Reprezentanți ai conducerii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au participat în perioada 24 – 25 aprilie 2023 la o importantă ședință de lucru a Alianței Române a Universităților de Știință și Tehnologie (ARUST), noua denumire a Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT).
La întrunirea celor mai importante universități tehnice din România s-a luat decizia extinderii alianței prin admiterea de noi membri și crearea unui Forum al Partenerilor Strategici, care include parteneri economici importanți ai instituțiilor de învățământ superior tehnic.
Întrunirea a avut loc la Universitatea Tehnică de Construcții București, în cadrul ConstructFEST, un eveniment național important derulat în domeniul construcțiilor. În cadrul acesteia Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” a devenit de facto membru al ARUST și au fost inițiate demersurile pentru ca și Universitatea Tehnică a Moldovei să se alăture. Ambele universități au fost parteneri apropiați ai instituțiilor de învățământ superior tehnic care alcătuiesc ARUST.
TUIASI a fost reprezentată la întâlnire de o delegație condusă de prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Aurelian Ciocoiu, președintele Senatului, prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, cât și prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale.
„Includerea celor două universități în cadrul ARUST, respectiv UAUIM București și UTM, reprezintă două dintre propunerile la care am ținut personal foarte mult. Consider nu doar firească întregirea alianței cu aceste două universități, cu care avem tangențe educaționale și parteneriate științifice puternice și de tradiție, ci și impusă de necesitatea completării expertizei alianței în domeniile tehnice”
a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI
A doua decizie majoră a alianței a fost cea de a lansa Forumul Partenerilor Strategici ARUST, din care vor face parte diverse entități economice, parteneri ai universităților tehnice. Reprezentanții alianței spun că forumul va juca un rol important în discutarea și planificarea viitorului educației și cercetării din României.
„Împreună cu Forumul Partenerilor Strategici, avem imaginea unei alianțe solide și vitale pentru dezvoltarea economică a României, în acord cu solicitările evidente ale societății românești”,
a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval
Comunicatul oficial al ARUST poate fi consultat la linkul următor.
În perioada următoare este analizată oportunitatea de a invita în cadrul alianței și forumului noi membri. Din Forumul Partenerilor Strategici ARUST au acceptat să facă parte, în acest moment, următoarele companii și organizații (în ordine alfabetică):
- AEROSTAR SA
- Amazon Development Center SRL
- Asociația Producătorilor de Energie Electrică (HENRO)
- Asociația Română a Apei (ARA)
- Automobile Dacia SA
- Borgwarner Romania SRL
- Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR)
- Compania Națională de Investiții (CNI)
- Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice TRANSELECTRICA SA
- Continental Automotive Romania SRL
- DIGI SRL
- E-INFRA Group
- EMERSON SRL
- Federația Patronatelor Societăților din Construcții
- Google Bucharest SRL
- HELLA SRL
- HONEYWELL ROMANIA SRL
- MICROSOFT ROMANIA SRL
- NOKIA NETWORKS SRL
- ORANGE ROMANIA SA
- SIEMENS SRL
- Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SA
- Tenaris Silcotub SA
- THALES ROMANIA SRL
- VODAFONE ROMANIA SA