Academicianul Bogdan C. Simionescu, cadru didactic al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) și vicepreședinte al Academiei Române, a primit titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica din București vineri, 18 martie 2016. Evenimentul a avut loc în Sala Senatului Universității.
Pentru contribuțiile aduse învățământului și cercetării românești, Academicianul Bogdan C. Simionescu a primit, la 1 decembrie 2015, Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler. Este cetățean de onoare al municipiului Iași (14 octombrie 2013) și a primit Medalia Cristofor Simionescu pentru excelență în chimie macromoleculară din partea American Chemical Society și a Filialei ACS din România (2015).
În semn de recunoaștere simbolică a excelenței lucrărilor sale științifice, a creativității și dinamismului în conducerea cercetării științifice spre frontierele cunoașterii, a contribuției sale remarcabile la fundamentarea și implementarea proiectelor de cercetare românești, Universitatea Politehnica București, prin hotărârea Senatului Universității, i-a acordat academicianului Bogdan C. Simionescu acest titlu onorific.
Acad. Bogdan C. Simionescu este, începând cu anul 1992, profesor titular de Ştiinţa Polimerilor la TUIAȘI. De-a lungul anilor, Profesorul Bogdan C. Simionescu a ocupat poziţii de profesor invitat în Franţa, Germania, Japonia, Polonia. Între 1994 şi 2006 a fost profesor invitat al Universității Politehnica București, Departamentul de Ştiinţe Inginereşti.
Până în prezent, treizeci şi nouă de serii de studenţi în Chimia şi Ingineria Polimerilor au urmat cursurile sale de Chimia Polimerilor şi / sau Fizica Polimerilor, mulţi dintre ei elaborându-şi lucrarea de licenţă sau disertaţie sub conducerea sa. Sub îndrumarea sa au fost finalizate 40 de teze de doctorat, iar majoritatea foştilor săi doctoranzi ocupă acum poziţii academice în România sau Franţa, Elveţia, Germania, Canada şi SUA.
Academicianul a creat la TUIAȘI Centrul de Excelenţă „Polimeri” şi Platforma Interdisciplinară „Materiale Macromoleculare Multifuncţionale”, structuri care oferă cele mai bune condiţii de cercetare şi formare în domeniul ştiinţei şi ingineriei polimerilor. Împreună cu Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” (potrivit ISI Thomson, cel mai important institut de cercetare din România pe scena ştiinţifică internaţională), cele două centre menţionate promovează cercetarea interdisciplinară şi sunt vizibile la nivel internaţional.
Minte deschisă și creativă, profesor dedicat și entuziast, acad. Bogdan C. Simionescu a transformat Institutul de Chimie – 8 – Macromoleculară „Petru Poni” într-un reper al cercetării științifice și un model de bune practici pentru oamenii de știință din România.
Profesorul Bogdan C. Simionescu a contribuit la creșterea prestigiului internațional al cercetărilor științifice din România prin permanenta exigență, numeroasele colaborări cu marile personalități științifice din domeniu, calitatea profesională a colaboratorilor, domeniile noi deschise activității de cercetare și încurajarea tinerelor generații de cercetători.
Foto via upb.ro