Deschiderea oficială a anului universitar 2018-2019 a reunit pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, într-un cadru festiv, rectorii celor cinci universități ieșene, alături de care a fost prezent președintele României, Klaus Iohannis, venit la Iași la invitația Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Alături de aceștia au mai fost prezenți primarul Iașului, Mihai Chirica, Valentin Popa, ministrul în exercițiu al Educației, și Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor.
Festivitatea a avut loc în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” luni, 1 octombrie 2018, de la ora 11.00, fiind pentru prima dată când cele cinci universități de stat din Iași au marcat împreună deschiderea anului universitar. Ulterior, de la ora 13.00, în Aula Magna „Carmen Sylva” a TUIASI a fost marcat, în prezența Excelenței Sale, Klaus Iohannis, un alt moment aniversar pentru viața academică – împlinirea a 205 ani de învățământ ingineresc în limba română.
Pe scena din Teatrul Național, discursurile rectorilor și ale invitaților au avut ca punct comun importanța Iașului în trecut, din punct de vedere istoric, necesitatea unei revitalizări a prezentului, precum și stadiul în care se află educația și mediul universitar din România în acest moment.
Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a subliniat în discursul său importanța existenței unei poziții comune pe care trebuie să o aibă mediul academic ieșean pentru educație, cât și pentru evoluția țării. „Vă rog să-mi permiteți să deschid această manifestare prin a adresa din partea tuturor universităților ieșene mulțumiri Excelenței Sale, domnului Klaus Iohannis, președintele României, pentru onoarea cu totul deosebită de a participa alături de noi la acest moment aparte din viața academică a Iașului. Prezența dumneavoastră alături de universitățile ieșene este cu atât mai onorantă cu cât sunteți primul președinte al României care acordă o atenție specială educației, care abordează problemele educației în mod coerent și sistematic și care a inițiat și coordonează un proiect de țară dedicat educației. De asemenea, doresc să mulțumesc tuturor universităților ieșene că au acceptat să fim parteneri încă o dată în această zi”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
În același timp, acesta a mai precizat faptul că, deși Iașul academic exportă an de an absolvenți de licență, master sau doctorat, acest lucru nu reprezintă o pierdere, ci, din contră, un câștig la nivel intelectual oriunde ar ajunge, fiind absolvenți pregătiți pentru provocări de orice fel. „Iașul academic este unul dintre foarte puținele orașe care are privilegiul ca prin universitățile sale să acopere întreaga paletă a valențelor educației și cercetării dedicate vieții, pentru că educația umanistă oferă libertate vieții și spiritului ei, cea medicală îi asigură continuitatea, educația tehnică oferă vieții confortul, iar educația artistică îi creează sufletul și i-l umple. Iașul academic excelează prin dascăli, fiecare profesie are nevoie de chemare, de pasiune, de onestitate, de bunătate și exigență, de intuiție, de adaptare, de sacrificiu, dar parcă în niciuna dintre profesii nu se regăsesc toate acestea și cu atâta intensitate ca în cea de dascăl, ca în cei 2.572 de dascăli ai universităților ieșene”, a completat rectorul TUIASI. El a punctat faptul că, anual, Iașul academic aduce 11.000 de absolvenți de licență, 4.600 de absolvenți de master și 360 de doctoranzi.
Președintele României, Klaus Iohannis, a pus accentul în discursul său pe importanța pe care a avut-o Iașul, mai întâi ca simbol al renașterii națiunii române, aici fiind ales ca domnitor Alexandru Ioan Cuza în 1859, iar ulterior fiind capitala provizorie a României în timpul Primului Război Mondial, catalogând orașul drept un reper istoric important. „Iașul este unul dintre orașele-simbol ale nașterii națiunii române, întâlnirea cu istoria fiind autentică și impresionantă. Orașul a rămas neocupat și a permis României să transforme momentele grele din timpul războiului în succesul necontestat al Marii Uniri. Iașul este, așadar, un reper istoric fundamental și unul dintre locurile în care trăim Centenarul nu doar ca un moment de sărbătoare, ci și ca o reconectare la idealurile celor care au făcut Marea Unire. Puterea lor de a-și urma viziunea pentru o Românie modernă, indiferent cât de greu a fost drumul, este cea mai importantă moștenire lăsată nouă. Dincolo de rolul său politic, contribuția orașului dumneavoastră a fost esențială de-a lungul timpului și în dezvoltarea educației în România.”, a spus președintele.
Totodată, Klaus Iohannis a apreciat importanța educației și a mediului universitar ca fiind singura șansă reală către evoluția societății din toate punctele de vedere. În acest sens, președintele a amintit că inițierea proiectului România Educată a venit pe fondul unei instabilități legislative și a lipsei unei direcții clare, una dintre principalele dezbateri naționale din cadrul acestui proiect având loc chiar la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.
„Timpurile se schimbă și, în mod normal, ar trebui să fim pregătiți să le facem față. Din nefericire, realitatea ne demonstrează că nu suntem. Spre exemplu, în domeniul cercetării și inovării se fac pași înapoi, prin modificări care riscă să blocheze performanța şi creșterea competitivității economice, cu impact negativ pe termen lung asupra bunăstării sociale. Instabilitatea legislativă și lipsa unei direcții clare în educație m-au determinat să lansez proiectul «România educată», ale cărui concluzii vor fi prezentate public în curând. Sunt rodul a peste doi ani de consultări, discuții și dezbateri care au adus laolaltă principalii actori din educație. Dincolo de educație, pentru a-și valorifica întregul său potențial, Iașiul are mare nevoie și de infrastructura care să-l transforme într-un important oraș european. O autostradă care să lege Moldova de restul țării și de rețeaua pan-europeană de autostrăzi este, de aceea, absolut necesară”, a completat Klaus Iohannis. Astfel, îndemnul acestuia către universitățile ieșene a fost către adaptabilitate, creativitate și asumarea misiunii de a educa studenții, astfel încât aceștia să poată contribui în viitor la schimbarea României în sens pozitiv.
Continuând ideile antevorbitorilor, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a îndemnat la solidaritate, pentru ca educația să poată deveni o prioritate, precum și valorificarea tinerilor care pe viitor ar putea contribui la evoluția țării. „Ne dorim o Românie educată, dar astăzi este o Românie tristă pentru că cea mai mare parte dintre tinerii noștri visează educația în altă parte și asta nu este bine, asta este de fapt o premisă pentru un pericol pe care nu îl putem evalua acum. Trebuie să vedem că Iașul a reușit să ofere de-a lungul timpului oameni care au reușit să facă din România o țară demnă. Astăzi a venit momentul să încercăm să valorizăm ceea ce Iașul poate face pentru țară și pentru noi, este nevoie să valorificăm toți acești tineri care au rezultate excepționale; ei trebuie să rescrie destinul de astăzi și de mâine. Toată speranța noastră stă în mâinile lor”, a precizat primarul municipiului Iași.
Evenimentul a fost moderat de către Andrei Gazea, reprezentant al studenților în Consiliul de Administrație al TUIASI, în timp ce, pe scenă, a fost prezentă și Alice Mătășel, absolventă a Facultății de Textile-Pielărie și Management Industrial de la Politehnica ieșeană. În discursul ei, studenta a vorbit libertatea studenților și despre dificultatea, dar și misiunea, de a-ți continua meseria în România. „Responsabilitatea este o atribuție care, dacă nu este deja, ar trebui inclusă în fișa oricărui post, ar trebui să fie o obligație morală la care ne angajăm cu toții, dacă ne dorim ca să vedem în jurul nostru o schimbare, dacă ne implicăm activ în viața universitară și dacă suntem dispuși să ne asumăm responsabilitatea pentru deciziile noastre, să învățăm din ceea ce am făcut greșit și să facem mai mult din ce am făcut bine. Dacă facem toate acestea, putem spune că am început să ne autoeducăm. România are nevoie de fiecare din noi, vă îndemn să devenim mai responsabili, mai implicați și să generăm împreună o schimbare pentru a ajuta România să înflorească pentru următorii 100 de ani”, a precizat Alice Mătășel.
Ceremonia s-a încheiat după ce rectorul TUIASI a declarat deschis anul universitar 2018-2019, iar președintele și cei de pe scenă au coborât în sală pentru a realiza o fotografie de grup.