Reprezentanții celor 16 parteneri membri ai proiectului TEACH4SD, „Transforming Education Area and Competency Hub for Sustainable Development”, proiect ERASMUS-EDU-2022-PEX-COVE coordonat de VIA College, Danemarca, s-au reunit la Aarhus, Danemarca, în perioada 26-27 octombrie 2023, pentru întâlnirea de lansare în format fizic a proiectului.
Proiectul TEACH4SD are ca obiectiv introducerea în sistemul educațional a perspectivelor celor 17 obiective pentru dezvoltare durabilă (ODD) în vederea educării pentru protejarea mediului înconjurător: fără sărăcie; foamete „zero”; sănătate și bunăstare; educație de calitate; egalitate de gen; apă curată și sanitație; energie curată și la prețuri accesibile; muncă decentă și creștere economică; inegalități reduse; orașe și comunități durabile; consum și producție responsabile; acțiune climatică; viața acvatică; viața terestră; pace, justiție și instituții eficiente; parteneriate pentru realizarea obiectivelor.
Prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale TUIASI și șef lucrări Ioana Olteanu, manager proiect din partea universității, au participat la eveniment împreună cu reprezentanți ai altor două instituții ieșene care formează echipa României: Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași – în calitate de centru vocațional și Camera de Comerț și Industrie Iași – ca exponent al industriei.
Cei 16 parteneri membri în proiect provin din cinci țări: Danemarca, România, Belgia, Spania și Olanda. Fiecare țară este implicată în adresabilitatea obiectivelor de dezvoltare durabilă a unui domeniu. România va coordona domeniul Construcțiilor, principalul responsabil în prezent pentru amprenta de carbon ridicată, prin poluare masivă și acțiuni limitate de reciclare.
Prima zi a evenimentului a fost dedicată doar partenerilor care au participat la un workshop interactiv intitulat „Cultură și diversitate”, susținut de Jakob Feldtfos Christensen – fondator și director al DIVERSIunity. În cadrul acestei activități, fiecare participant a avut ocazia să împărtășească din provocările naționale și s-au abordat direcții de discuție pentru limitarea și depășirea acestor provocări, în vederea unei colaborări productive pentru anii care urmează în proiect.
În data de 27 octombrie, s-a desfășurat o conferință deschisă și publicului larg interesat de integrarea în sistemul educațional a celor 17 obiective de dezvoltare durabilă.
„Prezentările și posterele partenerilor din proiect, prezentările practice ale unor profesioniști în domeniu au atras discuții și o implicare profundă a participanților în dezvoltarea activităților viitoare ale proiectului. Aceștia au avut ocazia de a afla și punctul de vedere al comisiei UNESCO cu privire la dezvoltarea sustenabilă, prin prezentarea oferită de Elisabeth Gerner”
au precizat reprezentanții universității
Punctul de vedere al studenților a constituit o contribuție importantă în legătură cu impactul introducerii perspectivelor privind sustenabilitatea în educație profesioniștilor de mâine, prezentat prin experiența lui Sigrid Beierholm, studentă la VIA University College.
Aceasta a susținut că prin educarea tinerilor, încă de pe băncile școlii, cu privire la direcțiile de sustenabilitate, permite o însușire mai ușoară a lor. O parte dintre profesorii de la VIA University College, cu o experiență de peste 10 ani în domeniu, au expus studii de caz cu privire la cunoștințele lor și impactul asupra comunității în legătură cu susținerea de cursuri despre sustenabilitate și dezvoltare durabilă.
Detalii mai multe despre proiectul TEACH4SD pot fi consultate la linkul următor sau pe profilul de LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/teach4sd/.
Persoană de contact: ioana.olteanu@academic.tuiasi.ro