loader image

A cincea dezbatere națională „România Educată”, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Vineri, 21 octombrie 2016, s-a desfăşurat la Iaşi cea de-a cincea dezbatere privind viziunea și obiectivele de țară în domeniul educației și cercetării (2018 – 2030) programată în cadrul Proiectului „Romania Educată”, proiect promovat de către Preşedintele României.

Dezbaterea, dedicată învăţământului profesional şi tehnic, a fost organizată de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, evenimentul fiind coordonat de Ligia Deca, Consilier de Stat pentru Educaţie din Administraţia Prezidenţială.

La dezbatere au mai participat secretarul de stat Sorin Costreie, consilierul de stat Maria Gheorghiu, preşedintele Consiliului Naţional al Recto­rilor, Sorin Cîmpeanu, precum şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Calificări, Tiberiu Do­bres­cu, dar şi reprezentanţi din învăţământul ieşean, în frunte cu prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, Camelia Gavrilă, inspectorul şef al ISJ, reprezentanți ai mediului de afaceri, profesori, elevi, studenți, părinți și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, preponderent din Regiunea de dezvoltare Nord-Est. Tot aici s-au dezbătut și propunerile legislative iniţiate de Guvern pentru dezvoltarea învăţământului profesional-dual.

Sunt convins de faptul că tot ceea ce reprezintă învăţământul românesc trebuie să devină o scenă în care actorii să fie prieteni şi că cei care acum conduc destinele educaţiei, indiferent de poziţionare ca autoritate şi putere de decizie, trebuie să aibă un acelaşi mesaj de solidaritate. Solidaritate pentru educaţie.

Am citit cu atenţie proiectul de lege privind învăţământul profesional-dual, care oferă unele deduceri fiscale operatorilor economici implicaţi în susţinerea acestui învăţământ. Din perspectiva învăţământului terţiar tehnic, mă întreb dacă aceste iniţiative legislative, deosebit de benefice pentru educaţia profesională, nu s-ar putea transla şi la nivel universitar, în ideea susţinerii practicii productive a studenţilor. De multe ori, în derularea acestei activităţi specifice curriculei tehnice, ne-am lovit de piedici financiare, birocratice sau, mai ales în această regiune a ţării, de lipsa unor operatori economici dornici să îşi ofere sau asume coordonarea activităţii practice a studenţilor. Este foarte posibil ca măsurile fiscale prevăzute în acest proiect de lege să faciliteze accesul universităţilor, prin studenţii lor, la stagii reale de practică.

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval,
rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.