loader image

Irina Lungu: „Implicarea în proiectele organizaţiilor studenţeşti, şansa de viitor pentru absolvenţi“

Pregătirea pentru noul an universitar la Iaşi înseamnă şi implicarea în proiectele organizaţiilor studenţeşti. La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, organizaţiile studenţeşti analizează activitatea de până în prezent, urmând ca din octombrie să revină cu forţe noi, pentru a-i implica şi mai mult pe studenţi în proiectele pe care le au au.

Profesorii încurajează astfel de acţiuni şi se implică în proiectele pe care le iniţiază studenţii. Conf. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector Relaţii Internaţionale şi Imagine Universitară, la Universitatea „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, ne spune ce înseamnă relaţiile internaţionale pentru o universitate tehnică şi cum pot deveni studenţii, după finalizarea studiilor, parteneri de afaceri ai universităţii în care au învăţat.

Reprezentaţi Departamentul de Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi şi sprijiniţi, totodată, şi activitatea studenţilor din organizaţiile studenţeşti. Ce ne puteţi spune despre implicarea studenţilor în proiectele Universităţii?

Da, încurajăm participarea la aşa-numitul BEST, sunt studenţi afiliaţi profilului tehnic şi sunt sprijiniţi prin acest proiect la nivel naţional. Ei organizează şcoli de vară şi promovează iniţiativele pe care le au la nivel local, regional şi naţional. În fiecare an studenţii noştri organizează cel puţin două şcoli de vară, promovând şi activitatea de cercetare pe care o desfăşoară în universitate. Dar deşi se numesc şcoli de vară, în ultimul timp acestea au devenit şi de vară şi de iarnă, întrucât activitatea s-a extins şi în anotimpul rece.

Doar cei de la BEST organizează aceste întâlniri între studenţi?

BEST organizează o parte dintre aceste întâlniri, dar sunt implicaţi în activitatea de promovare şi studenţii altor facultăţi, sub patronajul universităţii. În fiecare an studenţii noştri participă la Saloanele de Inventică şi la Şcoala de Inventică, organizate de universitate, şi de asemenea cele 11 ligi studenţeşti, care sunt active prin studenţi, dar şi prin absolvenţi. Ei creează un anumit tip de activitate Big Brother, atât în mediul universitar, cât şi înspre comunitate, spre exemplu, în mediile defavorizate. Sunt implicaţi în multe acţiuni umanitare care se desfăşoară în timpul Sărbătorilor, fie cele de iarnă, fie cele de Paşte, sau oricând există o nevoie specială.

În afară de aceste acţiuni umanitare sau proiecte în care sunt implicaţi studenţii ieşeni, cum mai sprijină organizaţiile studenţeşti activitatea studenţilor?

De asemenea, organizaţiile studenţeşti vin în întâmpinarea nevoilor celor cu venituri modeste în familii. Spre exemplu, din veniturile proprii ale universităţilor am organizat şi anul acesta aproape 70 de tabere de vară, pentru studenţii cu rezultate foarte bune la învăţătură, dar care provin din familii modeste. Studenţii noştri ne sunt parteneri, iar noi dorim să venim în întâmpinarea nevoilor lor. Participăm la forumuri internaţionale, în care ne promovăm universitatea împreună. Nu doar noi, profesorii, mergem să discutăm cu partenerii sociali, atât studenţi, cât şi cu cei cu care avem parteneriate economice, ci şi studenţii care au iniţiative proprii de manifestare.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.