loader image

Studenții Facultății de Electronică vor putea să folosească cele mai noi tehnologii Continental în laboratorul modernizat de companie

studentii-facultatii-de-electronica-vor-putea-sa-foloseasca-cele-mai-noi-tehnologii-continental-in-laboratorul-modernizat-de-companie

Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a inaugurat oficial în cursul zilei de ieri laboratorul modernizat integral de către compania Continental, în prezența mai multor reprezentanți ai conducerii ambelor entități.

Decanul facultății, prof. univ. dr. ing. Daniela Tărniceriu, a vorbit despre felul în care a evoluat relația dintre instituția de învățământ superior și compania Continental, menționând că ETTI a început să colaboreze din 2010 cu cei de la Continental, când a fost organizat un cerc studențesc pe diverse teme de hardware și software. „Nici acum nu ne-am oprit, ne-am gândit cum am putea dezvolta această colaborare. Studenții din anul I participă la un cerc studențesc – Electrostep, în care compania s-a implicat prin dotări și aparatură, apoi pe plan științific am identificat teme de cercetare comune, am propus împreună lase granturi și mereu, la întânirile periodice și la analizele efectuate, ne-am gândit încotro se îndreaptă piața forței de muncă în domeniul automotive și ce poate face școala pentru asta”, a declarat prof. univ. dr. ing. Daniela Tărniceriu.

Laboratorul renovat de către cei de la Continental nu este primul pe care compania l-a amenajat ca să vină în sprijinul Universității Tehnice, anul acesta compania fiind implicată în modernizarea unui astfel de spațiu didactic și la Facultatea de Automatică și Calculatoare. În ceea ce privește laboratorul inaugurat joi, acesta conține mai multe stații de lucru foarte performante la care studenții vor lucra alături de specialiști ai companiei Continental pe aplicații moderne folosite și de către aceștia în dezvoltarea de produse.

Prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale, a punctat felul în care se deosebesc studenții electroniști, atât prin faptul că participă la multe dintre evenimentele organizate de facultățile TUIASI, cât și de universitate, în ansamblul ei, cât și că vin mereu purtând însemnele facultății – „ceea ce vorbește de la sine despre identitatea asumată”. „Evenimentul este deosebit pentru că vorbește de o istorie și prețuim cu toții că istoria creează premisele unui viitor. În momentul în care vorbim de viitor pornim de la zero, există optimism, există poate o zonă de risc, dar cu siguranță acum riscul a fost eliminat datorită istoriei acestei colaborări. Colaborarea continuă și în ziua de astăzi într-un mod oficial, se creează o emblemă asupra acestei colaborări care va dăinui și care creează pe de altă parte și studenților, zi de zi, imaginea unei identități duble”, a declarat prorectorul TUIASI.

Marian Petrescu, director Continental Iași, a atins în discursul său relația pe care trebuie să o aibă în general companiile cu mediul universitar – insistând asupra faptului că ele trebuie să ajute și să fie parteneri în proiectele universităților pentru a se asigura de continuitatea activităților la un standard cât mai înalt, care nu poate fi atins mereu din fonduri publice. El a precizat că la nivelul Iașului, Continental își propune să creeze proiecte de la zero, nu doar să implementeze concepte realizate în Germania sau Franța. „În momentul de față discutăm despre o zonă tehnică în care poți să îți aduci aportul pe viitor și asta înseamnă să faci partea de cercetare în adevăratul sens al cuvântului. În ultima perioadă, maturitatea colegilor și bazele pe care le avem ne permit să mergem în direcția de a accesa următorul nivel de cercetare. Ca urmare, din punctul meu de vedere, pentru facultate ar trebui să fie un avantaj în momentul de față”, a precizat Marian Petrescu.

Acesta a specificat faptul că există mai multe burse doctorale pe care Continental vrea să le ofere doctoranzilor care își doresc să continue traseul academic și să devină cadre didactice la facultățile Universității Tehnice. „Intenția este foarte clară ca persoanele respective să rămână în facultate, nu vrem ca doctoranzii, după ce termină cei trei ani, să vină să lucreze la noi. Din contră, dorința noastră este ca ei să rămână la facultate, dat fiind faptul că vedem cum corpul profesoral îmbătrânește și nu vedem tineri care să vină din spate”, a precizat Marian Petrescu.

În laboratorul modernizat, Bogdan Brânzilă, reprezentantul Continental în relația cu universitățile, a precizat că spațiul a fost dotat suficient de performant încât studenții să poată efectua stagii de pregătire practică, unde să poată îmbina ceea ce au învățat la o disciplină de la facultate cu aplicații practice. „Pentru a proiecta o electronică de control pe mașină ai nevoie de anumite sisteme de calcul, de o anumită tehnică, echipamente și atunci ce folosim și noi în viața de zi cu zi, cea profesională, am adus aici, astfel încât studenții să poată proiecta singuri respectivele sisteme inteligente pe care le avem noi. Mesajul pe care îl adresăm de la începutul anului universitar este «învățați, învățați, învățați, mergeți la laboratoare, puneți întrebări în așa fel încât să înțelegeți despre ce este vorba, să aveți acea bază tehnică de care este nevoie mai târziu ca inginer»“, a completat Bogdan Brânzilă.

Lansarea laboratorului a avut loc în debutul unei conferințe organizată de ETTI cu denumirea „Artificial Intelligence toward Automated Driving”, având loc în continuare, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice, o serie de prelegeri: „Deep Learning for Poets”, susținută de prof. dr. ing. Iulian Ciocoiu, „Deep Reinforcement Learning”, susținută de prof. dr. ing. Florin Leon și „Artificial Intelligence, Robotics and Autonomous Driving”, în cadrul căreia a vorbit dr. ing. Sighard Schraebler.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.