Toate cele 11 facultăți ale Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași sunt prezente, vineri, 29 septembrie, pe pietonalul Ștefan cel Mare, în fața Primăriei Municipiului Iași, pentru o nouă ediție a evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni.
Manifestarea este realizată în cadrul Proiectului SCIENCE4FUTURE-II finanțat în cadrul programului european HORIZON EUROPE, iar TUIASI este organizator alături de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Evenimentul se desfășoară simultan și alte locații în peste 400 de orașe din Europa.
Evenimentul din acest an acoperă o plajă largă de domenii de cercetare și implementare, împărțite după cum urmează:
Secțiunea I – Viitor prin trecut
Își propune creșterea gradului de conștientizare cu privire la valoarea patrimoniului cultural, natural și istoric al regiunii și la munca depusă de specialiști în cercetarea și conservarea acestora.
Secțiunea II – Sănătate și bunăstare printr-un mediu înconjurător curat
Își propune să sporească înțelegerea publicului asupra riscurilor de mediu naturale și antropice, să prezinte tehnologiile nepoluante, posibilitățile de utilizare a surselor de energie regenerabile, managementul durabil al deșeurilor și reciclarea.
Secțiunea III – Dezvoltarea economică prin tehnologie și inovație
Vrea să demonstreze, pe baza exemplelor de succes, că o dezvoltare durabilă este posibilă numai prin tehnologii moderne și inovare, care la rândul lor se bazează pe știință și cercetare. Vrem să arătăm cum sunt implementate rezultatele cercetării științifice în toate sectoarele economiei și cum ajung în viața de zi cu zi a oamenilor prin intermediul produselor și serviciilor.
Obiectivul principal al proiectului SCIENCE4FUTURE-II constă în prezentarea cercetătorilor și a rezultatelor muncii acestora publicului larg, în vederea creșterii gradului de conștientizare a importanței activităților de cercetare, de inovare și de transfer tehnologic, obținerii recunoașterii publice a cercetătorilor, creând o înțelegere a impactului activității lor asupra vieții de zi cu zi.
Proiectul SCIENCE4FUTURE-II presupune desfășurarea evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2023 în Iași și Cluj-Napoca, Bistrița, Sighetu Marmației, Gheorgheni.
Evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni are drept scop informarea publicului larg despre cercetarea științifică și despre impactul acesteia asupra vieții cotidiene, dar și promovarea științei, inovației și cercetării. De asemenea, își propune prezentarea rezultatelor și metodelor de cercetare unui public larg, în special tinerilor – elevi, studenți, doctoranzi.
Timp de o zi, copiii de toate vârstele, adolescenții și adulții vor avea oportunitatea de a participa activ la desfășurarea experimentelor științifice, de a discuta cu cercetători, dar și de a face cunoștință cu rezultatele științifice și modul lor de implementare.