Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), ȋn calitate de Beneficiar, în parteneriat cu SC Data Serv Accounting SRL, implementeazǎ proiectul „TechJobs – Stagii de practicǎ pentru studenții Universitǎții Tehnice «Gh. Asachi» din Iași ȋntr-un mediu de lucru real”, cod SMIS 133398.
Proiectul este selectat ȋn cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Axa prioritară 6 – Educaţie şi competenţe. Prioritatea de investiții 10.iv. Obiectivul specific 6.13 „Creșterea numărului absolvenților de învățământ terțiar universitar și non universitar care își găsesc un loc de muncă urmare a accesului la activități de învățare la un potențial loc de muncă / cercetare/ inovare, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC şi domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI.”
Valoarea totalǎ eligibilǎ a proiectului este 4.747.785,65 lei, din care valoarea eligibilǎ nerambursabilǎ UE este 3.959.101,98 șei, iar valoarea eligibilǎ nerambursabilǎ din bugetul național este 639.716,89 lei. Valoarea confinanțǎrii eligibile a beneficiarului este 148.966,78 Lei.
Proiectul se va desfǎșura pe o perioadǎ de 24 luni (24.09.2020 – 23.09.2022), ȋn localitatea Iași, regiunea de dezvoltare Nord-Est. Conferința de lansare a proiectului va avea loc în data de 13.11.2020. Din cauza situației actuale, generatǎ de pandemia de COVID-19 și a restricțiilor impuse, conferința va fi organizată online, utilizând platforma Google Meet, începând cu ora 11:00.
Obiectivul general al proiectului constǎ în creșterea cu 129 a numǎrului absolvenților TUIASI care își găsesc un loc de muncǎ , ca urmare a accesului la activitǎți de învǎțare la un potențial loc de muncǎ /cercetare / inovare, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv, identificate conform SNC și domeniile de specializare inteligentǎ conform SNCDI, creșterea cu 321 a numǎrului studenților TUIASI sprijiniți pentru tranziția de la școalǎ la piața muncii, prin participarea la stagii de practicǎ la un potențial loc de muncǎ /cercetare / inovare, cu accent pe sectoarele economice cu potențial competitiv, identificate conform SNC și domeniile de specializare inteligentǎ conform SNCDI, cu respectarea unor proceduri clare și a unor standarde de calitate definite.
Proiectul ȋși propune sǎ atingǎ urmǎtoarele rezultate/indicatori: sprijinirea ȋn vederea tranziției de la școalǎ la mediul de muncǎ real pentru un numǎr de 321 studenți; limitarea abandonului școlar, prin dobândirea unei calificǎri la ȋncetarea calitǎții de participant, pentru un numǎr de 232 studenți; ȋncadrarea/angajabilitatea ȋntr-un mediu de muncǎ real la ȋncetarea calitǎții de participant, pentru un numǎr de 126 studenți; urmarea/participarea de/la cursuri de formare la la ȋncetarea calitǎții de participant, pentru un numǎr de 36 studenți.
Efectele pozitive ale proiectului vor fi pe termen lung: consilierea și orientarea profesionalǎ vor oferi o perspectivǎ clarǎ studenților, ȋn privința viitorului și vor pune bazele motivației de continuare studiilor și dobǎndirea de noi competențe profesionale asigurǎnd astfel formarea profesionalǎ continuǎ; dobândirea competențelor antreprenoriale și socio-civice prin participarea unui numǎr minimum de 50 studenți la programe de antreprenoriat și responsabilitate socialǎ dezvoltat pe modelul ȋntreprinderilor simulate va aduce o nouǎ perspectivǎ asupra dezvoltǎrii unei cariere pe cont propriu; angajarea a 126 studenți din GT va stimula dezvoltarea socio-economicǎ; parteneriatele transnaționale cu angajatorii europeni vor fi fructificate și pe viitor prin organizarea de stagii de practicǎ și vor deschide noi oportunitǎți de specializare si angajare; omogenizarea studenților indiferent de etnie și domiciliul urban / rural, va duce la creșterea toleranței și a colaborǎrii ȋntre studenți și angajatori; dezvoltarea personalǎ a studenților, creșterea stimei de sine și ȋncrederea ȋn propriile forțe.
Informații suplimentare:
- conf. univ. dr. ing. Corneliu BURLACU – Manager Proiect
- Tel: 0742143446; E-mail: corneliu.burlacu@academic.tuiasi.ro