Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIAŞI) este singura instituţie din Iaşi şi printre puţinele din lume care are un Pendul Foucault.
Pendulul, care este amplasat în atriumul corpului A de Instalaţii de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii (FCI), a fost inaugurat pe 16 noiembrie, cu prilejul Zilelor Universităţii. La eveniment au fost prezenţi prof. univ. dr. Ion Giurma, rectorul TUIAŞI, prof. univ. dr. Daniel Condurache, prorector responsabil cu activitatea de informatizare, conf. univ. dr. Irina Lungu, prorector cu relaţiile Internaţionale şi Imagine Universitară, prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu, decanul FCI si prof. univ. dr. ing. Jan Ignat, şeful Departamentului de Ingineria Instalaţiilor şi sef de lucrări dr. Sorin Theodoru, de la FCI.
„Suntem noi în centrul lumii sau nu?”
Rectorul Universităţii a fost cel care deschis evenimentul, apoi prof. univ. dr. Daniel Condurache a ţinut o prelegere în care a explicat „ce este misterios” la experimentul Foucault. Prorectorul a menţionat că importanţa Pendulului îşi găseşte legitimarea în istoria socială foarte lungă pe care a parcurs-o gândirea umană. Totul a pornit de la întrebarea „Suntem noi in centrul lumii sau nu?” si de la arderea pe rug a lui Giordano Bruno, pentru ca a susţinut că pământul se învârte în jurul soarelui.
„Pendulul este un experiment extrem de interesant care ne arată, fără sa fim nevoiţi să ne uităm pe cer, fără sa fim nevoiţi să inspectăm universul, că nu suntem singuri şi că Pământul se învârte in jurul axei sale”, a subliniat profesorul. De asemenea, acesta a ţinut să le explice studenţilor TUIAŞI prezenţi la eveniment şi publicului larg, că„mişcările de tip Foucault sunt mişcări universale”, menţionând că fiecare dintre cei 24 de sateliţi de GPS, care asigură comunicaţiile în telefonia mobilă, este un Pendul Foucault în raport cu Pământul.
Rectorul, prof. univ. dr. Ion Giurma, a mai adăugat că „în fiecare clădire înaltă din beton sau beton armat care depăşeşte înălţimi mari, de peste o sută de metri există câte un pendul, pendul cu ajutorul căruia se măsoară deplasările pe baza cărora se stabilesc deformaţiile deci, practic, înclinarea construcţiilor”.
„Bomboana” de la Instalaţii
În momentul de faţă, pendulul din corpul Facultăţii de Instalaţii este acţionat manual, însă prof. univ. dr. ing. Mihai Budescu a dezvăluit că intenţiile conducerii facultăţii sunt de a crea un mecanism prin care acesta să se mişte automat, precum şi o reprezentare grafică, menită să ofere coordonatele traiectoriei pendulului. Prof. univ. dr. ing. Jan Ignat, şeful Departamentului de Ingineria Instalaţiilor a spus că Pendulul Foucault „este bomboana care ne lipsea de pe tortul care este această clădire” şi i-a rugat pe studenţi să respecte această realizare.
Jean Bernard Léon Foucault a fost cel care a prezentat pentru prima data în faţa publicului, în 1851, la Panteonul din Paris, experimentul care demonstrează că pământul se învârte în jurul axei sale. Pendulul lui Foucault reprezintă principala atracţie de la Panteonul din Paris şi în zilele noastre.
Există mai multe Pendule Foucault în lume, mai ales în universităţi, muzee de ştiinţă şi la planetarii. Unul dintre cele mai faimoase se găseşte în Manhattan, la sediul Naţiunilor Unite.
Puteţi vedea cum arată şi funcţionează Pendulele Foucault în mai multe materiale video, pe YouTube.