Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va găzdui în perioada 27 februarie – 4 martie, cea de-a XII-a ediție a olimpiadei internaționale pentru studenți „South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students” – SEEMOUS 2018. Este pentru a doua oară când TUIASI este gazdă acestei competiții, în Iași fiind așteptați să ajungă încă de pe 27 februarie zeci de studenți de la 21 de universități din șapte țări – Argentina, Bulgaria, Cehia, Grecia, România, Rusia și Turkmenistan. Deschiderea oficială a competiției va avea loc miercuri, 28 februarie, de la ora 11.00, în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Copou, Corpul A.
„Suntem deosebit de onorați să fim din nou gazda olimpiadei internaționale de matematică pentru studenți SEEMOUS, eveniment care confirmă educația de calitate din universitatea noastră. În mod evident, educația în inginerie și arhitectură nu este posibilă fără matematică, multe dintre profesiile de astăzi nu pot exista fără matematică, însă în mod cert studenții care participă la acest concurs nu au parcursul clasic al disciplinei de matematică. Suntem convinși că participanții vor profita de aceste zile și pentru a vizita punctele de atractivitate ale universității, și anume Aula și Biblioteca, bijuterii arhitecturale apreciate în țară și, mai ales, în afara țării, precum și obiectivele turistice care au făcut Iașul recunoscut în întreaga lume”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
La ceremonia de deschidere vor fi prezenți Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, Doru Ștefănescu, vicepreședinte al Societății de Matematică din Sud-Estul Europei – „Mathematical Society of South Eastern Europe” (MASEE) și al Societății de Științe Matematice din România, Antonela Toma, director al Departamentului pentru Finanțarea Învățământului Superior de la Ministerul Educației Naționale, Sava Grozdev, membru al Academiei de Științe din Bulgaria, prof. univ. dr. Constantin Zălinescu, membru corespondent al Academiei Române, președintele juriului, prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector al TUIASI și lect. univ. dr. Marcel Roman, directorul Departamentului de Matematică și Informatică al TUIASI și chairman al SEEMOUS.
Competiția este desfășurată sub patronajul MASSEE și se desfășoară anual, în prima decadă a lunii martie. SEEMOUS a apărut în condițiile în care nu exista o competiție internațională de tip olimpiadă care să testeze abilitățile în matematică ale studenților, putând să se înscrie cei din anii I și al II-lea de studiu de licență. Concursul propriu-zis constă într-o probă scrisă de cinci ore, în care studenții trebuie să rezolve patru probleme de o dificultate ridicată. Acestea vor fi selectate de către un juriu care va sta izolat începând cu după amiaza zilei de miercuri, 28 februarie, până târziu în noapte. Juriul va fi format din team liderii fiecărei echipe universitare, alături de reprezentanți ai gazdelor, în acest caz, ai Universității Tehnice, și membrii MASSEE. Odată definitivate subiectele, în dimineața competiției ele vor fi multiplicate și distribuite către studenți, competiția urmând să aibă loc joi, 1 martie, între 10.00 – 15.00, în sala mare a Bibliotecii Universității Tehnice din Copou.
„Chiar dacă cinci ore poate părea o perioadă foarte mare, experiența ultimilor ani ne-a arătat că mereu studenții și-ar fi dorit să mai aibă încă 30 de minute în final. În orice caz, în program sunt prevăzute, pe lângă competiția propriu-zisă, și activități de socializare și de promovare a regiunii noastre, excursii și vizite la munte. În intenția noastră de a promova cât mai bine orașul Iași și această parte a țării, vom organiza după ceremonia de deschidere un program artistic cu cântece și dansuri populare românești, apoi o vizită a câtorva obiective turistice din orașul nostru”, a declarat lect. univ. dr. Marcel Roman.
Acesta a mai precizat că, în trecut, echipa Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a participat la toate edițiile SEEMOUS și a adus de fiecare dată înapoi în Iași medalii de aur, argint și bronz. „Pentru viața academică din România, SEEMOUS 2018 reprezintă un eveniment științific important, iar pentru studenții români este o modalitate de a realiza contacte și prietenii pe plan personal și profesional. Din experiența celorlalte ediții, prieteniile începute cu ocazia olimpiadei ajung să devină colaborări științifice sau de cercetare în viitor”, a mai punctat lect. univ. dr. Marcel Roman.
După ce vor susține joi proba scrisă a examenului, în zilele de vineri și sâmbătă sunt programate tururi ghidate ale orașului Iași și mai multor obiective din Moldova, urmând ca sâmbătă, de la ora 17.00, după ce lucrările au fost atent corectate, să aibă loc ceremonia de premiere în sala Rossini, Congress Hall, Palas Mall din Iași.