 de persoane în domeniul IT, care contribuie cu 6% la PIB, spre deosebire de anul 1967, când existau 0,6 calculatoare la fiecare 1 milion de locuitori români.
La rândul său, acad. Horia-Nicolai Teodorescu, care este și cadru didactic al ETTI, a punctat că această a X-a ediție a conferinței este o oportunitate de a remarca felul în care s-a dezvoltat de-a lungul timpului. El a precizat că în perioada 2013 – 2017 au fost publicate 556 de lucrări în cadrul conferinței, provenind din următoarele țări – România, Turcia, Polonia, China, Canada, Cehia, Franța și Maroc, constatând astfel caracterul internațional al manifestării științifice.
De altfel, lucrările de anul acesta vor fi împărțite în șapte secțiuni, care vor aborda noutăți și tendințe legate de software, inteligență artificială, electronică aplicată, automobile inteligente, iar una dintre secțiuni va fi dedicată pedagogiei. Sunt așteptați astfel participanți din 13 țări, printre care Germania, Polonia, Cehia, Turcia, India, Republica Moldova, Anglia sau China.