loader image

141 de specialiști din toată lumea expun idei inovative de protecție a mediului, la una dintre cele mai importante conferințe de profil din Europa, organizată la TUIASI

Miercuri, 13 septembrie 2023, de la ora 15.00, în Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a avut loc deschiderea celei de-a 12-a ediție a Conferinței Internaționale de Ingineria și Managementul mediului – ICEEM12. La manifestare participă, în perioada 13 – 16 septembrie, 141 de specialiști din toată lumea, lucrările științifice fiind organizate și desfășurate de către Departamentul de Ingineria și Managementul Mediului din cadrul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” de la TUIASI.

Ceremonia de deschidere a marcat tema centrală a evenimentului – „Economie circulară și sustenabilitate”, fiind urmată de o serie de prezentări susținute de către specialiștii invitați. În cadrul conferinței de deschidere a luat cuvântul rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, care a transmis un cuvânt de bun venit participanților la conferință. Evenimentul de deschidere a conferințelor a fost prezidat de către unul dintre cei trei președinți ai conferinței ICEEM12, prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, de la TUIASI.

„Distinși oaspeți, în numele conducerii TUIASI sunt onorat să vă urez «Bine ați venit!» și să urez «Bun venit!» tuturor oaspeților și prietenilor noștri, atât celor de peste hotare, dar și celor din România. Ca de obicei, și cea de-a XII-a ediție a acestei importante conferințe internaționale de Ingineria și Managementul Mediului, dedicată economiei circulare și sustenabilității, aduce împreună actorii principali din domeniile de protecție a mediului, aproape 150 de personalități din diferite institute de cercetare din diferite țări. Prin urmare, cred că se cuvine să organizăm această conferință de bun venit în acest loc special al universității noastre, în Aula Magna «Carmen Sylva», una dintre cele mai cunoscute și apreciate aule din România”,

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI

Rectorul a subliniat faptul că, așa cum Aula Magna „Carmen Sylva” a fost „centrul României” între 1916 și 1918, atunci când a găzduit Senatul țării în timpul Primului Război Mondial, la fel și acum, prin prezența a aproape 150 de personalități din domeniile de cercetare ecologică și de dezvoltare a strategiilor sustenabile, aula poate fi considerată „centrul strategiilor ecologice pentru dezvoltarea sustenabilă a tuturor activităților umane”.

Prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, unul dintre cei trei președinți ai conferinței, a transmis, de asemenea, un cuvânt de „bun venit” celor prezenți, vorbind despre edițiile anterioare ale manifestării științifice. Aceasta a explicat că în 2023 participă la Iași 141 de invitați (101 din România și 40 din străinătate), înscriși pentru prezentarea a 54 de comunicări orale și 55 de postere, grupate pe șase secțiuni.

„Această conferință este organizată împreună cu Universita Politecnica delle Marche din Italia, însă co-președintele acestor manifestări, prof. univ. dr. ing. Francesco Fatone, nu a putut fi, din păcate, prezent astăzi aici, din cauza unor întâlniri neașteptate care i-au solicitat prezența. Aceste serii de conferințe, care se află deja la cea de-a 12-a ediție, s-au bucurat anterior de patru ediții care au avut loc peste hotare, în Ungaria, Austria, Italia și cea care s-a desfășurat în Elveția, o conferință care a avut loc într-un mod hibrid, atât online, dar și fizic”

a menționat prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu

Specialistul de la TUIASI a vorbit apoi despre cele mai importante caracteristici ale acestor conferințe, care au debutat în 2002 și care sunt organizate la fiecare doi ani. Astfel, conferințele ICEEM au reprezentat încă de la început o platformă de diseminare științifică care stimulează internaționalizarea, multidisciplinaritatea și colaborarea în cercetare, având invitați atât din mediul academic, dar și din zona industriei și a societății civile. Scopul final este acela de a stimula cercetarea inovativă și multidisciplinară pentru a putea astfel să fie rezolvate cele mai importante probleme actuale și viitoare legate de mediu și sustenabilitate.

Aceste direcții de cercetare în zona principalelor probleme de mediu, ce oferă și soluții inovative pentru dezvoltarea economică durabilă, au fost atinse chiar de către primul vorbitor de după conferința de deschidere, prof. univ. dr. ing. Joan Garcia, de la Polytechnic University of Catalonia. Acesta a susținut o prezentare pe subiectul „Explorarea potențialului microbiomilor cianobacterieni pentru bioproduse durabile”.

Specialistul a explicat că, prin utilizarea tehnologiilor de colectare și/sau de creștere a acestor micro organisme, se obține atât o modalitate de purificare a apei pentru a putea fi consumată de populație, dar și produse secundare, precum bioplastic, produse alimentare cum este Spirulina, dar și cosmetice, biocombustibil sau fertilizant care poate fi utilizat în industriile de cultivare a hranei.

La Iași vor fi prezenți, în aceste zile, specialiști recunoscuți din 12 țări precum Austria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Spania, Tailanda și Marea Britanie. Tematicile principale sunt: Biotehnologia mediului, Ciclurile apei și apelor uzate în contextul (bio)economiei circulare, Managementul deșeurilor în contextul (bio)economiei circulare, Evaluarea sustenabilității și eco-inovarea, Materiale noi pentru aplicații de mediu și energie și Monitorizarea și modelarea poluării mediului.

Seria de Conferințe Internaționale de Ingineria și Managementul Mediului a fost inițiată și organizată o dată la 2 ani, începând cu anul 2002, de către Departamentul de Ingineria și Managementul Mediului de la TUIASI. La fiecare ediție conferințele s-au bucurat de o largă participare a oamenilor de știință veniți de pe toate continentele, conferințele plenare fiind susținute de oameni de știință de prestigiu internațional.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.