loader image

Admiterea 2017 în cifre la Universitatea Tehnică: 3.255 de candidați unici, cu 72% mai mulți decât anul trecut

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a raportat cele mai bune rezultate din ultimii ani la sesiunea din iulie a admiterii pentru anul universitar 2017 – 2018.

Astfel, după încheierea perioadei de depunere a dosarelor, s-au înscris 3.255 de candidați unici, o creștere de 72% ca număr față de anul anterior și cu 43% față de anul 2015. Practic, dat fiind sistemul de admitere unic în țară implementat anul acesta, studenții s-au putut înscrie cu un singur dosar la oricâte specializări au dorit.

Numărul de candidați fizici din acest an egalează numărul de dosare depuse anul trecut. Iar această creștere are, în spate, și scăderea numărului de tineri care au luat bacalaureatul, deși rata de promovare a crescut, numărul de absolvenți de liceu care au promovat bacalaureatul este mai mic”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI. 

Mai mult, TUIASI a scos la concurs anul acesta 250 de locuri pentru candidații din Republica Moldova, după mai mulți ani în care numărul locurilor primite de la minister pentru aceștia nu a trecut de 20. Concurența pe aceste locuri a fost ridicată, fiind un număr de 500 de candidați din Republica Moldova care și-au depus dosarul la Universitatea Tehnică. De aceea, conducerea TUIASI a luat decizia de a solicita o suplimentare de 70 de locuri pentru candidații din Republica Moldova de la Ministerul Educației Naționale. „Aș vrea să mulțumesc celor care au ales TUIASI pentru că este foarte clar că rolul inginerilor începe să fie recunoscut și este clar că o țară nu se poate dezvolta fără ingineri. Aș dori să le transmit candidaților că această meserie le va oferi satisfacții și profesionale, și materiale, iar atât timp cât vor iubi și respecta această meserie, sigur meseria de inginer îi va face respectați”, a completat rectorul.

Soft unic în țară

Admiterea din acest an nu ar fi fost posibilă fără eforturile depuse de către o echipă de cadre didactice de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, condusă de șef lucrări dr. ing. Alexandru Archip, și compusă din șef lucrări dr. ing. Adrian Alexandrescușef lucrări dr. ing. Paul Herghelegiu și conf. univ. dr. ing. Elena Șerban. Prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, prorectorul responsabil cu Informatizarea și Comunicațiile Digitale, a explicat că un sistem care să prezinte în timp real date legate de admitere, de preferințele candidaților la nivel global, pe întreaga universitate, nu a mai fost folosit până acum. Mai mult, acesta a precizat că se dorește ca de anul viitor să fie dezvoltată aplicația software astfel încât candidații să își poată depune documentele online și să trimită toate actele necesare de acasă. La Universitatea Tehnică vor veni doar în momentul în care trebuie să confirme locul, să semneze contractul de studii și să depună actele în original.

„Am constatat că, de fapt, mediul de viață natural al candidaților noștri este cel virtual. Și încercăm să fim foarte prezenți acolo, să dialogăm prin intermediul aplicațiilor multimedia, să facem tipul acesta de comunicare interactivă, pentru ca să știm apoi cum ne comportăm în consecință în comunitatea noastră. Școala nu înseamnă numai actul unilateral de predare și examinare, ci conține și o componentă amplă, cu divertisment, cu hiper-legături, și tocmai tipul acesta de complexitate vrem să îl raportăm foarte realist. Deci vrem să facem o admitere foarte smart și, în același timp, să le arătăm celor care vor intra în comunitatea noastră că suntem o școală serioasă și că oferim un pachet educațional complet”, a specificat prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache.

Modernizarea completă a campusului

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate luni, 31 iulie, la care au participat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache și ing. Bogdan Budeanu, directorul Direcției Servicii Studențești a TUIASI, au fost prezentate și modernizările din campus cu care TUIASI îi va aștepta, din toamnă, pe boboci. Astfel, în cadrul unui masterplan care se va întinde pe următorii trei ani, conducerea DSS și cea a universității doresc să realizeze patru linii mari de dezvoltare – în fiecare cămin să existe spălătorie și bucătărie pentru studenți, să nu existe cămin fără sală de lectură, să fie modernizate toate grupurile sanitare pentru studenți și să fie asigurată o calitate mai bună a conexiunii de date, dar și a semnalului de internet de mare viteză.

Anul acesta, conducerea DSS și-a propus nouă obiective, o parte dintre ele fiind în curs de îndeplinire, unul dintre acestea fiind reabilitarea și modernizarea a grupurilor sanitare din trei cămine – T1, T2 și T9, fiind o investiție de 750.000 de lei. „Vrem să sporim și securitatea studenților în campus prin instalarea a trei sisteme noi de supraveghere video, unul care va avea în vedere străzile și aleile din campus, altul care va avea în vedere căminul T8, atât interiorul, cât și exteriorul căminului, și un al treilea sistem care va fi amplasat în zona bucătăriilor și a spălătoriilor”, a declarat ing. Bogdan Budeanu.

Conducerea DSS va cheltui anul acesta 400.000 de lei dintr-un total de 1.2 milioane planificat pentru următorii trei ani pentru a achiziționa echipamente IT astfel încât viteza conexiunii de Internet să ajungă la 1 Gb/s, abonamentul cel mai mare oferit astăzi de operatorii privați. În acest sens, există și un proiect separat care își propune ca, în următorii ani, să fie asigurat accesul wireless la Internet pe zona campusului didactic și a celui studențesc.

„Dorim să realizăm și parcări de biciclete supravegheate video în fața fiecărui cămin, ca o alternativă a folosirii mașinii. Avem o universitate integrată, zona de campus și cea didactică, și îi încurajăm pe studenți să folosească bicicleta. Vrem să facem și un parking indoor, după un model olandez, de anul viitor, urmând a face câte o magazie de biciclete supravegheată video în fiecare cămin”, a completat ing. Bogdan Budeanu.

În campus, DSS va implementa un concurs de soluții câștigat de o studentă de la Facultatea de Arhitectură și va revitaliza o zonă verde din spațiul căminelor T3 – T4, folosind materiale reciclate – bănci din bolțari cu scânduri rindeluite, zonă de ghiveci cu flori plantate în cauciucuri utilizate donate de antreprenori ieșeni, un leagăn, o masă de tenis, un mini-circuit sportiv pentru tracțiuni și în partea de sus o instalație electrică cu becuri led făcută manual, becurile fiind amplasate în borcanele primite de studenți de-a lungul anilor în pachetele de acasă.

Conducerea DSS plănuiește să modernizeze o sală de lectură de la Căminele T3-T4, de 120 de mp, tot în urma unui concurs de soluții câștigat de o studentă de la Arhitectură, dar și să modernizeze un teren de sport, o investiție de 150.000 de lei, care va avea unul dintre cele mai moderne suprafețe din țară, cu posibilitate de a absorbi șocurile astfel încât studenții să nu se rănească jucând. În același timp, tot pentru acest an este în plan și modernizarea cantinei prin introducerea unui nou sistem de climatizare.

Locurile rămase neocupate după terminarea perioadei de confirmări, până pe 7 septembrie, vor fi scoase la concurs în sesiunea admiterii din toamnă – 10 – 17 septembrie 2017.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.