Perfecționarea prin doctorat reprezintă al treilea ciclu de pregătire universitară avansată. Programul de doctorat, colocviul de admitere la doctorat, programul de pregătire, susținerea publică a tezei de doctorat și obținerea diplomei de Doctor se desfășoară în conformitate cu Legea învățământului superior nr. 199/2023 și Ordinul Nr. 3020 din 8 ianuarie 2024 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat.
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași organizează doctorat științific în domeniile fundamentale:
- Științe inginerești
- Științe exacte
FORMELE DE PREGĂTIRE prin doctorat sunt:
- cu frecvență cu finanțare de la buget – pentru o perioadă de 4 ani
- cu frecvență cu taxă – pentru o perioadă de 4 ani
Doctoratul are două componente:
- Programul de pregătire bazat pe studii universitare avansate (anul I)
- Programul de cercetare științifică (anii II – IV)
CONDUCĂTORII DE DOCTORAT – sunt profesori sau cercetători științifici gradul I (profesori asociați în Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”) care au titlul de doctor, atestați sau reatestați de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare din Ministerul Educației. Îndrumarea unui doctorand poate fi în cotutelă cu universități din țară și străinătate, cu condiția recunoașterii bilaterale a titlului de doctor.
CONCURSUL DE ADMITERE – se organizează anual în una sau două sesiuni de admitere, conform calendarului aprobat de Consiliul de Administrație al Universității:
- Prima probă a concursului constă în examenul de competență lingvistică pentru o limbă de circulație internațională, organizat de catedra Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), colectivul de Limbi Străine. În urma acestui examen, candidatul va obține un certificat cu care se va prezenta la următoarea probă.
- A doua probă se organizează sub forma unui colocviu pe baza unei tematici și a unei bibliografii afișate cu cel puțin șase luni înainte de susținerea concursului de admitere și se susține în fața unei comisii formate din specialiști cu titlul de doctor. La concursul de admitere se apreciază cu note de la 1 la 10 nivelul de cunoaștere de către candidați a problematicii specialității respective, capacitatea lor de a-și asuma inițiative teoretice, experimentale și metodologice.
Elaborarea și susținerea tezei de doctorat
Elaborarea tezei de doctorat se realizează
după parcurgerea Programului de pregătire universitară avansată și a
Programului de cercetare științifică și trebuie să conțină elemente de
originalitate specifice domeniului abordat.
Procedura legală de susținere a tezei de doctorat este descrisă în documentele
legislative prezentate în primul paragraf și în Procedura PO.CSUD.02.
Informații suplimentare primiți trimițând un e-mail la adresa doctorat@tuiasi.ro.