Întregul colectiv al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a sărbătorit marți, 7 iunie, Ziua Campusului „Tudor Vladimirescu”. Evenimentul aflat la a doua ediție își propune să devină unul de tradiție pentru Politehnica ieșeană, sărbătorindu-se atât finalizarea lucrărilor în urmă cu 40 de ani la clădirile din campus, cât și pe patronul spiritual – Tudor Vladimirescu, care dă numele „orașului” din inima TUIASI.
Celebrările de ieri au început încă de dimineață, când a fost organizată prima ediție a Crosului TUIASI printre căminele din campus. Traseul de aproape 1,5 kilometri a fost parcurs de peste 100 de participanți, atât studenți, cât și profesori sau angajați din zona administrativă. Însă cele mai multe evenimente au fost programate seara, începând cu ora 18.00, în Parcul „Cezar Oprișan”, dintre căminele T9 – T10 – T11: actorii de la Ateneu au pus în scenă piesa de teatru „Dineu cu proști”, a avut loc o reprezentație de capoeira, iar trupa „Gașca chitară Grozăvești” a cântat până târziu în noapte alături de cele câteva sute de studenți care au fost prezenți.
Evenimentele serii au fost deschise cu discursuri din partea studenților, conducerii TUIASI și inclusiv a primarului Iașului, Mihai Chirica.
Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, le-a povestit studenților despre ce s-a schimbat și ce a rămas la fel, din punctul său de vedere, în experiența studenției pe care a trăit-o în „Tudor Vladimirescu” de-a lungul anilor.
„Acum 38 de ani am pășit pentru prima oară în campus. Am fost un locatar aici și cei mai frumoși cinci ani din viață, petrecuți aici, i-am tatuat permanent în memorie. În campus a fost mereu la fel: tinerețe, veselie, energie, gălăgie. O lume aparte, creată de vârsta noastră de atunci, care este vârsta voastră de acum. O lume magică, pe care nu ai cum să o uiți vreodată. Însă astăzi aveți un avantaj: puteți crea și recrea campusul, doar spuneți-ne și noi vom susține ideile voastre”
a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval
Acesta le-a vorbit tinerilor despre inițiativele Direcției pentru Servicii Studențești, condusă de Bogdan Budeanu, care a implicat mereu studenții în proiectele de concepere, proiectare, realizare a sălilor de lectură, de revitalizare a spațiilor verzi sau de creare a unor spații comune, de co-working. La finalul discursului, rectorul l-a invitat pe primarul Iașului, Mihai Chirica, să se gândească cum ar putea da o amploare mai mare sărbătorilor de an de an de pe 7 iunie pentru a putea crea un adevărat festival al tinerilor, care să pornească din Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu”.
La eveniment a fost prezent și prof. univ. dr. ing. Alexandru Sălceanu, vicepreședinte al Senatului TUIASI, care a salutat studenții prezenți din partea întregului for decizional al Politehnicii ieșene și le-a amintit acestora de puterea de decizie pe care o au: din 64 de senatori la TUIASI, 16 sunt studenți.
„7 iunie este o zi foarte bine aleasă pentru sărbătoarea campusului, pentru că în fiecare an la 7 iunie omagiem jertfa supremă adusă de patronul acestui campus, domnul Tudor Vladimirescu, pentru emanciparea și modernizarea României”
a spus prof. univ. dr. ing. Alexandru Sălceanu
Prof. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorectorul responsabil de relația cu studenții, le-a vorbit celor prezenți și despre importanța simbolică a locului în care se află. Parcul dintre căminele T9 – T10 – T11 a fost redenumit astfel după revitalizarea urbană în amintirea prorectorului Cezar Oprișan, care s-a stins 2018.
Prof. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi a vorbit și despre importanța reîntâlnirii față în față, după o perioadă încărcată, care a stat mereu „sub semnul îngrijorării și a preocupărilor”.
„Este o perioadă care însă ne-a învățat o lecție foarte importantă, că lucrurile simple sunt de fapt cele care ne fac fericiți. Iată că acum, după un an de la ediția anterioară, putem să ne întâlnim din nou să sărbătorim împreună ziua campusului, fără restricții, să ne îmbrățișăm prietenii, să alergăm împreună la cros, să cântăm și să dansăm, lucruri care păreau destul de îndepărtate acum un an. Sărbătorim astăzi ziua campusului, această casă departe de casă a dumneavoastră”
a precizat prof. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi
Primarul Iașului, Mihai Chirica, a vorbit la rândul său despre experiența de student al TUIASI și despre cum a stat în perioada respectivă în Campusul „Tudor Vladimirescu”. Acesta a spus că trecerea deceniilor se vede în multiplele modificări și îmbunătățiri aduse căminelor, dar a insistat asupra faptului că „multe lucruri nu s-au schimbat”.
„Au rămas toate la fel de tinere și frumoase ca la înființare, cu același entuziasm al unor generații de studenți ce au muncit și au ajuns inginerii românii care au construit o țară, o epocă și au lăsat în urma lor lucrurile foarte frumoase cu care ne mândrim sau ne-am mândrit. Asta s-a petrecut printr-o echipă care a funcționat foarte bine în Tudor Vladimirescu, un campus mare, cu un nume care e de rezonanță pentru istoria României”
a punctat Mihai Chirica
Mai jos puteți regăsi o galeria foto de la Crosul care a străbătut, ieri, Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu”.