97 de studenți de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași au fost premiați de către firma Continental la finalizarea unor cursuri de pregătire de tip CAD (Computer Aided Design), platforma utilizată fiind CATIA.
Cursurile s-au desfășurat pe durata a opt săptămâni, iar la început s-au înscris 230 de studenți, însă doar cei 97 premiați le-au finalizat, dificultatea acestora fiind progresivă. Studenții au fost îndrumați de specialiști în domeniu de la firma Continental – Ionuț Crîșmaru, Bogdan Corneschi și Marian Boroș.
„Acest curs reprezintă un început. Discutam cu Bogdan Corneschi că este prima dată când firma nu a mai venit doar să facă o prezentare într-un amfiteatru și apoi să plece, este prima dată când s-a stabilit o legătură. Mecanica reprezintă de fapt mișcarea, iar o mișcare fără un sistem mecanic nu se poate face. La baza mișcării stau sistemele mecanice, iar apoi vin cei de la Automatică și Calculatoare și automatizează această mișcare, ca mai apoi Continental să facă automatizarea mișcărilor. Vă felicit pe toți pentru efortul depus, felicit și echipa de corectare pentru că știu că este greu ca după o zi cu foarte multe probleme să vii la un curs și să te conectezi la el, iar mai apoi să faci și corectura”, a precizat prof. univ. dr. ing. Cătălin Dumitraș, decanul Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial de la TUIASI.
Prof. univ. dr. ing, Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității la TUIASI, a apreciat că universitatea are o relație strânsă cu mediul economic, ceea ce reprezintă un lucru necesar, fiind vorba de un câștig pentru ambele părți. „Există această întrebare veșnică: ce trebuie să facă un absolvent, să lucreze neapărat în domeniu sau trebuie să facă și altceva? Am fost într-o vizită de studii în Austria și acolo am întâlnit un mare profesor de sociologie care își punea aceeași problemă. El a spus că important este un singur lucru: ca absolventul să fie pur și simplu fericit, pentru că se constată că e esențial să fii fericit când faci ceea ce îți place, fiindcă atunci îți pui în valoare propriile cunoștințe, competențe și aptitudini. Universitatea încurajează astfel de legături cu mediul economic, companiile străine au venit cu această cultură a relației cu mediul academic, relația dintre universitate și firme este una vie și acesta este un exemplu al faptului că există un metabolism, o alchimie specifică domeniilor pe care le împărțim împreună”, a declarat prorectorul universității.
Referitor la astfel de inițiative prin care se stabilesc legături între firme și mediul academic, dr. ing. Marian Petrescu, directorul Continental Iași, a precizat că acestea trebuie susținute pentru a putea fi puse în valoare. De asemenea, i-a sfătuit pe studenți să nu se angajeze din timpul facultății, pentru că dacă vor învăța în cei patru ani, cu siguranță își vor găsi de muncă ulterior în domeniul ingineriei.
„În momentul de față, dacă ne comparăm cu ce se întâmpla în urmă cu zece ani, niciun student care termină un profil electric sau mecanic nu are de ce să fie în situația în care să nu își găsească unde să lucreze. Învățați în timpul facultății, folosiți baza materială oferită de facultate, folosiți la maximum cadrele didactice pe care le aveți! Dacă faceți acest lucru, după cei patru ani veți fi capabili să vă angajați în orice firmă care are nevoie de specialiști și vă pot spune că sunt foarte multe. Dacă până acum aveam nevoie de ingineri mecanici specializați pe anumite teme mecanice, în momentul de față am reușit să aducem proiecte complete. Din punctul meu de vedere, asta e valoarea cea mai mare pe care o firmă o poate avea, să producă sisteme întregi, de la partea de concept la cea de industrializare. Viitorul presupune să poți să fii inginer până la capăt și să poți dezvolta un sistem de la cap la coadă”, a explicat directorul Continental Iași, acesta înmânând premiile studenților.
Ceremonia de premiere a avut loc marți, de la ora 17.30, în amfiteatrul MUS 2 – prof. univ. dr. ing. Gheorghe Cașler.