loader image

Zeci de invenții ce schimbă felul în care înțelegem lumea pot fi vizitate în Sala Pașilor Pierduți, la Expoziția Internațională de Invenții „Inventica 2019”

Începând de miercuri, 26 iunie 2019, Institutul Național de Inventică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) organizează două dintre cele mai importante evenimente din domeniul creativității tehnice: Expoziția Internațională de Invenții „Inventica 2019” și Conferința Internațională de Inventică.

Miercuri, începând cu ora 11.00, în Aula Magna „Carmen Sylva” a TUIASI a avut loc deschiderea Expoziției Internaționale de Invenții „Inventica 2019”, la care au participat zeci de profesori, studenți și cercetători atât din rândul comunității academice a Politehnicii ieșene, cât și de la universități și institute de profil din țară și din străinătate.

Prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, director al Institutului Național de Inventică și prorector al TUIASI, a punctat faptul că cea de-a 23-a ediție a manifestării științifice este una dintre cele mai dense de până în prezent, prefațând și conferințele care urmează să aibă loc joi, 27 iunie, ca fiind cele mai reprezentative puncte de reper ale evenimentului.

„Participarea este mai consistentă în ceea ce privește numărul de invenții pe entități, la fel este de remarcat și prezența copiilor, fapt pentru care am insistat mult: prezintă invenții cei de la Școala Paradis, de la Palatul Copiilor, avem chiar și un grup de copii din Vietnam care au venit până la Iași. Marcăm, desigur, și prezența instituțiilor mari de cercetare, care sunt reprezentate ca în fiecare an, a marilor universități, și remarcăm faptul că sunt invenții din toate domeniile, de la sănătate la agricultură, IT și industrie în general

a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin

Expozanții veniți la Iași care vor prezenta până vineri, 28 iunie, invențiile în Sala Pașilor Pierduți, s-au declarat impresionați de organizarea evenimentului și de obiectivele pe care le-au putut vizita: Aula Magna „Carmen Sylva” a TUIASI, Biblioteca Universității și Sala Pașilor Pierduți. Nu au fost prezenți doar reprezentanți ai instituțiilor care au fost alături de această expoziție încă de la primele ediții, ci și instituții și cercetători care s-au aflat pentru prima dată la Iași.

Spre exemplu, Maricica Stoica, cercetător și cadru didactic la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, a venit alături de o echipă de șase persoane pentru a prezenta la Iași metode alternative prin care companiile ce comercializează produse din carne pot evita folosirea azotitului de sodiu în procesul de producție. Există studii care arată că acest azotit de sodiu poate produce diverse enzime ce au fost legate cu dezvoltarea unor forme de cancer.

Echipa Universității „Dunărea de Jos” din Galați

„De aceea industria cărnii caută alternative la acest azotit de sodiu, dar trebuie să te gândești că acel înlocuitor trebuie să îndeplinească și funcțiile azotitului de sodiu: să dea culoare, aromă, consistență, să ofere efectul antioxidant, anti-microbian. Am identificat și variante lichide și sub formă de pudră pentru a-l înlocui, păstrând în primul rând culoarea produselor de carne rezultate. Încercăm să arătăm la astfel de expoziții oamenilor ce putem să facem și cum putem să transferăm produsele create în mediul academic în industrie. Suntem plăcut surprinși de participarea la această expoziție de la Iași”

a declarat Maricica Stoica, care lucrează în Departamentul de Știința Alimentelor, Ingineria Alimentelor și Biotehnologii Aplicate de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Jurizarea invențiilor are loc în cursul zilelor de 26-27 iunie, rezultatele urmând a fi anunțate vineri, 28 iunie.

Invenția, din laborator la producția în masă

În cursul zilei de miercuri au avut loc și mai multe prezentări în cadrul Expoziției Internaționale de Invenții „Inventica 2019”, după momentul deschiderii festive. Afaceristul ieșean Marian Berdan, manager general al ELECTRA Grup, le-a vorbit celor din sală în calitate de inventator care a reușit să își protejeze produsul și să îl dezvolte apoi într-o afacere importantă în regiunea Moldovei.

„Dumnealui ne-a prezentat diverse aspecte din activitatea firmei și acele trăiri pe care le are un inventator care este și antreprenor. A reușit să creeze și să își protejeze creația, pe care a pus-o pe piață. Practic, aceasta este o situație ideală pentru un inventator

a completat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin

Tot în cursul zilei de miercuri, prof. univ. dr. ing. Aurel Mihail Țîțu, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a vorbit în fața auditoriului despre felul în care se creează un mediu de succes prin intermediul „vizualizării și evaluării bunurilor intangibile”. Acesta a prezentat, practic, un proiect european implementat cu succes din domeniul proprietății intelectuale.

Joi, 27 iunie, de la ora 10.00, va avea loc deschiderea Conferinței Internaționale de Inventică, unul dintre cele mai așteptate momente fiind prezentarea susținută de secretarul general al Academiei Române, prof. univ. dr. ing. Ioan Dumitrache, de la Universitatea Politehnica din București, care va vorbi despre pregătirea inginerilor în contextul noii revoluții industriale. În continuare, conf. univ. dr. Mihai Dorin, de la TUIASI, va vorbi despre Modelul intelectual european, în timp ce conf. univ. dr. Ovidiu Gavrilovici, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, va puncta principalele aspecte cu privire la „Abordările narative în dezvoltarea identității profesionale creative”. Ultima conferință din program va fi susținută de prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, ce va scoate în evidență mai multe aspecte cu privire la „Etica creativității”.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.