loader image

Simpozionul Internațional CUCUTENI – 5000 Redivivus, găzduit de Facultatea de Mecanică în perioada 21-22 noiembrie 2019

Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) organizează în zilele de 21-22 noiembrie 2019 cea de-a XIV-a ediție a tradiționalului Simpozion Internațional CUCUTENI – 5000 Redivivus, cu denumirea „Științe exacte și mai puțin exacte”.

Anul acesta, în contextul sărbătoririi în continuare a centenarului Marii Uniri, la simpozion va participa acad. Nicolae Dabija, prezenta la fiecare ediție, președintele Forului Democrat al Românilor din Moldova, care va susține o conferință cu numele „Manifest pentru Unire”. Totodată, actorul Dan Puric va vorbi despre „Jertfa unirii noastre” într-o conferință individuală.

La această ediţie şi-au anunţat prezenţa cadre didactice şi cercetători de la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău, de la Universitatea Agrară din Chişinău, specialişti de la Complexul Muzeal  Naţional „Moldova” din Iaşi, cadre didactice de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, de la Universitatea Tehnică äGheorghe Asachi” din Iaşi precum şi alţi cercetători şi cadre didactice din Moldova.

Simpozionul a fost iniţiat în urmă cu 14 ani de către profesorul Lorin Cantemir de la Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iaşi, de către regretatul profesor Valerian Dorogan şi profesorul Valeriu Dulgheru  de la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău şi primarul de Cucuteni, Mihai Tun, la care s-au adăugat ulterior Complexul Muzeal Naţional «Moldova» Iaşi, Forul Democrat al Românilor din Moldova, Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina, Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău, Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău, Universitatea «Stefan cel Mare» din Suceava. Din 2009, Facultatea de Mecanică s-a alăturat cu participare şi susţinere la acest simpozion astfel că ediţiile din anii 2011, 2015 și 2017 au fost organizate la Iaşi în cadrul Facultății de Mecanică”

au precizat organizatorii

La eveniment vor participa și preşedintele şi vicepreşedintele Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina, dar și cei care au iniţiat în urmă cu 14 ani această manifestare, profesorul Lorin Cantemir şi primarul de Cucuteni, Mihai Tun, ambii ajunşi la vârsta de 85 ani. Sunt anunţate în plen şi pe secţiuni 32 de lucrări care abordează diverse teme axate pe civilizaţia cucuteniană, istorie şi continuitate, cultură şi civilizaţie, ştiinţe exacte şi tehnice.

Deschiderea simpozionului va avea loc în ziua de 21 noiembrie la ora 9.30 în Sala de Conferinţe „Cristea Niculescu-Otin” a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași şi se va încheia cu un scurt „IN MEMORIAM” pentru regretatul profesor Cezar Oprişan. Până la ora 13.30 se vor prezenta patru lucrări reprezentative pentru tematica simpozionului urmate de o prezentare a unor volume apărute la Chişinău şi la Iaşi, legate de tematica simpozionului. După masă, începând cu ora 15.00, lucrările simpozionului se vor desfăşura pe secţiuni în Amfiteatrul „Cezar Oprişan” şi în alte două săli din cadrul Facultăţii de Mecanică. În ziua de 22 noiembrie participanţii vor vizita principalele obiective culturale din Municipiul Iaşi.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.