Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) are primul proiect din țară și singurul evaluat cu peste 90 de puncte în competiția națională „Schema de granturi competitive pentru universități – Centre de Învățare (SGCU-CI) finanțate din Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE)”.
În clasamentul realizat de Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanțare Externă de la Ministerul Educației Naționale, proiectul TUIASI are 92,50 puncte și este pe prima poziție din lista celor ce vor fi finanțate, cu o sumă estimată de aproximativ 906.000 de lei. Pe poziția a doua este un proiect propus de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu 87,50 puncte, iar pe poziția a treia proiectul Universității Politehnica din București, cu 86,50 puncte.
Numele proiectului este „Reducerea abandonului școlar al studenților din anul întâi prin activități remediale și de consiliere în Centrul de învățare din cadrul TUIASI – REMEDIUM”. În cadrul acestuia, TUIASI va realiza la parterul Căminelor T5 – T6 din Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu” un centru de învățare care va avea spații pentru activități remediale, activități de consiliere la diferite discipline și diverse activități de dezvoltare personală. Întreg proiectul este dedicat studenților din anul I, grupul țintă fiind tinerii care provin din medii defavorizate, în cazul cărora există riscul mai mare de a abandona studiile universitare, însă este deschis tuturor studenților înmatriculați la Politehnica ieșeană.
„Toate activitățile derulate în acest proiect au rolul de a ușura adaptarea studenților la mediul universitar – în proiect se vor desfășura activități în alte spații ale universității timp de un an, până când acest centru va fi înființat. Ideea proiectului ROSE este de a crește rata de retenție a elevilor și studenților în școală, miza fiind reducerea abandonului școlar. Sunt fonduri care provin de la Banca Mondială și există trei tipuri de proiecte – cele de tip centru de învățare, cele de timp punte, care creează o legătură între licee și universități, și proiectele ROSE necompetitive, care s-au acordat în mod automat facultăților”, a declarat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, director de proiect și prorector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.
În cadrul acestei ramuri de finanțare al proiectelor ROSE necompetitive au fost realizate evaluări de către experții Băncii Mondiale, s-au alocat o serie de punctaje și, până în prezent, au intrat la finanțare trei proiecte la Facultatea de Construcții și Instalații, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației și la Facultatea de Textile, Pielărie și Management Industrial de la TUIASI. „Vom oferi diferite consultații la materii generale din anul I, dar avem și diverse activități de petrecere a timpului liber, de recreere, pentru a-i ajuta pe studenții din anul I să se integreze mai ușor în viața universitară. Centrul de învățare va avea o proprie identitate, va fi o bibliotecară angajată acolo, un program deschis în permanență, miza fiind de a crește rata de retenție a studenților de anul I. Va exista o sală de lectură, o sală centrală care permite organizarea de workshop-uri și va fi dotat cu un sistem multimedia ce permite accesul cu studenți și profesori aflați oriunde în lume”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.