loader image

Universitatea Tehnică, partener în căutarea de soluții pentru îmbunătățirea securității organizațiilor

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a fost partener în organizarea și desfășurarea conferinței „STABRIS – Managementul securității organizației”, care a avut loc marți, 30 ianuarie 2018, în sala de conferințe a Tehnopolis Iași, de la ora 15.00.

Organizatorii, compania STABRIS Iași, au dorit să aducă la aceeași masă mediul academic ieșean cu mediul de afaceri pentru a identifica soluții de implementare a cursurilor de management integrat al securității. „Scopul evenimentului a fost acela de a crea la Iași o zonă de comunicare între specialiștii în securitate din mediile universitar și privat și beneficiarii serviciilor de securitate, în vederea identificării unor soluții pentru asigurarea unei eficiențe sporite a măsurilor de protejare a intereselor organizațiilor. Noi am început să susținem cursuri de manageri de securitate și de acolo a rezultat ideea acestei conferințe – am remarcat că există o lipsă foarte mare pe această zonă a educației managementului integrat al securității”, a declarat Cristian Obreja, manager al STABRIS.

universitatea-tehnica-partener-in-cautarea-de-solutii-pentru-imbunatatirea-securitatii-organizatiilor

La eveniment au participat și au susținut prezentări mai mulți reprezentanți ai mediului academic ieșean, atât de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, cât și de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, profesori și cercetători de la facultățile de profil. Prezentările acestora au avut un caracter aplicat și s-au referit la probleme ce pot fi individualizate cu ușurință atunci când se discută despre securitatea unei organizații. Au fost intervenții pe teme precum Securitatea Sistemelor Informatice și de Comunicații – INFOSEC, necesitatea dezvoltării educației de securitate a personalului, măsurile prin care firmele se pot proteja de riscurile generate de foști și actuali angajați, modalități de securizare a intereselor companiilor față de activitățile de intelligence concurențial desfășurate de adversari/parteneri ce provin din țări cu tradiție în domeniu.

Manifestarea a fost deschisă printr-o sesiune introductivă la care au luat cuvântul managerul STABRIS, Cristian Obreja, rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcavalprof. univ. dr. Cornel Istrate, prodecan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor de la UAIC și Florin Constantin Șerbescu, director general al Parcului Științific și Tehnologic Tehnopolis din Iași. Rectorul Politehnicii ieșene a subliniat în discursul său faptul că securitatea la nivel macro impune și o necesitate de asigurarea securității la nivel micro, al entităților care alcătuiesc un sistem sau o țară, subliniind astfel importanța conferințelor de acest gen, care identifică „riscurile la care sunt supuse organizațiile din diferite domenii de activitate”.

universitatea-tehnica-partener-in-cautarea-de-solutii-pentru-imbunatatirea-securitatii-organizatiilor

„Trebuie să menționez faptul că multe dintre măsurile de securitate luate în ultimii ani, la diferite niveluri, au fost în principal tehnice și au fost realizate de oameni cu pregătire universitară tehnică. Deci este evident că investiția în educația tehnică este și o investiție în securitate. Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași este una dintre cele mai vechi instituții de profil și este custodele unei importante tradiții în educația inginerească. În mod firesc, în pas cu evoluția societății omenești, Universitatea și-a adaptat și modernizat curricula universitară la noile cerințe de pe piața muncii, inclusiv cele legate de zona de securitate”, a declarat rectorul. Acesta a mai adăugat și faptul că absolvenții TUIASI sunt pregătiți în domenii tehnice conexe problematicii de securitate, în principal în ceea ce privește securitatea informațională și cea organizațională.

„În acest sens, avem trei facultăți ale căror absolvenți pot fi incluși în activitățile de realizare a securității cibernetice, problematică relevantă atât în planul securității naționale, cât și în planul securității organizațiilor publice sau private (și aceste facultăți sunt cele de Automatică și Calculatoare; Electronică, Telecomunicații, și Tehnologia Informației; Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată). În același timp, oricare dintre celelalte facultăți de profil tehnic, inclusiv cea de Arhitectură, poate oferi specialiști în alte domenii de securitate fizică, sub toate aspectele sale”, a precizat prof. univ. dr. Dan Cașcaval.

Unul dintre punctele de vedere cele mai sensibile care au fost scoase în dezbatere la această conferință, după cum explică și Cristian Obreja, managerul STABRIS, este faptul că foarte multe companii au acordat o atenție scăzută factorilor de risc care pot fi generați de proprii angajați, chiar dacă acestea au implementat măsurile de securitate fizică prevăzută de legislația în vigoare în România. „Un element de noutate a fost prezentarea metodelor specifice Competitive Intelligence-ului de culegere, prin mijloace legale, a informațiilor concurențiale. A fost evidențiat faptul că, în contextul în care firmele străine concurente utilizează Competitive Intelligence pentru a-și optimiza eficiența în piață, este necesar ca și firmele românești să se adapteze, inclusiv prin crearea capabilităților de protejare față de activitățile de acest tip desfășurate de companiile concurente”, a specificat Cristian Obreja.

El a mai precizat că dezbaterile din această conferință au fost doar un prim pas către o corectă înțelegere a conceptului de securitate integrată a organizației și că își dorește ca, prin astfel de discuții, pe viitor să se identifice unele soluții de consolidare a culturii de securitate în cadrul companiilor, la care să contribuie atât universitățile, cât și firmele specializate în domeniu.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.