Miercuri, 25 octombrie 2023, cele trei facultăți cu profil mecanic de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” au celebrat 75 de ani de la înființarea Facultății de Mecanică. Ceremonia specială a avut ca invitați autoritățile locale și reprezentanți ai universităților de profil din toată țara, care s-au adunat de la ora 10.00 în Aula Magna „Carmen Sylva”.
Facultățile de Mecanică, Construcții de Mașini și Management Industrial și Știința și Ingineria Materialelor au organizat momentul aniversar chemându-i inclusiv pe profesorii care au condus cele trei colective de la momentul înființării acestora. O bună parte dintre aceștia, însă, nu mai sunt în viață, iar întreaga ceremonie a fost și un omagiu adus acestora: s-a ținut și un moment de reculegere, iar pe ecranul mare amplasat între portretele Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria au rulat imagini și date biografice despre aceștia.
Pe rând, pe scenă au urcat conf. univ. dr. ing. Gelu Ianuș, decan al Facultății de Mecanică, prof. univ. dr. ing. Cătălin Dumitraș, decanul Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial, și prof. univ. dr. ing. Costică Bejinaru, prodecan responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare în cadrul Facultății de Știința și Ingineria Materialelor.
„Vă mulțumesc tuturor pentru cel mai mare dar pe care mi l-ați dat astăzi: ne-ați oferit din timpul dumneavoastră, cel mai de preț bun pe care-l are o persoană, nouă, celor trei facultăți, pentru a sărbători împreună acest mare eveniment al nostru”
a declarat conf. univ. dr. ing. Gelu Ianuș
Prof. univ. dr. ing. Cătălin Dumitraș le-a mulțumit în special vizitatorilor din afara Iașului, explicând faptul că cei mai mulți dintre aceștia urmează să meargă de joi, 26 octombrie, la Brașov, unde are loc o nouă reuniune a Consiliului Național al Rectorilor. Dar, chiar și în aceste condiții, au făcut deplasarea până la Iași pentru a sărbători o parte din istoria celei mai vechi universități tehnice din România.
„Știu că octombrie este extrem de bogată în evenimente, sunt efectiv multe evenimente pe milimetru pătrat, nu pe metru pătrat. Sunt copleșit de eveniment și de numele care apar pe ecranul din fața dumneavoastră, care au fost profesorii ce au pus temelia facultăților așa cum le cunoaștem astăzi. Dar sunt copleșit și de sala în care ne aflăm astăzi, în această aulă a fost sediul Senatului în timpul Primului Război Mondial”,
a punctat prof. univ. dr. ing. Cătălin Dumitraș
Prof. univ. dr. ing. Costică Bejinaru a precizat de la început că el va vorbi cel mai puțin, fiindcă facultatea sa, de Știința și Ingineria Materialelor, abia a trecut de 30 de ani ca vârstă. Însă a promis că va lansa aceeași invitație cu o prezentare mai amplă atunci când facultatea își va sărbători centenarul. În prezentarea sa, profesorul a exprimat faptul că mulți dintre profesorii de la SIM sunt și reputați cercetători științifici, cu o vizibilitate mare în revistele internaționale și cu un indice Hirsch, care măsoară această vizibilitate, foarte ridicat.
„Vă adresez și eu mulțumiri, la rândul meu, și mă bucur să vă vorbesc și eu despre istoria facultății, deși având aceleași rădăcini în mecanică, colegii mei au prezentat multe dintre lucrurile pe care le avem în comun. Eu aș vrea să încep cu o parafrazare adecvată zilei de astăzi, a primului citat din Biblie: doar că la început nu a fost cuvântul, ci o Facultate de Mecanică”
a punctat profesorul
Pe scenă a fost invitat rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, care le-a înmânat celor trei reprezentanți ai facultăților diplome de excelență pentru comunitățile pe care le conduc, primind la rândul său o distincție din partea organizatorilor. Rectorul le-a vorbit celor prezenți despre formarea Politehnicii moderne, așezată astăzi pe 11 piloni – cele 11 facultăți care o alcătuiesc – dar și despre trecutul universității.
„Asistăm astăzi la o adevărată uvertură la momentul împlinirii a 210 ani de când Gheorghe Asachi crea prima școală de inginerie în limba română, fiindcă aniversăm această vârstă unică în România în acest an. Ce uvertură poate fi mai frumoasă decât aniversarea unei vârste deosebite a celei de-a patra facultăți care a intrat în salba de facultăți a Politehnicii ieșene? 75 de ani este o vârstă la care experiența domină deciziile, conduita și raționamentul la modul general. În cadrul unei școli cu această vârstă, da, îți poți planifica mai clar viitorul și te poți adapta mai lesne schimbărilor”
a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval
Primarul Iașului, Mihai Chirica, care a sprijinit în permanență activitățile celor trei facultăți, inclusiv concursurile internaționale pentru elevi organizate de către acestea, s-a arătat recunoscător pentru invitație și a oferit trei distincții din partea municipalității, câte una pentru fiecare facultate.
„Felicit conducerea universității pentru momentul ales, o zi importantă pentru noi românii astăzi – Ziua Armatei, ziua de naștere a Regelui Mihai I și ziua eliberării teritoriului țării la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nimic nu este întâmplător, totul are o corelare divină aș putea spune, și cred că nu greșesc foarte mult. Faptul că lucrurile se petrec în același timp și în aceste domenii pe care le-am amintit. E un lucru foarte cert: că școala inginerească românească este una de excepție și școala de la Iași a reușit să le depășească pe multe celelalte”
a spus Mihai Chirica
Cu aceeași ocazie, universitatea a mai găzduit și două evenimente științifice importante: lucrările Consorțiului Facultăților de Inginerie Mecanică și Industrială din România, precum și lucrările Simpozionului Internațional Cucuteni 5000 – Redivivus „Nicolae Dabija”, ajuns la cea de-a XVIII-a ediție.