loader image

Cei mai creativi elevi din țară se întrec la fazele interjudețene ale Concursului „Ștefan Procopiu”

Concursul de Creativitate în Fizică și Tehnologie „Ștefan Procopiu” a ajuns la momentul desfășurării etapelor interjudețene, după ce sute de elevi de la licee de specialitate s-au întrecut la fazele locale în a demonstra cele mai bune aptitudini în domeniul științei la competiția inițiată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași care poartă numele celebrului fizician român Ștefan Procopiu. Există în total patru ramuri de studiu în cadrul cărora se organizează această competiție: Fizică, Electronică, Electrotehnică și Mecatronică.

Peste 50 de elevi și profesori au participat la faza interjudețeană a Concursului de Creativitate în Fizică și Tehnologie „Ștefan Procopiu”, secțiunea care privește domeniul Mecatronicii, desfășurată pe 18 mai 2018 la Iași. Elevii care s-au înscris la una dintre cele patru ramuri ale competiției s-au întrecut în cele patru secțiuni – Tehnici de laborator, Referate științifice, Lucrări practice și Proiecte antreprenoriale. Etapa interjudețeană organizată de către Departamentul Inginerie mecanică, Mecatronică și Robotică din cadrul Facultății de Mecanică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a fost coordonată de către prof. univ. dr. ing. Gheorghe Prisăcaru, cadru didactic al Facultății de Mecanică, și Anca Roznovan, profesor la Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții Iași.

În continuarea, joi, 24 mai, are loc etapa interjudețeană pe domeniul Electrotehnică la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată a TUIASI, în timp ce în weekendul următor, 26 – 27 mai, va avea loc etapa similară a competiției pe domeniul Fizică, desfășurată la Mamaia, dar și cea la Electronică, care va avea loc la Iași, la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației de la TUIASI.

„Este un concurs deosebit. Practic, este singurul din țară care are o filosofie la bază menită să încurajeze elevii să descopere acele elemente care-i deosebesc de cei din jur. Sunt anumite abilități și se proiectează în așa fel subiectele încât să se regăsească câte o părticică din itemii respectivi, iar când se corectează după grila respectivă reiese punctul forte al fiecărui elev – fie că are preponderent o gândire analitică, una sintetică sau experimentală. Pentru fiecare calitate, se primește o diplomă care coincide cu calitățile pe care le au elevii”, a explicat prof. univ. dr. ing. Gheorghe Prisăcaru.

Concursul „Ștefan Procopiu” se regăsește în grila oficială de competiții a Ministerului Educației Naționale, este inițiat de către centrul academic ieșean și se desfășoară în fiecare an. A debutat cu competiția de fizică, dar s-a luat decizia ca domeniile înrudite să desfășoare, la rândul lor, competiții separate, de aceea a fost fondată apoi întrecerea în domeniul Mecatronicii, apoi Electrotehnicii și în final a Electronicii.

TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.