Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a finalizat proiectul de reabilitare a 12 cămine din Campusul „Tudor Vladimirescu” și devine, prin cele două module de cogenerare a energiei achiziționate, producător de energie eletrică. Practic, TUIAȘI va produce energie electrică și o va vinde către stat, ducându-o prin cabluri împământate până în cartierul Tătărași, unde există un nod al celor de la EON.
Sistemul funcționează similar unei centrale de apartament la o scară foarte mare. Instituția de învățământ superior și-a încheiat contractul cu Dalkia, furnizorul local de agent termic, iar prin cele două module de cogenerare a energiei, care funcționează prin arderea gazului metan în patru motoare, produce atât agent termic care este livrat în toate cele 21 de cămine din campus, cât și energie eletrică ce urmează să fie vândută. „Practic, noi devenim astfel și producător de energie al statului român. Dar ca să devenim eficienți trebuie realizat un profit din vânzarea curentului electric care să fie mai mare decât gazul pe care îl ardem”, a precizat ing. Bogdan Budeanu, directorul al Direcției Servicii Studențești a TUIAȘI. Acesta e explicat că până anul acesta universitatea plătea 3 milioane de lei anual către Dalkia pe utilitățile generate de campus și 2 milioane de lei către EON.
Proiectul prin care au fost cumpărate aceste două module a avut valoarea de aproximativ 69 de milioane de lei. Prin aceste fonduri europene s-au anvelopat și s-au montat uși termopan la 12 dintre cele 21 de cămine ale campusului. Patru dintre acestea fuseseră deja renovate din banii universității, iar ultimele cinci urmează să intre într-un proiect dintr-o nouă competiție care va fi deschisă în iulie. „Este cel mai important proiect al universității, noi am avut mai multe proiecte foarte grele, peste 40, însă acesta este de departe cel mai important. În urma lui se văd o serie de rezultate importante. În 2008 a fost lansată propunerea de a aplica la fondurile europene, toată conducerea universității a fost de acord, i-a dat drumul și, cu noroc, am obținut finanțarea. Campusul nostru deține 8.500 de studenți, este un adevărat oraș și are 45 de ani de vechime. Dacă nu gândeam acest proiect, rămânea în epoca de piatră”, a declarat prof.dr. Ion Giurma, rectorul TUIAȘI.
Prin intermediul aceluiași proiect s-a renovat și cantina instituției de învățământ superior din Iași, s-au modernizat două terenuri de sport, s-au anvelopat toate țevile care transportă căldură către cămine. Astfel, conform ing. Bogdan Budeanu, s-au făcut economii în 2013 față de aceeași perioadă a anului 2009 de 13% la agentul termin și de 32% la consumul de energie. „Asta înseamnă o reducere, estimată în lei, la măcar un milion și pot să spun că, din bugetul campusului, din banii strânși de la studenți, 58% se chletuiesc pe utilități. Dacă nu era această investiție, creștea tariful la plata căminului cu minimum 50-70%, dar astfel tariful a rămas același în ultimii patru ani. Fără acest proiect european, investițiile care s-au reușit în aproximativ patru ani s-ar fi făcut în 30 de ani”, a completat ing. Bogdan Budeanu.
Contribuția universității la acest proiect a fost de aproximativ un milion de lei, iar a statului român de aproximativ 14 milioane. Campsului „Tudor Vladimirescu” al TUIAȘI este unul dintre cele mai mari din Europa de est, având o capacitate de 8.500 de studenți în cele 21 de cămine ale sale.
Articol publicat de Cătălin Hopulele în Ziarul de Iași