Inspecția Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au organizat în data de 22 aprilie 2021 un simpozion online cu tema: „Rolul și importanța informării și instruirii specifice securității și sănătății în muncă în conducerea și coordonarea activităților”.
Evenimentul s-a desfășurat în contextul în care, la nivel mondial, în fiecare an, la 28 aprilie, Organizația Internațională a Muncii (ILO) sărbătorește Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă pentru a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial.
Această întâlnire a facilitat reunirea unui număr de 268 de angajatori, profesori universitari, specialiști în domeniul securității și sănătății în muncă și inspectori de muncă. Participanții au descris conferința ca fiind un schimb de informații esențiale în dezvoltarea unei culturi de prevenire a riscurilor existente în mediul lucrativ și în prevenirea producerii accidentelor de muncă și/sau a îmbolnăvirilor profesionale.
În deschiderea evenimentului a vorbit prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. În discursul său acesta a precizat că dezvoltarea relațiilor de cooperare între părți, bazate pe recunoașterea intereselor comune în domeniile de competență, pe deschidere și informare reciprocă, vor contribui esențial la dezvoltarea securității și sănătății în muncă, a unei culturi de prevenire a riscurilor existente în mediul lucrativ și la prevenirea producerii accidentelor de muncă și/sau a îmbolnăvirilor profesionale, având în vedere că Politehnica ieșeană este pilonul fundamental în dezvoltarea noastră și a stat la baza parteneriatului cu Inspecția Muncii.
Dr. ing. jr. Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat al Inspecției Muncii, a evidențiat faptul că „28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mișcarea sindicală din lume comemorează Ziua internațională a lucrătorilor decedați și răniți. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale se organizează simultan campanii de conștientizare și de informare în întreaga lume”.
Acesta a explicat că la nivelul României, în anul 2020 s-a constatat o scădere a numărului total de accidente de muncă față de anul 2019 cu aproximativ 25% (4375 în 2020 față de 5822 în anul 2019). O descreștere și mai accentuată au avut-o și accidentele mortale (143 în 2020 față de 261 în anul 2019).
„Ar fi incorect să ne atribuim toate meritele pentru această descreștere, deși Inspecția Muncii nu a scăzut numărul controalelor pe tot parcursul pandemiei. Evoluția a fost determinată, evident, în primul rând de modificările aduse de pandemia COVID-19. De la amenințarea imediată a dobândirii virusului, până la pierderea de locuri de muncă pe scară largă în sectoare cheie, închiderea afacerilor, restricții privind mobilitatea și călătoriile aeriene, carantină, închiderea școlilor și altele. Aceste schimbări rapide ca răspuns la pandemie au condus la creșterea șomajului, scăderea programului de lucru și șomaj și forme nesigure de angajare pentru mulți lucrători”
a declarat Dantes Nicolae Bratu
Prof. univ. dr. ing. Neculai-Eugen Seghedin, prorector al TUIASI, a marcat parteneriatul instituțional realizat în anul 2021 ca fiind un rezultat al unor colaborări anterioare între cele trei instituții (Inspecția Muncii – ITM Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași).
Sesiunea de comunicări și dezbateri a permis prezentarea unor exemple de bune practici derulate la 3 companii din Iași, respectiv: S.C. APAVITAL SA Iași, prin dr. ing. Mihai DORUȘ, director general, o companie implicată permanent în îmbunătățirea condițiilor de muncă ale tuturor angajaților; S.C. LEAR CORPORATION SRL, o companie cu peste 1.500 de salariați, cunoscută pentru disciplina în muncă, dar care, prin Olga Lefter, Plant Manager, a demonstrat că sunt foarte implicați în activități și acțiuni pentru asigurarea unui climat benefic și a unor standarde ridicate de muncă; iar la final un exemplu de bună practică a unui IMM cu 14 salariați al S.C. SORA – MT SRL, unde administratorul firmei, Lăcrămioara Moscaliuc, a demonstrat că locurile de muncă pot fi sigure și sănătoase indiferent de mărimea firmei acolo unde există implicare și chiar dăruire în acest domeniu al securității și sănătății lucrătorilor.