loader image

Un documentar despre Marea Unire realizat de Agenția națională de presă Agerpres a fost proiectat în Aula Magna „Carmen Sylva”

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a fost gazda proiecției documentarului video realizat de Agenția națională de presă Agerpres despre întregirea României și celebrarea Centenarului.

Filmul „Marea Unire – România la 100 de ani”, de 82 de minute, a fost proiectat miercuri, 12 decembrie 2018, de la ora 10.00, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, într-un eveniment organizat de universitate în parteneriat cu Sindicatul Salariaților de la TUIASI și Agerpres. La proiecție au participat și doi dintre cei care au lucrat la material, Marilena Stănescu și Andrei Cârlan, în timp ce universitatea a fost reprezentată de prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale, și șef lucrări dr. ing. Iulian Agape, liderul sindicatului.

un-documentar-despre-marea-unire-realizat-de-agentia-nationala-de-presa-agerpres-a-fost-proiectat-in-aula-magna-carmen-sylva

Nu este o lecție seacă de istorie, ci un documentar video bazat pe oameni și mărturiile acestora. Fricile, bucuriile și speranțele lor însoțesc spectatorul. Documentarul prezintă atât momentul Marii Uniri, pus în contextul internațional, dar evaluat și de fiecare individ care are legătură cu ce s-a întâmplat în 1918. România, la 100 de ani, înseamnă și suferința celor care au fost despărțiți de familiile lor și deportați. Finalul, deschis, invită la meditație, prin dorințele exprimate de românii din Basarabia și Bucovina de Nord despre ce mai pot aștepta din partea României”, au precizat reprezentanții Agerpres în descrierea filmului.

Înaintea proiecției, în Aula Magna „Carmen Sylva” a luat cuvântul liderul Sindicatului Salariaților, șef lucrări dr. ing. Iulian Agape, care a mulțumit conducerii universității pentru sprijinul oferit în general și în particular, legat de organizarea acestui eveniment, cât și liderilor sindicali ai federației Alma Mater, care au încheiat un protocol de colaborare cu Agerpres. „Le urez bun venit realizatorilor la Iași, în casa noastră, iar pe dumneavoastră vă salut, vă felicit și vă mulțumesc. După vizionarea filmului, îi voi invita în fața dumneavoastră să vă povestească din experiențele acumulate, iar pe domnul prorector Daniel Condurache îl vor ruga să fie mediatorul întâlnirii noastre de astăzi”, a precizat șef lucrări dr. ing. Iulian Agape.

Prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache a prezentat contextul istoric în care a fost realizat documentarul pentru cei prezenți în aula universității, precizând că este complicat să găsești cuvinte potrivite în astfel de contexte, când oamenii au tentația de a se substitui istoricilor și de a face divagații culturale pe baza unor fapte istorice. Însă prorectorul a menționat că documentarul este unul extraordinar și prin faptul că arată felul în care mai trăiesc și simt românește astăzi românii lăsați în afara granițelor, din Bucovina sau din Basarabia.

„Aș vrea să așezăm proiecția de astăzi în contextul unui tip de sacrificiu cultural și spiritual în același timp, pe care orașul Iași l-a făcut de două ori în istoria României: mai întâi când a renunțat – și nu i-a fost deloc ușor – la capitală în 1859, la momentul Unirii Principatelor. Multe dintre promisiunile de atunci nu au fost respectate nici până astăzi. Al doilea moment de sacrificiu cultural și spiritual a fost cel în care Iașul a fost capitală de război. Nici filmul de astăzi și nici alte înscrisuri comemorative nu au punctat suficient de adânc rolul foarte special al Iașului de atunci”, a declarat prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache.

Acesta a mai punctat și rolul regalității în dezvoltarea României moderne de astăzi, menționând și faptul că în Aula Magna „Carmen Sylva” s-a păstrat un simbol al omagiului adus Casei Regale pentru ridicarea Universității din Iași, fiind acoperit cu ghips toată perioada comunismului. Prorectorul și-a încheiat discursul punctând faptul că Iașul încă păstrează în conștiința colectivă „această rană pe care o are orașul” și explicând că ține de datoria fiecăruia dintre noi de a transmite mai departe „uriașa sărbătoare” pe care am trăit-o în acest an.

Marea unire – România, la 100 de ani – Un reportaj AGERPRES

Conform Agenției Agerpres, documentarul proiectat la Iași este realizat de Mihuț NăstăsacheMarilena Stănescu și Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred SchuplerSergiu Olteanu și Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuț Năstăsache și Camelia Moise. Grafica, sunetul și montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.