loader image

Proiectul „Ambulanța pentru Monumente” va fi lansat la Facultatea de Arhitectură

Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași împreună cu asociația ACTUM și Direcția Județeană pentru Cultură Iași lansează „Ambulanța pentru Monumente – Moldova Nord”, care conform organizatorilor, își propune salvgardarea monumentelor istorice aflate în stare avansată de degradare din județele Iași, Botoșani și Suceava cu sprijinul financiar al Dedeman S.R.L. în calitate de partener principal.

Evenimentul de lansare și vernisajul expoziției „Ambulanța pentru Monumente 2016 – 2019” va avea loc luni, 10 februarie 2020, de la ora 16.00 la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”, situată pe strada Prof. doc. Dr. D. Mangeron, nr 3.

Această expoziție va conține 50 de panouri care vor prezenta cele 30 de intervenții realizate de „ambulanțele” regionale între 2016 și 2019 în mai multe regiuni ale țării efectuate pe biserici de lemn și de zid, turnuri, conace, halte CFR și mori de apă.

«Ambulanța pentru Monumente» este un proiect susținut de Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, și derulat la nivel național de mai multe organizații care și-au propus să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător


au precizat organizatorii.

Printre vorbitori se vor număra reprezentanți ai domeniului patrimoniului construit:

  • Arh. Șerban Sturdza – Vicepreședinte al Fundației Pro Patrimonio
  • Ing. Virgil Băbîi – Director al Direcției Județene pentru Cultură Iași
  • Arh. Radu Andrei – Prodecan al Facultății de Arhitectură “G.M. Cantacuzino” din Iași
  • Arh. Eugen Vaida – Președinte al Asociației Monumentum
  • Arh. Nicole Caba – Președinte al Asociației Actum

Prin intermediul proiectului „Ambulanța pentru Monumente” se realizează, conform organizatorilor, „punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunităților locale sub stricta supraveghere a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice”.

Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcție necesare, „Ambulanța pentru monumente” acționează pentru punerea în siguranță a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare. Proiectul și-a propus salvgardarea patrimoniului imobil și realizarea evidenței patrimoniului, creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor prin educație non-formală participativă după sistemul „hands on training”, recuperarea tehnicilor tradiționale și a materialelor locale, conștientizarea și implicarea comunităților în acțiunile de salvgardare a patrimoniului, conștientizarea și educarea mediului politic printr-o abordare pro-patrimonio și crearea de noi audiențe pentru patrimoniul cultural.

Sunt invitate să participe la eveniment toate persoanele interesate de starea patrimoniului construit și cele interesate să susțină și să se implice în cauza „Ambulanței pentru monumente”.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.