loader image

O echipă de studenți a construit un pod în parcarea Facultății de Construcții și Instalații în 32 de minute

Echipa de studenți care a câștigat locul I la Concursul Internațional de Poduri
Design&Construct 2023, desfășurat la Universitatea Bogazici din Istanbul, a făcut o demonstrație luni, 22 mai, în parcarea Facultății de Construcții și Instalații. Studenții au construit în timp record podul cu care au luat premiul cel mare la competiția internațională.

Echipa este formată din studenții Sorin Cristea IoachimMirabela PătrarBogdan-Mihai BodnarAndreea-Mădălina MacoveiAdrian Ilucă și Cosmin-Gabriel Deleanu, toți în anul al IV-lea la Facultatea de Construcții și Instalații, specializarea Căi Ferate Drumuri și Poduri. Acestora li s-a alăturat și Alessandro Pisciotta, de la Universitatea din Palermo, student cu bursă Erasmus la TUIASI. Echipa a fost coordonată de către șef lucrări dr. ing. Gheorghiță Boacă, cadru didactic în cadrul facultății.

La construirea podului, studenții au simulat o situație de viață reală, așa că au avut anumite limitări impuse. S-au putut deplasa doar pe albia râului unde ar fi putut circula o barjă și au avut voie să transporte maxim trei elemente asamblate în același timp, altfel ar fi depășit capacitatea maximă a unei macarale.

„A fost o experiență bună și prin prisma faptului că ne-am întâlnit cu studenți internaționali, cum ar fi din Polonia sau din Turcia. Am schimbat idei, am aflat mai multe informații, am văzut cum arată o universitate din afară. Am învățat și cum să gândim ca o echipă, să gândim unitar și să ne gândim mereu la binele echipei. Mi-ar plăcea ca la un moment dat să construiesc un pod asemănător cu cel din Brăila, cel mai lung din România la ora actuală”, a povestit Mirabela Pătrar.

Studentul Adrian Ilucă a vorbit despre rigurozitatea competiției. „Totul e luat din realitate, e ca o zonă de șantier aici, ăsta e un pod care se pune peste apă. De aceea noi nu avem voie să scăpăm șuruburi. Noi eram macaralele, dacă noi scăpam o chestie în apă, nu aveam cum să o luăm înapoi.”

„Ce ne-a întărit pe noi cel mai tare au fost momentele în care chiar dacă ne certam, găseam cumva un țel comun și rezolvam problema, că am avut și multe probleme pe care le-am rezolvat. A contat și faptul că am făcut podul de la zero, nu am primit elementele de undeva și noi doar să punem șurubul, piulița și atât”, a explicat Sorin Cristea Ioachim.

Competiția m-a ajutat să-mi dezvolt pasiunea pe viitor. Știam că asta voi face, poduri, dar acum m-am convins. Execuția a fost partea cea mai grea, nopți pierdute la stația rutieră, praf, dar a meritat”, a spus Andreea-Mădălina Macovei.

„Experiența asta chiar m-a încurajat să mă mai înscriu la concursuri și să merg pe partea de execuție, dar după ce mai dobândesc niște informații”, a mărturisit Bogdan-Mihai Bodnar.

„Mă bucur că am putut avea această experiență alături de prietenii mei, că am putut cunoaște profesori și studenți. Colegii mei de la Universitatea Tehnică din Iași sunt foarte bine pregătiți”, a mărturisit Alessandro Pisciotta.

Podul are o greutate de 82,5 kg, o deschidere de 6 metri și a reușit să țină greutatea unei mașini de 1.250 kg cu o săgeată de doar 1,49 mm.

Concursul Design&Construct se află la cea de-a XVIII-a ediție și este pentru a 11-a oară când TUIASI participă, anul acesta obținând cel mai bun rezultat.

„Ne-a ajutat foarte mult experiența celorlalte echipe, am putut să îmbunătățim de la an la an structura. Rezultatul de anul acesta ne mulțumește și ne face să continuăm mai departe cu următoarea generație. Acesta este un obiectiv al nostru, în fiecare an să dăm șansa fiecărei serii de studenți să poată participa la acest concurs”, a explicat șef lucrări dr. ing. Gheorghiță Boacă.

Profesorul mai spune că pentru studenți este o experiență foarte importantă, mai ales având în vedere faptul că cei care au participat în ani anteriori s-au dezvoltat foarte bine pe plan profesional.

Competiția a avut loc în perioada 8 – 12 mai 2023, iar studenții au avut șansa să viziteze și podul peste strâmtoarea Dardanele, care are cea mai mare deschidere din lume, de 2.023 de metri.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.