La ultima întâlnire a Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT), care a avut loc pe 23 februarie 2018 la Universitatea Tehnică de Construcții din București, s-au stabilit bazele pentru două dintre proiectele discutate anterior în cadrul ședințelor de lucru: au fost definitivate criteriile și metodologia pentru oferirea primelor granturi de cercetare interne, cât și detalii cu privire la mobilitățile cadrelor didactice și ale studenților între instituțiile de învățământ superior tehnic membre ale ARUT – Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca și Universitatea Tehnică de Construcții din București.
Odată cu lansarea din luna mai, granturile interne oferite pentru cadrele didactice tinere, care sunt asistenți sau șefi de lucrări, vor fi primele din România subvenționate integral de o alianță a universităților. Există mai multe variante de lucru în momentul de față, propunându-se și granturi din partea echipelor de aplicanți interuniversitari, dar și individuale, urmând a fi o participare de 10.000 de euro pe grant / universitate. Un alt element de noutate este că acestea vor conta în criteriile solicitate pentru avansarea în postul de conferențiar.
„Această întâlnire, desfășurată destul de aproape de întâlnirea Consiliului Național al Rectorilor de la Brașov, a adaptat și a adoptat în mod concret pentru Alianța noastră unele dintre aspectele abordate în cadrul CNR, și anume cele referitoare la finanțare, repartiția locurilor pentru admiterea la cele trei cicluri de studii universitare și efectele Ordonanței 90/2017. Trebuie să remarc faptul că la această întâlnire a ARUT s-au concretizat două dintre proiectele noastre, respectiv crearea cadrului și demararea granturilor interne, dedicate tinerilor, precum și mobilitățile interuniversitare, prin programele ARUT-Exchange și ARUT-Exchange S”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
Mobilitățile cadrelor didactice în cadrul ARUT sunt posibile încă din acest semestru, iar studenții care doresc să candideze pentru astfel de mobilități se pot pregăti din toamnă, în primul semestru al noului an universitar. Mai mult, în cadrul întâlnirii de la București, care a fost a cincea de la înființarea ARUT, s-a convenit și asupra organizării unor întâlniri ale decanilor facultăților de profil, cât și a cadrelor didactice specializate pe anumite domenii, pentru a se stabili o serie de parteneriate educaționale și de cercetare.
La întâlnire au participat și ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, ministrul Cercetării, Nicolae Burnete, ministrul Energiei, Anton Anton, fiind prezent și președintele Autorității Naționale pentru Calificări, Tiberiu Dobrescu, cât și președintele Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, Claudia Popescu. Ministrul Educației a vorbit despre o eventuală creștere cu 20% a finanțării primite de universități, alocarea unui număr din locurile pentru admitere strict pentru candidații proveniți din mediul rural, dar și o repartizare a locurilor conform strategiei de țară privind domeniile prioritare, punctând și aspecte legate de Ordonanța 90/2017 cu privire la blocarea posturilor. Ministrul Cercetării și Inovării a vorbit despre competițiile de granturi care s-au încheiat și despre cele care urmează, în timp ce ministrul Energiei a adus în discuție solicitările din ce în ce mai mari de ingineri din mai multe domenii în companiile energetice.
„Nu în ultimul rând s-a abordat, dar doar ca o temă de reflecție pentru o întâlnire viitoare, probabil la Timișoara, la începutul lunii mai, și problema reorganizării studiilor universitare în domeniul ingineriei, în sensul realizării unui modul integrat de 3 + 2 ani, cumva similar arhitecturii și medicinei. Universitatea noastră, partizană a unei abordări bine analizate și așezate sub aceste aspecte, a subliniat faptul că putem lua în discuție o astfel de variantă doar după regândirea costului pe student, care să reflecte în mod real investiția într-o educație inginerească de calitate”.
prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval
Acesta a mai specificat că un astfel de demers cu privire la comasarea licenței cu masteratul într-un singur program de studiu trebuie să fie luată și după consultări aprofundate cu alte universități care gestionează domenii inginerești, precum cele comprehensive sau agronomice.