loader image

Manifest pentru lectură și pentru educație, la ceremonia festivă de deschidere a anului universitar 2019-2020 la Universitatea Tehnică

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a organizat luni, 30 septembrie 2019, ceremonia festivă de deschidere a anului universitar 2019-2020, în cea mai frumoasă aulă a Iașului și una dintre cele mai frumoase din țară: Aula Magna „Carmen Sylva” din Iași, din Corpul A al universității, din clădirea Palatului Universitar.

Studenți, profesori, cercetători și membri ai personalului administrativ ai universității au umplut aula, alături de invitați din mediul academic și reprezentanți ai administrațiilor locale și naționale. Printre invitații speciali care au stat alături de colectivul Universității Tehnice se numără și reprezentanții universităților de stat din Iași: prof. univ. dr. ing. Vasile Vîntu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu” de la Brad, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, cât și prof. univ. dr. Florin Grigoraș, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

La eveniment au fost prezenți atât primarul Iașului, Mihai Chirica, președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, și prefectul de Iași – Marian Șerbescu, cât și ministrul Cercetării și Inovării, prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, cadru didactic al universității, fost decan al Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”.

În deschiderea evenimentului, moderat de doi studenți ai universității, rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a precizat că și-ar dori ca deschiderile de an comune, a tuturor universităților din Iași, să devină un obicei pentru capitala Moldovei.

„Anul trecut, toate universitățile de stat ieșene sărbătoream la unison, în același cadru temporal şi ambiental, începerea anului universitar. Cred că a fost o iniţiativă care ar trebui să devină o tradiţie, iar motivaţia să nu fie prezenţa unei personalităţi de vârf a României, ci pur şi simplu recunoaşterea puterii şi energiei pe care educaţia universitară le oferă Iaşului, un oraş care are şansa să trăiască prin universităţi

a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Acesta a ținut apoi un manifest pentru lectură, punctând diferite aspecte cu privire la consecințele pe care le are asupra unui om, unui grup de persoane și asupra civilizației în general reducerea până la dispariție a interesului pentru lectură. Rectorul a punctat faptul că trăim într-o eră a rețelelor de socializare care împiedică contactul direct cu interlocutorul, cu locul în care ne ducem existența și, în unele cazuri, cu realitatea.

prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI

„Biblioteca nu mai reprezintă demult un sanctuar, un refugiu. Este doar o noțiune aproape abstractă, ireală din perspectiva unei vieți conectate simbiotic la virtual, la o comunicare în biți intensă și aparent vitală, dar de cele mai multe ori goală. Astăzi toți vorbim, dar nu mai ascultă nimeni. Nu mai căutăm informația reală, ci navigăm prin kilometri de maculatură, adesea împănată cu «fake»-uri. Mai mult, ni se pare mult mai important, decisiv chiar pentru recunoașterea de către alții a personalității noastre, să devenim noi înșine creatori de informații, să fim noi înșine informația, adevărul, știrea”

a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Acesta a fost urmat la prezidiu de președintele Senatului, conf. univ. dr. ing. Tania Hapurne, care a vorbit despre deschiderea noului an universitar ca despre un moment în care întreaga comunitate își pune laolaltă bucuria și speranțele unui nou început. Președinte Senatului a exprimat, în discursul său, convingerea că educația stă la baza oricărei realizări profesionale și personale, punctând că „viitorul nu este un cadou, este o realizare”.

conf. univ. dr. ing. Tania Hapurne, președintele Senatului

„Studiile universitare nu formează doar specialiști, ci oameni culți, demni, emancipați. O universitate este, de fapt, o mare echipă, în care tinerii studenți intră cu încredere și speranță și unde învață nu numai pentru școală, ci și pentru viață. Universitatea trebuie să le ofere în primul rând garanția unei pregătiri personale și profesionale de excepție”

a subliniat conf. univ. dr. ing. Tania Hapurne
Ioan Ursache, reprezentat al studenților în Consiliul de Administrație al TUIASI

Și reprezentatul studenților în Consiliul de Administrație le-a vorbit colegilor despre bucurie – aceea de a fi atât de mulți care au ales să studieze la Universitatea Tehnică, să învețe o meserie nobilă pe care să o profeseze „cu responsabilitate și conștiinciozitate”. „Vă invit să participați la tot ce presupune viața de student, să fiți studenți buni, fiindcă asta depinde de voi! Vă îndemn, colegii mei, să purtați cu mândrie numele universității”, a transmis Ioan Ursache în discursul său.

Continuând tradiția ultimilor ani, prof. univ. dr. ing. Vasile Vîntu, rectorul USAMV, a fost „mesagerul gândurilor de bine al universităților publice din Iași”, după cum s-a exprimat chiar acesta în momentul în care a înaintat în fața sălii. Acesta a felicitat universitatea pentru performanțele științifice obținute prin clasarea pe poziții onorabile în clasamentele internaționale, cât și pentru sesiunea reușită de admitere din vara trecută, și a vorbit în continuare despre rolul pe care ar trebui să îl aibă instituțiile de învățământ superior în Iași.

prof. univ. dr. ing. Vasile Vîntu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară
„Ion Ionescu de la Brad”

„Împreună cu gazda noastră formăm Iașul universitar, un Iași pentru care universitatea a reprezentat și reprezintă o importantă carte de vizită, un eficient mijloc de promovare a imaginii în țară și peste hotare. Dar educația nu este un remediu miraculos, ci un atu indispensabil pentru formarea tinerilor de astăzi. Școala are menirea de a le da o educație armonioasă, care să îi pregătească pentru viața reală, pentru a le da o șansă cât mai bună de a se integra pe piața muncii. Școala trebuie să vină cu metode adecvate despre cum să judeci lucrurile, cum să fii creativ, cum să rezolvi probleme și să iei decizii juste”

a declarat prof. univ. dr. ing. Vasile Vîntu

Cei prezenți în sală au primit binecuvântările transmise de Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și de Preasfințitul Petru Iosif, episcop catolic de Iași, prin reprezentanții lor. Un mesaj din partea Guvernului l-a transmis și prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării, care a vorbit la rândul său despre situația complicată în care a ajuns societatea prin abandonarea lecturii, a studiului aprofundat și, în final, a cărții.  

„Această criză prin care trecem, legată de lipsa de deschidere față de lectură, se datorează, după părerea mea, evoluției societății cu o viteză foarte mare. Revoluția tehnologică la care asistăm este digerată destul de greu de noi și este destul de dificil de înțeles – cădem în acele capcane tehnologice, ale internetului și a rețelelor de socializare. De aceea, dragi studenți, aveți de făcut față unei situații destul de complicate, mai ales că nici măcar nu știm cum vor arăta noile tehnologii din viitor, datorită dezvoltărilor aduse și în zona inteligenței artificiale. Să știți că în viață ce nu este câștigat prin muncă nu rezistă în timp”

a transmis prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc

Și reprezentanții autorităților locale au ținut să transmită un mesaj de încurajare în general pentru studenți și comunitatea academică. Primarul Mihai Chirica amintea faptul că în Aula Magna „Carmen Sylva” din Iași, în urmă cu 100 de ani, Nicolae Iorga le reamintea tuturor despre proiectul României Mari, și a vorbit despre momentul Revoluției din urmă cu 30 de ani, spunând că țara nu este încă acolo unde și-ar fi dorit-o cei care au ieșit atunci în stradă.

„Dar este România de astăzi cea pe care au visat-o tinerii de atunci? Am reușit să le satisfacem dorințele celor care au murit cu miile? Le-a garantat România progresul așa cum au cerut măcar pentru cei care au rămas în urma lor? Cred că mai avem foarte multe de făcut”

a precizat primarul Iașului

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a vorbit despre specialiștii pe care îi produce universitatea, în IT, construcții, electronică sau arhitectură, punctând faptul că necesarul de ingineri în România este unul foarte mare. Acesta a trecut la rândul său prin istoria României și a Iașului, amintind faptul că orașul a fost martor la trei uniri – din 1600, 1859 și 1918.

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean

„În acest an se împlinesc 160 de ani de când Cuza a plecat la București pentru a convinge pe toți că trebuie să fim uniți. A realizat că trebuie să dispară orgoliile și pentru dezvoltarea României clasa politică trebuie să fie unită pentru marile proiecte. La 160 de ani de când Cuza a plecat la București, vreau să înmânez o medalie de argint cu chipul lui Cuza care se înmânează personalităților; vă rog să-mi permiteți ca personalitatea de astăzi să fie Universitatea Tehnică”

a spus Maricel Popa

Marian Șerbescu, prefectul de Iași, consideră că cea mai importantă resursă a orașului o reprezintă tocmai studenții și mediul universitar de elită. El a precizat, în discursul său, că spune acest lucru tuturor ambasadorilor, oamenilor de afaceri și potențialilor investitori cu care se întâlnește.

Marian Șerbescu, prefect de Iași

„Cei peste 17.000 de studenți care se pregătesc la TUIASI reprezintă o dovadă vie a învățământului superior ieșean și a capitalului uman de care dispunem. A fost o evoluție fantastică a TUIASI în ultimii ani, mai ales că această creștere a numărului de candidați se înregistrează la toate cele 11 facultăți. Asta arată atractivitatea universității, valoarea diplomelor date de TUIASI. Universitatea s-a înscris pe un drum frumos și îi doresc să continue”

a punctat Marian Șerbescu

Ca în fiecare an, la deschiderea festivă a noului an universitar, conducerea TUIASI alături de partenerii din mediul privat au oferit burse de 1.000 de lei la premianții fiecărei facultăți în parte, după cum urmează:

  • Cristian Stelian Grecu – Facultatea de Automatică și Calculatoare
  • Mariana Delia Luntrariu – Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial
  • Cezar Costîn – Facultatea de Construcții și Instalații
  • Ana-Maria Lisenco – Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor
  • Dragoș Flavian Zăpodeanu – Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației
  • Claudia Liliana Pețenchea – Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului
  • Veronica Mădălina Radu – Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”
  • Dimitri Guzun – Facultatea de Mecanică
  • Mădălina Nicolaescu – Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor
  • Ekaterina Maria Știfiuc – Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.