loader image

Excelența Sa Dr. Lino Bianco, Ambasador al Maltei în România: Inginerii joacă un rol important în progresul spre un viitor mai sustenabil

Prof. univ. dr. arh. ing. Lino Bianco, profesor la Facultatea de Construcții de la Universitatea din Malta și Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al Republicii Malta în România și Republica Moldova, a fost prezent luni, 4 iulie 2022, la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” și Facultatea de Construcții și Instalații de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Ambasadorul a ținut prelegerea Environment-conscious development planning în fața unui auditoriu format din câteva zeci de studenți și cadre didactice.

„Un viitor sustenabil este o necesitate și nu un trend. Drumul înainte către dezvoltarea sustenabilă este o abordare holistică, multidisciplinară la orice inițiativă. Eșecul în adoptarea unei soluții sustenabile într-un anumit scenariu se datorează fie ignoranței, fie aroganței, fie unui cocktail dintre cele două.”

a spus Ambasadorul Lino Bianco

Profesorul a oferit exemple de situații în care ignoranța, aroganța sau ambele au stat în calea găsirii unor soluții sustenabile, studenții fiind încurajați să participe și ei la discuție. Ignoranța poate fi atunci când nu sunt știute toate detaliile legate de un proiect și ce efecte ar putea avea acesta asupra mediului înconjurător, iar aroganța atunci când eventualele consecințe sunt în mod intenționat ignorate.

Societatea are nevoie de dezvoltare, spune arhitectul, însă aceasta trebuie să fie făcută fără speculă și fără lăcomie.

Ambasadorul Lino Bianco a subliniat importanța pe care o au studenții, viitori ingineri constructori, chimiști sau de mediu, în progresul spre un viitor mai sustenabil.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.