Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a găzduit, în perioada 10 – 11 mai, Conferința Internațională Interdisciplinară „Știință Nebună: Inovație, Geniu, Nebunie”, organizată de Colectivul de Limbi Străine din cadrul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic. Manifestarea s-a derulat în cooperare cu Centrul de reușită universitară TUIASI (sub egida Agenției universitare a Francofoniei în Europa Centrală și de Est) și Centrul de Limbi Moderne Aplicate LINGUATEK.
Conferința s-a bucurat de participări de la universități din țară (București, Brașov, Iași) și din străinătate (Franța, Germania, Maroc, SUA), fiind prezentate lucrări cu tematică variată, incluzând studii literare și de lingvistică, studii de film, istorie și psihologie. Lucrările s-au desfășurat pe parcursul a două zile în secțiuni separate de limbă română, engleză și franceză.
În deschiderea conferinței, invitații din conducerea universității, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu asigurarea calității și imagine universitară, și conf. univ. dr. ing. Ionuț Ovidiu Toma, prorector responsabil cu cercetarea științifică, au subliniat importanța abordărilor multidisciplinare și necesitatea deschiderii mediului academic de profil tehnic către științele umaniste.
Prelegerea introductivă a fost susținută de prof. univ. dr. Lăcrămioara Petrescu de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, intitulată „Mad Science și imaginar distopic în opera lui V. Voiculescu”. Tematica a fost explorată pe direcții multiple în cadrul secțiunilor: „Nebunia în psihiatrie și literatură”, „De la remediu la otravă – știință și catastrofă medicală și ecologică”, „Omul de știință nebun ca erou și personaj negativ pe micul ecran”, „Nebunia în arte: literatură și film”, „Oamenii de știință nebuni ca eroi și personaje negative în literatură” și „Inovația – știință cu un strop de nebunie?”.