Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a prezentat vineri, de la ora 10.00, în fața Senatului instituției de învățământ superior, raportul privind starea universității pentru anul 2022. Acesta a punctat atât domeniile unde au fost făcute progrese semnificative, cât și cele unde ar mai fi nevoie de lucru în anul care urmează, în contextul apropierii momentului admiterii la studii universitare în cadrul celor 11 facultăți ale TUIASI.
Urmând aceeași structură ca în ultimii ani, rectorul a prezentat acest raport într-un format interactiv, o prezentare de aproximativ 100 de slideuri, care a vizat activitatea tuturor prorectoratelor și a structurilor subordonate acestora, cât și a evenimentelor și manifestărilor organizate de universitate în ultimul an.
„Deși prezentarea făcută a fost extinsă, ea nu a reușit să surprindă decât principalele aspecte ale activității didactice, de cercetare, financiare, studențești și sociale în general ale universității noastre pentru anul trecut. Făcând o foarte sintetică trecere în revistă a anului trecut, asupra căruia declanșarea războiului din Ucraina și ieșirea din pandemie și-au pus în mod vizibil amprenta, pot afirma că ne situăm pe panta crescătoare a atractivității absolvenților de liceu pentru universitatea noastră, numărul candidaților la studiile de licență fiind cel mai ridicat în ultimii zece ani”,
a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval
Rectorul a punctat și faptul că TUIASI are din ce în ce mai mulți studenți străini, atât din Uniunea Europeană cât și din țări non-UE.
Acesta a avut cuvinte de laudă, în prezentarea sa, cu privire la progresul semnificativ pe care l-a înregistrat cercetarea științifică la nivelul universității. În mod concret, numărul articolelor indexate în bazele de date reputate internaționale a crescut cu 65% în ultimii cinci ani și cu 15% față de 2021, o creștere similară, în procente, fiind înregistrată și în ceea ce privește sumele atrase din proiectele de cercetare cu finanțare națională și internațională.
De asemenea, TUIASI este pe primul loc în țară la numărul de brevete acordate și pe locul al doilea la numărul de cereri de brevet. În 2022, TUIASI a primit și primul brevet de la European Patent Office.
„În acest context a crescut și finanțarea universității, în principal finanțarea suplimentară de excelență, bazată pe indicatorii de calitate, precum și finanțarea pentru cercetare științifică universitară. Ieșirea din pandemie a creat posibilitatea organizării a numeroase evenimente dedicate studenților, unul de referință fiind Ziua Campusului, a doua ediție fiind mult mai extinsă, bogată și diversă în activități. În același timp, fiind pentru șase luni președintele interimar al Consiliului Național al Rectorilor, am organizat la Iași prima reuniune CNR după pandemie, TUIASI fiind singura universitate ieșeană și una dintre puținele universități românești care a organizat două reuniuni CNR în ultimii cinci ani”
a completat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval
În ceea ce privește dezvoltarea relațiilor la nivel internațional, rectorul a explicat că unul dintre aceste momente a fost probabil etalonul anului trecut cu privire la întreaga activitate a TUIASI; momentul în care Politehnica ieșeană a câștigat, alături de alți nouă parteneri europeni, finanțare din fondurile structurale pentru a dezvolta Consorțiul INGENIUM.
„Este cel mai important eveniment al anului trecut, cel în care am câștigat finanțare europeană pentru INGENIUM, consorțiu format din zece universități din Europa, printre care și TUIASI. Prin derularea activităților acestui consorțiu se va amplifica semnificativ componenta internațională a universității noastre și se vor pune bazele creării unei mari universități europene”
a explicat rectorul TUIASI
Cu această ocazie, rectorul a punctat și faptul că activitatea Prorectoratului Relații Internaționale s-a diversificat constant în ultimii ani și că acesta este următoarea etapă logică în dezvoltarea universității – internaționalizarea TUIASI.