Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a devenit parte a proiectului complex de creare a unui „Centru de Inovare în Calcul Cuantic” în Iași. Având deja expertiză în programe din domeniul calcului cuantic încă din 2009, Politehnica ieșeană va lucra alături de celelalte universități de stat din Iași și Inspectoratul Școlar Județean cu compania Extensive Network, cei care își propun ambițioasa investiție.
În cadrul întâlnirii cu toate părțile care a avut loc luni, 16 decembrie 2024, la Palatul Culturii, TUIASI a fost reprezentată de conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale. În cadrul întâlnirii, primarul Mihai Chirica a explicat că este vorba de o investiție a companiei de câteva sute de milioane de euro și că au început deja construcțiile la campusul „FreeYa Mind”, în zona Bucium.
„Compania ieşeană Extensive Network şi-a propus să dezvolte un campus educaţional dedicat tehnologiei cuantice, primul de acest fel din România, a cărui ţintă este să transforme orașul nostru într-un pol regional de cercetare și dezvoltare în domeniu. Campusul va utiliza tehnologiile de calcul cuantic şi inteligenţă artificială (AI) ale companiei americane IBM, unul dintre cei mai mari jucători globali din acest domeniu. Este conceput ca un hub științific multidisciplinar, dedicat promovării inovației în domenii cruciale precum știința informației, fizică, medicină, compuși chimici și știința materialelor, prin aplicații de Quantum Computing”
a declarat Mihai Chirica, primarul Iașului
Aportul TUIASI va fi unul cheie în acest proiect. Unul dintre obiectivele campusului este să ofere expertiză și sprijin pentru start-up-uri și industrii care vor aplica tehnologia cuantică, iar specialiștii TUIASI în infrastructură de data center vor susține dezvoltarea centrului de date hibrid și clasic din cadrul „FreeYa Mind”. Practic, legătura dintre infrastructura centrului și partenerii care vor dezvolta aplicații prin implementarea tehnologiei cuantice va fi asigurată de experții TUIASI.
„Avem în momentul de față trei teze de doctorat finalizate și una în curs de finalizare în domeniul «quantum computing», iar cercetătorii TUIASI vor avea acces la infrastructură centrului pentru a-și dezvolta proiectele de cercetare. Echipa multidisciplinară TUIASI de specialiști în domeniul tehnologiilor cuantice va aborda teme de cercetare diverse din dezvoltarea de software, hardware, inteligență artificială, fizică și sisteme inteligente”
au transmis reprezentanții universității
Primăria Municipiului Iași a mai explicat că rolul ISJ în proiect este să faciliteze introducerea de cursuri opționale de fizică cuantică și matematici complexe. TUIASI va asigura ulterior continuarea acestor cursuri în cadrul programelor de licență și de masterat destinate specific acestui tip de cercetări.