Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a fost unul dintre partenerii principali ai Consulatului italian la Iași și ai Institutului Francez la organizarea unei expoziții inedite la Palatul Culturii în data de 4 decembrie 2019, la care au contribuit profesori și studenți ai Politehnicii ieșene, și care a avut ca scop principal comemorarea a 500 de ani de la moartea marelui inventator Leonardo da Vinci.
În sală au existat reproduceri din operele cele mai reușite și inovatoare ale lui Leonardo da Vinci, care, dincolo de calitatea de inventator a fost un pictor și un sculptor desăvârșit și multe dintre științele dezvoltate astăzi își trag rădăcinile din experimentele sale.
În sală au fost prezentate și realizări ale studenților din mai multe facultăți ale universității, iar imaginea predominantă a fost cea a lucrării „Muzica sferelor”, realizată de conf. univ. dr. Cristian Ungureanu, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”. Un alt element important al expoziției l-au reprezentat reproducerile originale ale operelor lui Da Vinci, puse la dispoziție de Veneranda Biblioteca Ambrosiana, căreia i-a mulțumit cu acest prilej și consulul italian la Iași, Enrico Novella.
„Personalități precum cea a lui Leonardo da Vinci fac parte de codul ADN al oricărui inginer, fie el aflat deja în câmpul muncii sau în devenire. Am fost onorați să fim partenerii Consulatului Italian la Iași și ai Institutului Francez la comemorarea a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci, pe care, înainte de a-l numit arhitect, sculptor, pictor sau oricare dintre multele sale calități, cred că putem să îl numim în primul rând inventator. Mi-ar plăcea ca studenții universității noastre să fie încurajați întotdeauna să meargă pe acest drum, al inovației, al descoperirilor, al noului, fiindcă progresul într-o societate sănătoasă vine în primul rând din partea inginerilor și a universităților tehnice”
a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI
Din partea universității au luat cuvântul prorectorul responsabil cu activitatea didactică, prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, care este directorul Institutului Național de Inventică Iași, și prof. univ. dr. ing. Dumitru Olaru, de la Facultatea de Mecanică.
Într-o prezentare susținută de prof. univ. dr. ing. Dumitru Olaru, acesta a vorbit despre descoperirile lui Da Vinci în domeniul mecanicii, în speță despre felul în care acesta a stabilit încă din 1493 noțiuni fundamentale despre legile care guvernează mai multe elemente din domeniu, inclusiv frecarea. Profesorul l-a numit pe inventator „primul inginer mecanic” și a punctat faptul că multe dintre descoperirile inventatorului italian nici măcar nu au fost publicate, ci descoperite ulterior, chiar post-mortem în caietele sale cu notițe sau în atelierul său.