loader image

Ceremonia de deschidere a Olimpiadei internaționale de matematică a lansat un îndemn pentru colaborare internațională

Miercuri, 27 februarie, de la ora 11.00, în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), în prezența a zeci de studenți pasionați de matematică din toată lumea s-a dat startul celei de-a XII-a ediții a Olimpiadei internaționale pentru studenți SEEMOUS 2018. Găzduită pentru a doua oară de TUIASI, după ediția din 2014, olimpiada a adunat anul acesta studenți și profesori de la 21 de universități din 7 țări: Argentina, Bulgaria, Cehia, Grecia, România, Rusia și Turkmenistan.

În deschiderea ceremoniei, lect. univ. dr. Marcel Roman, directorul Departamentului de Matematică și Informatică de la TUIASI, chairman al competiției, a mulțumit Societății de Matematică din Sud-Estul Europei – „Mathematical Society of South Eastern Europe” (MASEE) pentru încrederea oferită de a organiza această olimpiadă la patru ani de la ediția anterioară desfășurată la Iași. „Este o onoare pentru noi să fim gazda acestei competiții care sper să aducă o mai bună și apropiată colaborare și prietenie între universitățile, studenții și țările noastre. Avem așteptări mari de la eveniment, ne dorim să fie o expoziție de talent, creativitate, tenacitate a studenților, dar și de frumusețe a matematicii”, a declarat lect. univ. dr. Marcel Roman.

Sava Grozdev, unul dintre invitații de onoare al competiției, reputat matematician bulgar, membru al Academiei de Științe din Bulgaria, le-a spus studenților adunați în Aulă să nu își facă griji, „chiar dacă vremea este grea, organizarea este perfectă”. „Urez succes tuturor studenților și sunt sigur că vă veți bucura de problemele alese. Olimpiada este o bună oportunitate ca să schimbați gânduri între voi și să vă creați noi prietenii“, a punctat matematicianul.

Același mesaj l-a transmis și Doru Ștefănescu, vicepreședinte al MASEE, dar și al Societății de Științe Matematice din România – competiția este o oportunitate de a descoperi oameni talentați, fiindcă există, în opinia acestuia, un număr limitat de oameni care reușesc să stăpânească la un nivel atât de bun matematica încât să participe la astfel de competiții. Din rândul acestora, mai explică profesorul, există un procent și mai mic care reușesc să obțină ulterior rezultate în cercetare. „De aceea mă bucură participarea unui număr atât de mare de studenți la această olimpiadă. Sunt sigur că juriul va alege cele mai interesante probleme astfel că, dincolo de cei care vor primi premii, cu toții veți învăța câte ceva încercând să le rezolve pe toate. Competiția este o ocazie foarte bună să cunoașteți oameni noi, să formați conexiuni, să vă faceți prieteni din alte țări și să aveți noi conexiuni în structurile de cercetare pe viitor”, a completat Doru Ștefănescu.

Ministerul Educației Naționale a fost reprezentat la ceremonia de deschidere de către Antonela Toma, director al Departamentului pentru Finanțarea Învățământului Superior, care a punctat că în acest moment există patru domenii importante care schimbă lumea în care trăim – știința, tehnologia, ingineria și matematica – STIM. „Oportunitățile de carieră în STIM, conform studiilor, sunt cele care se dezvoltă cel mai rapid și sunt și printre cele mai bine plătite în secolul al XXI-lea. Din acest punct de vedere trebuie să fim mereu competitivi. Cred că misiunea noastră, a universităților din România, nu este doar să formăm absolvenți pe anumite domenii, ci să formăm persoane cu personalități complexe, lucruri care se întâmplă la astfel de competiții”, a precizat Antonela Toma.

Președintele juriului, prof. univ. dr. Constantin Zălinescu, membru corespondent al Academiei Române, a punctat în primul rând, în discursul său, faptul că ceremonia de deschidere și competiția propriu-zisă se desfășoară în două dintre cele mai frumoase spații academice din Iași: Aula și Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”. Abordând situația problemelor care vor fi selectate de juriu, el a considerat că ar trebui să fie destul de interesante astfel încât studenții să se bucure în încercarea de a le rezolva. „Problemele vor fi interesante pentru studenți, dar îi vor și provoca în același timp. Juriul va face tot efortul pentru ca subiectele să fie alese în cele mai bune condiții, așa cum vom încerca să se desfășoare și această competiție“, a adăugat prof. univ. dr. Constantin Zălinescu.

Conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a fost reprezentată la ceremonia de deschidere de către prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității, care a vorbit despre importanța matematicii în pregătirea viitorilor ingineri. „Credem în importanța matematicii și de aceea o susținem la nivelul universității. Suntem mândri de rezultatele studenților noștri la competițiile naționale și internaționale, de eforturile lor sprijinite mereu de profesori foarte dedicați. Cred că astfel de evenimente sunt cele mai importante mijloace de a promova și de a îmbunătăți cultura cercetării științifice din această instituție. Permiteți-mi deci să declar deschisă sesiunea SEEMOUS 2018, Iași, România“, a spus prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

Studenții vor susține joi, 1 martie, proba scrisă, care va începe de la ora 10.00 în Biblioteca TUIASI, va dura cinci ore și va conține patru probleme de o dificultate foarte ridicată. Ceremonia de premiere este programată pentru sâmbătă, 3 martie, de la ora 17.00, în sala Rossini, Congres Hall, Palas Iași.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.