Elsevier și Springer Nature vă invită la evenimente online gratuite și care se adresează bibliotecarilor și cercetătorilor interesați din universitatea noastră.
Pentru înregistrări la aceste evenimente gratuite accesaţi linkul prezentărilor care se vor desfășura pe:
- 7 septembrie 2023, ora 20.00 – Ce trebuie să știe bibliotecile acum despre ciclul de viață al datelor de cercetare – Elsevier
Prezentatori:
- Traci Snowden – Manager de produs Digital Commons și RDM Elsevier
- Emily Singley – Vicepreședinte Elsevier, Relații cu bibliotecile din America de Nord
În acest webinar aflați mai multe despre Managementul datelor de cercetare (RDM) Elsevier – politici de finanțare, depozite, monitorizare și multe altele. Managementul datelor de cercetare (RDM) este un domeniu în creștere în cadrul bibliotecilor, care s-a accelerat recent datorită noilor orientări federale privind partajarea datelor. Există o nevoie crescută ca lucrătorii din biblioteci să înțeleagă mai bine cu ceea ce se confruntă cercetătorii, inclusiv barierele de intrare și supraîncărcarea administrativă, pe măsură ce navighează pe ciclul de viață al cercetării, de la cererea de grant până la depozitarea datelor, conservarea și reutilizarea acestora.
Urmăriți acest eveniment în care va exista o conversație deschisă cu un expert în depozite de date/membru GREI (Generalist Repository Ecosystem Initiative) și un fost tehnolog de bibliotecă, în timp ce se discută despre ciclul de viață al cercetării din perspectiva cercetătorului – punându-vă în locul lor și explorând oportunitățile bibliotecilor care trebuie să le susțină cercetarea la intersecțiile critice spre calea succesului.
Acest webinar va urmări ciclul de viață al cercetătorului printr-un format de listă de verificare, cu anecdote, exemple și cazuri de utilizare din conversațiile cu lucrătorii bibliotecii, cercetători, ofițeri de etică, NIH și tehnologii din depozitele de date. Participarea publicului la conversație va fi încurajată.
- 28 septembrie 2023, ora 18.00 – Cum Inteligența Artificială conduce cercetarea științifică – Springer Nature
Prezentator:
- Prof. Fatima Roumate – Profesor de Drept Internațional la Universitatea Mohammed al V-lea
Urmăriți acest webinar pentru a afla cum Inteligența Artificială (AI) este în același timp un subiect de studiu, o disciplină științifică și un instrument. Acum, odată cu apariția Inteligenței Generative Artificiale (AGI), este și un concurent. Acest lucru ne conduce la impactul reciproc al Inteligenței Artificiale asupra științei. Cercetarea asigură inovații continue în domeniul AI și, la rândul lor, acele inovații influențează cercetarea. Cu toate acestea, utilizarea rău intenționată a AI și AGI prezintă noi riscuri odată cu creșterea științelor false. Protejarea creativității științifice în această nouă eră prin regândirea regulilor și elaborarea de noi acțiuni politice este acum o obligație mai degrabă decât o alegere.
Alăturați-vă acestui webinar de o oră prezentat de Springer Nature, prin Choice/ ACRL, în care prezentatorul profesorul Fatima Roumate, editor al titlului publicat recent „Inteligența Artificială în învățământul superior și cercetarea științifică”, se adâncește în Inteligența Artificială tangibilă și intangibilă cu impactul acesteia asupra învățământului superior și cercetării științifice și discută despre oportunitățile și provocările cu care se confruntă universitățile în cadrul dezvoltării viitoare a Inteligenței Artificiale.