loader image

10 Zile de INGENIUM

De două ori pe an, Alianța INGENIUM, din care Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) face parte, organizează evenimentul 10 zile de INGENIUM. Primul eveniment de acest fel a fost organizat în acest an și a fost marcat de un moment memorabil, plantarea Copacului INGENIUM.

10 Days of INGENIUM a fost cel mai reușit eveniment de reunire sub semnul multiculturalității, creativității, diversității și incluziunii sociale, a celor zece comunități academice de la universitățile partenere din Alianța INGENIUM, experimentând împreună moduri de colaborare în educație și cercetare sub semnul provocărilor la transformare și internaționalizare. Următoarele ediții vor excela printr-o și mai bogată ofertă de experiențe prin care studenții, profesorii și colegii din administrația TUIASI vor avea oportunitatea de a integra alte moduri de lucru în echipă, tradiții culturale și în fapt a dezvoltării personale necesare pentru a avea mai multe satisfacții în viață”

a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector relații internaționale

Junior Summer School on Language, Culture and Diversity

Universitatea de Științe Aplicate Karlsruhe din Germania, membră a Alianței INGENIUM, a găzduit Școala de Vară pentru Juniori, prima parte a evenimentului 10 zile de INGENIUM. Această inițiativă a oferit studenților de la licență o experiență unică de explorare a diversității culturale.

Prin intermediul unei game variate de workshop-uri, cursuri și activități interactive ce au durat cinci zile, instituția organizatoare a creat un mediu propice în care tinerii au avut oportunitatea de a explora diferite culturi și de a ieși din zona lor de confort.

„M-am implicat activ, de fiecare dată când a fost nevoie de un voluntar sau am avut o părere pe care am dorit să o comunic. Am participat la dezbateri și am fost actor într-o mini piesă de teatru improvizată intitulată «Cum ar fi să ne întâlnim în aeroport la un an după INGENIUM?». Nu am avut decât de câștigat prin faptul că am ieșit din zona de confort. La început, a fost nevoie de puțin curaj, dar pe parcurs frica de eșec a dispărut. Recomand tuturor să aibă acest curaj, să nu ezite să se implice în activități și să participe în proiecte precum INGENIUM”, a povestit Cristian Tărpescu.

„Cunoaștere, prietenie, aventură: asta aș spune dacă ar trebui să descriu experiența INGENIUM în doar trei cuvinte. Am trăit o săptămână intensă alături de participanți din alte nouă universități din diferite țări ale Europei, oameni dornici să se cunoască, să împărtășească idei și experiențe proprii, să descopere asemănări și deosebiri între diversele sisteme de învățământ universitar.
Am îmbinat în mod plăcut studiul cu timpul liber, am abordat teme legate de limbă, cultură și diversitate, dar în același timp am legat prietenii”

a spus Ștefania Gall.

„În cadrul acestei experiențe, am avut ocazia de a întâlni oameni extraordinari și diverși, provenind din diferite culturi și medii. Am avut conversații fascinante cu ei, am învățat despre tradițiile și obiceiurile lor și am creat legături frumoase și durabile. Acest aspect a fost cu adevărat valoros, deoarece am dobândit o perspectivă mai largă asupra lumii”, a declarat Bianca Elena Axinte.

Senior Summer School on Health, well-being and technology

Universitatea „G. d’Annunzio” din Chieti-Pescara, Italia, membră a Alianței INGENIUM, a găzduit Școala de Vară pentru Seniori, a doua parte a evenimentului 10 zile de INGENIUM.

Timp de cinci zile, participanții au avut un program intensiv de învățare și de explorare a conceptelor precum sănătate, bunăstare și tehnologie într-un mediu academic stimulant și inspirațional.

Activitățile s-au desfășurat într-un mediu plăcut, ce a permis înțelegerea profundă a conceptelor și principiilor ingineriei, precum și aplicarea lor în experimente și proiecte concrete. Studențiii au fost încurajați să colaboreze, să se angajeze în discuții interactive și să își împărtășească ideile și experiențele în cadrul grupului. 

„Școala de Vară pentru Seniori a fost un eveniment extraordinar, de care au beneficiat pe deplin membrii echipei de «seniori» ai TUIASI, studenții noștri aflați la studiile de master și doctorat. Experiența acumulată în aceste zile va fi de un real folos, atât la nivel personal cât și profesional, în special prin prisma îmbunătățirii capacității de networking și a competențelor transferabile”

a declarat prof. univ. dr. habil. ing. Alina Adriana Minea, director CSUD

„Una dintre experiențele notabile a fost proiectarea, construirea și testarea unei bărci din carton, o activitate captivantă care ne-a unit și ne-a adus multă bucurie și pe care, cu siguranță, ne-o vom aminti peste ani. Un aspect valoros al acestei vizite a fost oportunitatea de a crea legături și de a colabora cu colegi din diverse universități. Privesc înapoi cu gratitudine către cei care au făcut posibil acest eveniment și cu speranța că astfel de inițiative vor continua să aibă loc în viitor”, a spus Silvia Plăcintă.

„Participarea a fost o experiență foarte stimulantă, interactivă și educativă. Oportunitatea de a interacționa cu tineri din alte instituții academice mi-a îmbogățit experiența, deoarece am putut observa perspective diferite asupra unor domenii diverse, asupra unui nou mediu educațional și a unui alt tip de cultură. Unul dintre momentele de neuitat din timpul workshopului a fost prezentarea finală din cadrul Science Factory, în care am putut să ne expunem munca și rezultatele acesteia în fața colegilor noștri și a juriului. Ce diferențiază această Școală de Vară 10 zile de INGENIUM de alte inițiative academice este în mod special abordarea multidisciplinară, reușind să aducă împreună discipline diverse, cum ar fi tehnologia, ingineria, matematica, biologia și altele, oferind participanților o perspectivă globală și integrată asupra diverselor domenii care ne înconjoară”

a mărturisit Andreea Pavăl.

„Dacă ești student și dorești să crești, INGENIUM este cea mai bună alegere! Ideea de bază este de a crea conexiuni între studenți, de a împărtăși experiențe și cel mai important de a învăța! După această experiență am rămas cu ideea că noi, generația tânără, suntem liberi, fără frontiere. Suntem mai uniți ca oricând și dornici de a face schimbări! Au fost zile cu emoții intense, cu oameni frumoși cu care poți să creezi legături și schimb de idei. Italia e o țară frumoasă, plină de istorie, mâncare gustoasă și oameni plini de viață. Mulțumesc Universității Gheorghe Asachi pentru această șansă!”, a spus Anatolie Ciobanu.

Staff Academy Workshops & Science Factory

Profesorii și personalul administrativ de la universitățile partenere au împărtășit în cadrul workshop-urilor metodologii pedagogice inovatoare, au explorat noi metode și abordări academice, adaptându-le specificității contextului național pentru o integrare eficientă în practica de predare.

Astfel, ei au fost încurajați să identifice cele mai bune soluții pentru a crește angajamentul și motivația studenților, pentru a îmbunătăți procesul de învățare și pentru a dezvolta abilități esențiale pentru piața muncii în schimbare. În paralel a avut loc prima întâlnire a Consiliului Școlii Doctorale INGENIUM.

„Am avut privilegiul de a participa la prima întâlnire a Consiliului Școlii Doctorale INGENIUM, ocazie cu care s-au abordat în principal aspectele colaborării viitoare în cadrul consorțiului în ceea ce privește tezele de doctorat care vor fi dezvoltate în cooperare. INGENIUM este un proiect de excepție, care contribuie la consolidarea prestigiului TUIASI în comunitatea europeană de studii universitare. Îmi doresc ca un număr cât mai mare de studenți doctoranzi și tineri cercetători să beneficieze de oportunitățile create de Universitățile Europene, în speranța consolidării cooperărilor în domeniul studiilor doctorale și postdoctorale”,

a declarat prof. univ. dr. habil. ing. Alina Adriana Minea

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.