loader image

Importantă întâlnire de lucru în cadrul proiectului RoNaQCI: Iașul va deveni un nod major în viitoarea rețea națională și europeană de comunicații cuantice

Joi, 20 iunie, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a avut loc o întâlnire internațională de lucru în cadrul unuia dintre cele mai ambițioase proiecte europene în care este implicată Politehnica ieșeană. Un consorțiu internațional de universități și institute de cercetare va crea o infrastructură de comunicații cuantice, iar la nivelul Iașului TUIASI este implicată în dezvoltarea acestei rețele în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Evenimentul a avut loc în cadrul unui proiect, cu valoarea totală de 10 milioane de euro, ce are ca scop crearea unei relețele naționale și europene de comunicații cuantice. În această rețea, Iașul va deveni un nod important. La Politehnica ieșeană vor fi pregătiți specialiști în tehnologii cuantice, pentru a putea sprijini extinderea rețelei la nivelul întregii Uniune Europene și pentru a continua cercetarea fundamentală și aplicată în acest domeniu.

„În vremurile curente, chiar dacă ne place sau nu, trăim cu toții o viață care devine din ce în ce mai digitală: mesajele, tranzacțiile bancare, fotografiile personale, în unele cazuri: activități virtuale de predare. Cybersecuritatea se asigură că hackerii și criminalii cibernetici nu vor avea acces în «casa noastră digitală». Când sistemele digitale ale companiilor publice sau private, ale instituțiilor de tot felul, inclusiv a băncilor, sunt stricate, se cheltuie bani. Și nu sunt puțini. O țară are nevoie de granițe sigure, dar are nevoie și de un sistem digital puternic, indiferent de uniunea sau alianța de care aparține. Prin cybersecuritate sunt apărate secretele unei națiuni și sistemele vitale. Este limpede că cybersecuritatea este vitală pentru protejarea vieții noastre digitale, iar tehnologiile cuantice aduc în acest context provocări, oportunități și soluții”

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI

La evenimentul de joi, 20 iunie 2024, din cadrul RoNaQCI – Romanian National Quantum Communication Infrastructure, au participat rectorii celor două universități, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Politehnicii, și prof. univ. dr. Liviu Maha, rectorul UAIC, alături de primarul Mihai Chirica și Vasile Asandei, director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est.

Speakeri de la alți parteneri din proiectul internațional au vorbit despre diferite cazuri de aplicabilitate a acestei rețele, cât și despre posibilele colaborări cu firme din domeniul privat. Au fost prezentate demersurile similare din Grecia, Polonia și Ungaria. Workshopul continuă și vineri, 21 iunie, la UAIC de data aceasta, cu mai multe discuții legate de zona de cercetare în domeniul comunicațiilor cuantice.

„În ultimii 30 de ani, România a reușit cu succes să construiască aproape 1.000 de kilometri de autostradă concentrați în câteva regiuni. Prin acest proiect, în doar doi ani, vor fi construiți aproape 1.300 de kilometri de «autostradă cuantică» pe parcursul întregii țări. Dacă luăm în calcul cele șase rețele metropolitane (București, Iași, Cluj, Timișoara, Craiova, Constanța), vor fi peste 1.500 de kilometri de rețea de comunicare cuantică”

a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Proiectul RoNaQCI (Romanian National Quantum Communication Infrastructure) își propune dezvoltarea în România a unei infrastructuri de comunicații cuantice de peste 1.500 de kilometri și crearea a șase rețele metropolitane în orașele București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța. Vor fi conectate la această rețea 10 universități, cinci institute de cercetare, cinci instituții publice, trei centre de date și o clinică medicală. Proiectul este doar baza unei dezvoltări în anii care urmează, creându-se posibilitatea de a dezvolta pe viitor conectarea prin infrastructura cuantică a rețelei de internet cu țările vecine României.

RoNaQCI este coordonat la nivel național de către Universitatea Politehnica București și va fi utilizată infrastructura suport a rețelei universitare a sistemului de educație – RoEduNet, care are deja o conexiune de 6.000 de kilometri în toată țara. Consorțiul care va implementa acest proiect este format din 12 universități și 7 institute de cercetare, în total fiind implicați 30 de parteneri.

„Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va fi un contribuitor important al acestui proiect, fiindcă a dezvoltat deja în domeniul calculului cuantic o importantă resursă umană, atât la nivel de cercetare fundamentală, cât și în ceea ce privește cercetarea aplicativă”

a declarat prof. univ. dr. ing. Vasile Manta, coordonatorul echipei TUIASI în cadrul proiectului

Soluțiile inovative dezvoltate de către echipele universității vizează dezvoltarea de algoritmi cuantici și implementarea lor în diferite medii de simulare, dar și în medii hardware existente. Deja există, la nivel educațional, programe de studiu care vizează implementarea tehnologiilor cuantice, la nivelul a trei programe de master, inclusiv unul care formează specialiști în domeniul securității cibernetice.

La nivel local, construirea acestei infrastructuri se va realiza în cadrul proiectului printr-un parteneriat între TUIASI, RoEDU, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și clusterul ImagoMol. Specialiștii TUIASI vor implementa și testa o rețea metropolitană de comunicații cuantice, urmând a fi implementate 3 linkuri de comunicații securizate în Iași, toate folosind tehnologii cuantice de tipul Quantum Key Distribution.

„Totodată, alături de clusterul ImagoMol și Spitalul de Urgențe «Sf. Spiridon», care aparține acestui cluster, vom demonstra securizarea transferului de date medicale folosind soluțiile dezvoltate în cadrul proiectului RoNaQCI. Acest studiu de caz va fi implementat în cadrul Centrului de excelența MEDIMAG-IA, care reprezintă o infrastructură comună de imagistică medicală și IT. În cadrul acestui centru dotat cu aparatură de ultimă generație există deja o colaborare între UMF Iași, Spitalul «Sf. Spiridon» și Politehnica ieșeană în cadre sunt dezvoltate diferite aplicații ale inteligenței artificiale pe datele de imagistică medicală obținute în Centrul MEDIMAG-IA. Prin proiectul RoNaQCI se vor securiza comunicațiile între spital și Data Center-ul universității pentru a proteja și mai bine aceste transfer de informații”

a declarat conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector al universității și responsabil științific al echipei TUIASI
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.