loader image

Modificări importante în Legea Educației cu privire la acordarea abonamentelor de transport pentru studenți

generica

La începutul fiecărui an universitar, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi încheia un contract de prestări servicii cu Compania de Transport Public Iași (C.T.P.), contract prin intermediul căruia se deconta valoarea abonamentelor lunare pentru transportul public local al studenților.

ACTUALIZARE: Puteți consulta la acest link prevederile Ministerului Educației cu privire la decontarea transportului.

Astfel, până în anul universitar 2022-2023, în conformitate cu art. 205 (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011 și hotărârile emise de Consiliul Local Iași, pentru un abonament lunar în valoare de 110 lei, decontarea pentru un student, ce urma cursuri la buget cu vârsta sub 26 de ani, se efectua astfel:

  • 55 lei – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, adică 50% din contravaloarea abonamentului;
  • 47 lei  – Primăria Municipiului Iași conform HCL nr. 189/30.05.2022;
  • 8 lei – studentul.

În medie, circa 4.400 de studenți TUIASI achiziționau abonamente pentru transportul public local. Contravaloarea acestor abonamente era de 242.000 lei, sumă ce era insuficientă față de alocarea lunară de fonduri de 96.100 lei acordată de Ministerul Educației pentru transport studenți. Pentru a acoperi această sumă lunară, universitatea noastră primea anual sau bianual acordul Ministerului Educației pentru a face cheltuieli din soldul rămas disponibil la sursa de finanțare „Transport studenți”.

Pentru anul universitar 2023-2024, universitatea a primit de la Compania de Transport Public Iași adresa nr. 14787/21.09.2023 (nr. 33776/22.09.2023), prin care a fost înștiințată că:

  • Primăria Municipiului Iași nu mai are baza legală de a acorda cei 47 lei pentru transportul în comun al studenților, ca urmare a intrării în vigoare a noii Legi a învățământului superior nr. 199/05.07.2023;
  • decontarea  facilităților pentru transportul public local se va realiza în proporție de 90% pentru studenți, din bugetul de stat, din fonduri  repartizate de Ministerul  Educației, după cum urmează:
    • 99 lei pentru studenții cu vârsta până la 30 de ani;
    • 11 lei studentul.

Având în vedere aceste aspecte, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași s-a adresat Ministerului Educației, prin adresa nr. 33803/22.09.2023 (nr. 6531GP/25.09.2023), prin care a comunicat faptul că:

  • circa 4.500 de studenți TUIASI vor avea nevoie de abonament pentru transportul public local;
  • este necesară creșterea alocației lunare pentru transportul studenților de la 96.100 lei/lună la 500.000 lei/lună;

Prin urmare, până în momentul în care Guvernul României va publica Normele metodologice privind decontarea transportului public local prevăzute de Legea învățământului superior nr. 199/05.07.2023 sau Ministerul Educației va suplimenta fondurile pentru transportul în comun al studenților, universitatea nu are suficiente resurse financiare pentru a deconta către CTP Iași transportul în comun în anul universitar 2023-2024.

Până se vor clarifica aceste aspecte birocratice, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași recomandă studenților ca, începând cu data 01.10.2023, să achiziționeze abonamente CTP la prețul întreg de 110 lei și să păstreze documentele justificative pentru decontarea în limita fondurilor disponibile a acestora, după cum urmează:

  1. dacă se achiziționează abonamente de la tonetele CTP Iași trebuie păstrat tichetul lunar alături de cartonul permanent cu datele de identificare ale studentului;
  2. dacă achiziționează abonamente prin aplicația „24pay” este obligatoriu ca tranzacția să fie efectuată prin logarea în aplicație cu contul de student. Pentru logarea în aplicația „24pay” cu contul de student, puteți găsi mai multe detalii la această adresă: mai jos

Pentru prima jumătate a lunii octombrie, studenții de anul I, ciclurile de studii licență, masterat, doctorat, vor putea achiziționa abonamentele doar de la tonetele CTP, adică doar varianta I precizată mai sus, până când universitatea va actualiza baza de date cu studenții de anul I. 

Studenții care nu sunt în anul I vor putea achiziționa abonamente la preț întreg prin ambele variante precizate mai sus. Vă rugăm să acordați o atenție deosebită la logarea în aplicație cu contul de student, întrucât dacă acest lucru nu se realizează nu va mai fi posibilă o decontare ulterioară a abonamentelor.

În funcție de informațiile pe care le vom primi în următoarea perioadă din partea Ministerului Educației vom reveni cu detalii suplimentare către studenți.

Ne pare rău că studenții TUIASI vor trebui să cheltuiască sume suplimentare de bani pentru transportul în comun, dar universitatea a efectuat toate demersurile legale pentru a debloca această situație.

Logare „24pay”:

Link film video.

Pentru a-și valida contul de student în aplicația „24pay”, studenții trebuie să acceseze linkul următor, unde vor avea nevoie de numărul matricol.

Numerele matricole din cadrul TUIASI sunt compuse după cum urmează:

acronim facultate_0000 (număr matricol efectiv)

  1. Facultatea de Automatică şi Calculatoare: AC_0000
  2. Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu”:  ICPM_0000 (
  3. Facultatea de Construcţii şi Instalaţii:  CI_0000
  4. Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial:  CMMI_0000
  5. Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei:  ETTI_0000
  6. Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată:  IEEIA_0000
  7. Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului: HGIM_0000
  8. Facultatea de Mecanică: MEC_0000
  9. Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor: SIM_0000
  10. Facultatea de Desing Industrial şi Managementul Afacerilor: DIMA_0000
  11. Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino”: ARH_0000
  12. Doctorat: CSUD_0000

Pașii ce trebuie urmați pentru validarea contului de student prin accesarea adresei sctpiasi.ro/studenti

  1. se alege instituția de învățământ
  2. se introduce numărul matricol după modelul prezentat mai sus
  3. se introduce adresa de email (preferabil cea instituțională) și o parolă. Odată introdusă adresa de email nu va mai putea fi folosită pentru alt număr matricol.
  4. După apăsarea butonului „autentificare”, studentului i se va afișa un „COD 24-pay”, pe care îl va folosi în aplicația „24pay”, o singură dată, la înregistrarea pe platformă, în etapa „administrare cont student”

Pașii ce trebuie urmați pentru instalarea și utilizarea aplicației „24pay”:

  1. Se descarcă și se instalează pe smartphone aplicația „24pay” din Google Play sau App Store.
  2. Se deschide aplicația „24pay”
    1. Se introduce datele cardul bancar:
    2. Se bifează opțiunea „Setări” din colțul din dreapta sus
    3. Se bifează „Detalii plată”
    4. Se introduc datele cardului bancar
    5. Se bifează „Transport public”
    6. Se bifează „Iași”
    7. Se bifează „Cumpără Bilet” (atenție – NU se bifează acum „Cumpără abonament”)
    8. Se bifează „Iași”
    9. Se bifează „Administrare cont Student”
    10. Se bifează „Înregistrarea Student”
    11. Se introduce „COD 24-pay” generat de site-ul CTP prin logarea pe platforma http://abonamente.sctpiasi.ro:33333/login
  3. Se revine la pagina principală din aplicația „24 pay”
    1. Se bifează „Transport public”
    2. Se bifează „Iași”
    3. Se bifează „Cumpără Abonament” (atenție – abia acum se bifează acum „Cumpără abonament”)
    4. Se bifează „Iași”
    5. Se bifează „Cumpără Abonament Student”
    6. Se alege opțiunea de abonament/bilet dorită
    7. Dacă tranzacția s-a încheiat cu succes, vei primi pe telefon un cod QR ce reprezintă biletul sau abonamentul achiziționat în format electronic și informații despre valabilitatea acestuia.
    8. Valabilitatea biletului sau a abonamentului vor putea fi verificate oricând în secțiunea „Portofel”
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.