Profesori și cercetători de la importante universități și institute de cercetare din mai multe țări au participat joi, 13 iulie 2017, începând cu ora 9.00, la conferința de deschidere a celei de-a XIII-a ediții a International Symposium on Signals, Circuits and Systems 2017 (ISSCS), în Aula Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.
În discursul său introductiv, prof. univ. dr. ing. Liviu Goraș, director al Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat de la TUIASI, a ținut să-i mulțumească profesorului Sanjit K. Mitra de la University of California, pe care l-a numit „un prieten al nostru, al Iașului și al României, pentru că ne-a ajutat să asigurăm calitatea acestui eveniment, ISSCS”, adăugând că a fost inspirat de lucrările publicate de acesta în momentul în care își pregătea lucrarea de doctorat.
Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, le-a urat un cuvânt de bun venit invitaților și a prezentat pe scurt universitatea, vorbind succint despre istoricul instituției, încă de pe vremea învățatului Gheorghe Asachi, explicând cum a ajuns universitatea să-i poarte numele. „Una dintre cele mai importante realizări ale colegilor de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației este inițierea acestui simpozion în 1993, organizat o dată la doi ani”, a precizat rectorul.
„Datorită eforturilor dumneavoastră de a veni aici am reușit să organizăm fiecare ediție a acestui prestigios eveniment”, a spus continuare, prof. univ. dr. ing. Daniela Tărniceriu, decanul Facultăţii de Electronică,Telecomunicaţii și Tehnologia Informației, amintind că simpozionul este și o bună ocazie pentru profesori și cercetători de a se cunoaște, a schimba idei și experiență, a discuta probleme și a ține legătura pentru viitoare colaborări.
Prof. univ. dr. ing. Florin Constantinescu, preşedinte Chapter Circuits and Systems Society/Control Systems Society și inițiator al evenimentului, a oferit un scurt istoric al simpozionului. „După înființarea filialei Circuits and Systems în România în 1991, am început discuțiile pentru organizarea unui important simpozion, iar Liviu Goraș s-a oferit să facă asta, reușind să invite multe personalități importante din domeniu”, a povestit profesorul Florin Constantinescu.
„Am venit aici prima oară în 2003 și mi-a plăcut mult să cunosc oameni, românii sunt minunați. Atunci, în 2003, am cunoscut un profesor din Bulgaria și mi-a vorbit despre cercetările mele în ce privește filtrele active, lucru de care m-am ocupat acum mai bine de 40 de ani. Atunci am realizat ce bine e să aduci oameni din alte țări, să interacționezi cu ei și să învățați unii de la alții”, a povestit Profesorul Sanjit K. Mitra.
Profesorul Majid Ahmadi, președintele tehnic al simpozionului, a spus că este a șasea oară când vine la acest eveniment, adăugând că este mândru de selecția de vorbitori, „unii dintre cei mai buni pe care i-am avut până acum”.
În a doua parte a conferinței de deschidere, reprezentanții sponsorilor evenimentelor au adresat câteva cuvinte. ISSCS a fost sponsorizat de CAS Society, Infineon, Silicon Service, Microchip, SITEX 45 SRL, ON Semiconductor și Continental.