loader image

Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, votată una dintre cele mai frumoase din lume, își deschide porțile pentru toți cei care doresc să o viziteze

Senatul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a aprobat vineri, 25 octombrie 2024, noul Regulament de funcționare a Bibliotecii Universității. La propunerea Rectorului TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, Biblioteca Universității va fi inclusă în circuitul turistic, deschizându-se astfel miilor de turiști care și-au exprimat dorința și interesul de a o vizita până acum. Programările pentru vizitare vor putea fi făcute începând cu luna decembrie a anului în curs.

Accesul în bibliotecă este gratuit pentru preșcolari, angajați ai TUIASI (cadre didactice, personal administrativ), studenți ai TUIASI, precum și rudele apropiate ale acestora. De asemenea, accesul este gratuit pentru participanții la evenimentele organizate de Politehnica ieșeană. Elevii, studenții altor universități și pensionarii vor achita o taxă de 5 lei, iar adulții vor plăti de 10 lei. Grupurile turistice care efectuează tururi ghidate vor plăti o taxă de 15 lei de persoană.

„În propunerea făcută, avizată inițial de Consiliul de Administrație și apoi aprobată de Senatul universitar, am ținut cont de faptul că, începând cu 2017, Biblioteca noastră a fost vizitata de peste 48.600 de persoane din afara universității, dintre care 5.300 erau din străinătate. Afluența de vizitatori se datorează faptului că aceasta biblioteca este considerată ca fiind între primele patru biblioteci din lume din punct de vedere al realizării arhitecturale, altfel spus al frumuseții sale”,

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Astfel, pentru vizitarea Bibliotecii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași nu mai este necesară, cum a fost până în prezent, o cerere adresată Rectorului, ci se va completa un formular online și se va achita online taxa aferentă categoriei în care se încadrează vizitatorii. Programul de vizitare va fi, pentru început, de luni până vineri, între orele 11.00 si 15.00.

„Deoarece biblioteca este funcțională, respectând un program adaptat orarului studenților politehniști, nu putem permite, deocamdată, vizitarea sa după un program mai extins decât cel menționat în regulament. Însă după ce vom implementa programul propus și vom vedea cum se pliază pe solicitările celor care doresc să viziteze biblioteca, avem în vedere modificarea acestui program si extinderea lui și în zilele de sâmbătă și duminică

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Biblioteca dispune de angajați care sunt specializați in prezentarea acesteia turiștilor, inclusiv în limbile engleză și franceză. Sumele obținute din vânzarea biletelor vor fi utilizate pentru cheltuielile curente ale Bibliotecii.

În urma unui vot internațional desfășurat online, Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a fost inclusă într-un top prestigios alături de Biblioteca Națională din Praga, Biblioteca Trinity College din Dublin și Biblioteca Regală Portugheză din Rio de Janeiro.

Și în construcția sa, realizată fiind de către celebrul arhitect elvețian Louis Blanc, s-au luat ca modele unele dintre cele mai frumoase și apreciate astfel de spații din lume. De fapt, întreg Palatul Universitar din Copou a fost proiectat de către arhitectul elvețian Louis Blanc, după schițele lui Petru Poni, care era profesor de chimie la Universitatea din Iași.

Acesta a studiat mai multe universități din Austria, Germania și Elveția și a emis o serie de idei care au constituit tema de proiectare pentru Louis Blanc. Dar proiectul lui Blanc nu a respectat întocmai planurile lui Petru Poni, motiv pentru care acesta, în memoriile sale, consemnează acest fapt, pentru a nu-i fi atribuite anumite, după el, erori de proiectare. Una dintre aceste dispute privește Biblioteca. Petru Poni sugerase ca biblioteca să conțină o sală de lectură și câteva camere de serviciu, pe cele două aripi laterale, care să servească drept depozite pentru cărți. Ideea era ca aceste aripi să poată fi extinse prin zidirea de noi încăperi, pe măsură ce fondul de carte se mărea.

Louis Blanc a optat pentru o altă soluție: o singură sală, orientată către fațada clădirii și folosită drept sală de lectură, depozit de carte și diferite servicii ale bibliotecii. În 1944, când linia frontului din cel de-Al Doilea Război Mondial a ajuns până la Iași, corpul în care se află astăzi biblioteca a fost puternic avariat în urma bombardamentelor aeriene și a fost propus pentru demolare.

Dar profesorii și studenții Școlii Politehnice și-au luat angajamentul salvării acestei clădiri de patrimoniu. Se păstrează până în ziua de astăzi imagini cu aceștia lucrând între dărâmături, renovarea fiind finalizată abia la finalul anilor ’50.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.