loader image

Profesorul Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, a devenit Doctor Honoris Causa al Politehnicii ieșene

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a acordat vineri, 15 noiembrie 2024, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor inginer Viorel Bostan, rector al Universității Tehnice a Moldovei. Ceremonia a avut loc în Aula Magna „Carmen Sylva” din Iași, iar din comisia care a analizat activitatea didactică și de cercetare a profesorului au făcut parte, pe lângă cadrele didactice de la Politehnica ieșeană, și fostul ministrul al Educației, prof. univ. dr. ing. Sorin Cîmpeanu, și secretarul de stat de la Ministerul Educației, prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv.

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a fost cel care a citit Laudatio și le-a prezentat celor din Aula Magna toate realizările profesorului Viorel Bostan. Rectorul însă nu s-a rezumat doar la cuvintele din Laudatio, despre care a spus că justifică pe deplin decizia de a-i oferi cea mai mare distincție academică rectorului UTM. Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a vorbit și despre o prietenie legată între cele două universități și între cadrele didactice de la acestea.

„Prof. univ. dr. ing. Viorel Bostan este o persoană foarte deschisă, foarte directă, de un patriotism care de foarte multe ori pare că-l depășește pe al meu. Un patriotism cinstit. Am dezvoltat colaborări, ne-am întâlnit de foarte multe ori, dar latura profesională a relațiilor noastre nu a fost singura. V-am prezentat câteva dintre colaborările dintre cele două universități în ultimii 8 ani, care se ridică la peste 15 diferite proiecte de cercetare, plus cele două programe de studiu desfășurate în comun. Întotdeauna am simțit din partea domnului rector că este un prieten, un prieten al universității noastre, al meu personal. Mereu a existat între conducerile celor două universități o relație de prietenie. Sunt aspecte pe care le-am întâlnit în relația cu foarte puține universități din afara României

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Prof. univ. dr. ing. Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România, a lăudat Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași pentru decizia de a oferi acest titlu de Doctor Honoris Causa. Președintele CNR a explicat că astfel este întărită rezoluția luată la ultima întâlnire comună a consiliilor rectorilor de pe ambele maluri ale Prutului de a sprijini demersul european al Republicii Moldova.

„Am avut a doua întâlnire CNR în comun, Moldova și România, la Chișinău, exact acum două luni, de Zilele Universității Tehnice de Stat a Moldovei. Și astăzi, rectorul Viorel Bostan este primit în rândul comunității academice a TUIASI. Asta este o mare mândrie. Pe de o parte fiindcă este primul gest care pune în practică rezoluția comună a rectorilor din România și Republica Moldova, de susținere a parcursului european al Moldovei și de consolidare a legăturilor dintre universitățile din Moldova și România. Prin această rezoluție se precizează faptul că ai noștri colegi din Republica Moldova au statut de invitați permanenți la absolut toate întâlnirile CNR din România. Dar primul gest aplicat al consolidării acestui parteneriat este făcut astăzi de TUIASI și îi mulțumesc extrem de profund pentru acest lucru”,

a transmis prof. univ. dr. ing. Sorin Cîmpeanu

Prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv s-a declarat onorat să facă parte din comisia de decernare a distincției și a transmis comunității Politehnice ieșene că nu a ezitat să vină pentru a participa la acest eveniment în primul rând pentru a putea fi aici de Zilele Universității. În debutul discursului său, secretarul de stat a spus că TUIASI a făcut un gest „după mintea mea normal: ați adus un român acasă”.  

„S-a vorbit despre domnul Viorel Bostan ca fiind om de știință, trecut prin multe școli, dar este și un manager foarte bun. Pot să vă spun că primul meu drum în Chișinău a fost în 1995. Mergeam cu un profesor care provenea din Basarabia și care era la prima întoarcere după ’44 a dânsului în Basarabia. Eu îi eram tânărul asistent pe care se baza. Am fost surprins de ceea ce am găsit acolo, dar ce m-a surprins în mod deosebit a fost căldura oamenilor. Din acel moment, vă rog să mă credeți, o parte din inima mea a rămas în Moldova

a spus prof. univ. dr. ing. Gigel Paraschiv

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a lăudat, la eveniment, legăturile pe care le-a creat Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași cu universitățile de peste Prut și sprijinul permanent pe care le-a oferit atât Politehnica ieșeană, cât și Iașul, vecinilor noștri. Primarul a lăudat și faptul că Moldova a reușit să se mențină pe drumul european început la 1990, cu toate dificultățile care au apărut.

„Soarele nu răsare de fiecare dată de la Moscova, poate să răsară de la Iași, de la București, de la Bruxelles sau de la Washington. Ceea ce înseamnă foarte mult pentru viitorul traseu al Republicii Moldova. Toate aceste lucruri nu au venit decât să contureze faptul că și de o parte și de cealaltă a Prutului suntem o mare familie de oameni care se stimează, care se urmăresc reciproc în toți pașii pe care îi facem și care căutăm soluții împreună. Am apreciat de fiecare dată că orice eveniment pe care TUIASI l-a desfășurat în ultima perioadă s-a făcut și prin invitarea nemijlocită a prietenilor de peste Prut, care au venit de asemenea permanent”

a punctat Mihai Chirica

În discursul de după oferirea distincției, rectorul UTM Moldova, prof. univ. dr. ing. Viorel Bostan, s-a declarat impresionat și emoționat atât de cuvintele alese din Laudatio, cât și de cele calde primite din partea vorbitorilor de la tribună.

„Sunt foarte copleșit de acest moment și complet mișcat. Acest Laudatio îl consider drept o încredere pe care mi-ați acordat-o; sper să mă ridic la așteptările domniilor voastre și la nivelul celor din Laudatio. Ați pus o povară pe umerii mei, fiindcă de acum încolo trebuie să fac față lucrurilor frumoase spuse despre mine. De fiecare dată când am participat la comunitățile academice din România începeam discursul meu cu o sinceră mulțumire universităților din acest spațiu, care mereu au stat alături de cele din Republica Moldova în scurta noastră istorie după independență”

a subliniat prof. univ. dr. ing. Viorel Bostan

Acesta a detaliat publicului din sală că în anii de independență Republica Moldova a trecut prin multe încercări care s-au răsfrânt și asupra învățământului tehnic superior. A menționat și cea mai grea provocare: alegerile prezidențiale și referendumul pentru stabilirea unui parcurs european definitiv în Constituția Republicii Moldova. Rectorul s-a bucurat de victorie, dar a spus că lupta este una continuă „simțim zi de zi suflul rece al imperiului în ceafă”.

„La fiecare provocare, frații din România ne-au ajutat. O primă provocare a ținut de trecerea învățământului superior și în special a celui ingineresc din Republica Moldova în limba română. Puțin cunosc că până în 1989 marea majoritate a programelor de studiu erau în totalitate în limba rusă. Această provocare a fost soluționată numai prin această deschidere avută de universitățile din România, acordându-ne necondiționat cărți și literatură de specialitate, ajutându-ne să trecem la un învățământ ingineresc în limba română, ca apoi aceste cooperări să se extindă mult mai vast. Au început mobilitățile între cadrele noastre didactice și cele din România, am inițiat schimburi de studenți, am deschis programe de dublă diplomă și avem proiecte frumoase, atât pe partea didactică, cât și pe zona de cercetare”

a conchis prof. univ. dr. ing. Viorel Bostan

Acordarea acestei distincții face parte din amplul program de evenimente creionat de comunitatea academică a TUIASI pentru a marca Zilele TUIASI 2024. Lista completă a evnimentelor o puteți regăsi la linkul următor.  

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.