loader image

Cel mai emoționant moment al Zilelor TUIASI 2024: premierea cercetărilor și omagierea profesorilor seniori din marea familie a Politehnicii ieșene

Sala de Conferințe „Cristea-Niculescu Otin” a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași a găzduit joi, 14 noiembrie 2024, unul dintre cele mai emoționante momente ale Zilelor TUIASI 2024. În fata întregii comunități academice, conducerea universității a premiat profesorii emeriți, cercetătorii cu cele mai bune performanțe științifice, profesorii seniori și a oferit distincțiile de „membru de onoare al comunității academice”. Puteți regăsi, în acest articol, listele integrale cu profesorii care au fost premiați, cât și versiunile PDF ale broșurilor care detaliază activitatea didactică și de cercetare a acestora.

Manifestarea a început de la ora 10.00 și a fost moderată de două cadre didactice ale TUIASI: Oana Maria Asimnicesei, de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, și Robert Lupu, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare. Rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a luat primul cuvânt la manifestare spunând că nu a simțit la niciun eveniment atât de multă emoție într-o sală – o emoție care „se simte fizic”.

«Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domnește într-însa». Cuvintele lui Ferdinand I își găsesc astăzi parcă mai mult decât oricând înțelesul. Căci astăzi, în zi de sărbătoare, spiritul lui Gheorghe Asachi a reunit aici curajul cu înțelepciunea, avântul cu răbdarea, puterea cu încrederea, prezentul cu viitorul. De fapt, i-a reunit aici pe cei care au construit fundația solidă cu cei care înalță, cu fiecare generație, Politehnica noastră. Nu poate fi mai mult adevăr în cuvintele lui Ferdinand I decât acum, când spiritul fără vârstă al școlii s-a oprit un pic aici pentru a-i omagia pe seniori și a-i aplauda pe premianți”,

a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval

Cuvântul a fost apoi cedat lui prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIASI, pentru a oferi distincțiile de profesori emeriți. Anul acesta, așa cum a explicat și prorectorul, a fost o singură nominalizare la această categorie, prof. univ. dr. ing. Valeriu David, de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată.

„Aceste premii recunosc o activitate deosebită a colegilor noștri care au împlinit vârsta de 65 de ani. În cadrul ceremoniilor care sărbătoresc Zilele TUIASI în acest an, îmi revine în calitate de prorector onoarea de a anunța că titlul de profesor emerit este acordat prof. univ. dr. ing. Valeriu David. În calitate de fost student al domnului profesor, de coleg de departament și facultate, pe lângă metrica științifică remarcabilă aș adăuga corectitudinea, perseverența și bunul simț al domnului David pe care le-am remarcat de-a lungul anilor”,

a punctat prof. univ. dr. ing. Marinel Temneanu

Profesorul David a primit distincția în fața sălii de conferințe și a declarat că nu este încă pregătit să renunțe la activitatea didactică și la cea de cercetare, urmând să continue, cu bucurie, colaborarea cu Universitatea Tehnică.

„Este o mare bucurie pentru mine să primesc acest titlu și să mă aflu în mijlocul dumneavoastră, când acum 46 de ani pășeam cu încredere pe poarta strâmtă a Politehnicii din Iași. A trecut o perioadă îndelungată, dar abia acum câteva luni am realizat că a trecut prea repede și nu sunt încă pregătit să ies pe aceeași poartă a universității. Am avut prilejul de a întâlni oameni deosebiți, profesori deosebiți, colegi, dascăli, înzestrați cu talentul și răbdarea de a educa și a stimula”,

a declarat prof. univ. dr. ing. Valeriu David

Prof. univ. dr. ing. Alexandru Sălceanu, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, a fost următorul membru al conducerii universității venit în fața auditoriului pentru a înmâna premii. Acesta a menționat în discursul său că rezultatele cercetătorilor din TUIASI sunt la un nivel ridicat, dar că premiile pentru cercetare au fost gândite de Zilele Universității să acopere doar câteva secțiuni semnificative.

Astfel, au fost acordate următoarele distincții:

  • Premiul pentru cercetătorul cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică:
    • Prof. univ. dr. fiz. Maricel Agop, Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial, Departamentul de Fizică;
  • Premiul pentru tânărul cercetător cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică
    • Șef lucrări dr. ing. Dumitru-Doru Burduhos-Nergiș, Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor;
  • Premiul pentru inovare și transfer tehnologic
    • Student drd. bioing. Dimitrie-Cristian Fodor, Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial;
  • Premiul pentru atragerea celor mai multe fonduri private pentru cercetarea științifică
    • Prof. habil. dr. ing. Maria Harja, Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”, suma atrasă: 204.377,85 lei
  • Premiul pentru studentul doctorand cu cele mai bune rezultate în cercetarea științifică
    • Asist. drd. Răzvan-Gabriel Lazăr, Facultatea de Automatică și Calculatoare.

„La secțiunea «Cercetătorul cu cele mai bune performanțe în cercetarea științifică» este foarte simplu și în același timp foarte plăcut pentru mine. Personalitatea pe care o omagiem astăzi a terminat Facultatea de Fizică în 1980 ca șef de promoție pe țară. În 1983, în condițiile în care doctoratele se aprobau aproape nominal, doar cu prezentarea unui dosar cu adevărat impresionant, personalitatea despre care vorbim acum a primit titlul de doctor în fizică al Universității «Alexandru Ioan Cuza». O realizare excepțională, care ne întărește pe noi în cei care astăzi ne ocupăm de doctorate în universitatea noastră”

a declarat prof. univ. dr. ing. Alexandru Sălceanu, în introducerea pe scenă a Prof. univ. dr. fiz. Maricel Agop

Acesta din urmă s-a arătat flatat pentru complimentele primite și și-a exprimat atât mulțumirile față de conducerea universității, cât și dorința de a continua să producă rezultatele relevante în cercetare în numele TUIASI.

„Vreau să mulțumesc în primul rând familiei, colaboratorilor și conducerii Universității pentru frumoasa zi de astăzi și vă promit că niciodată n-am să uit de unde am plecat și am să muncesc în continuare. Vă mulțumesc că sunt astăzi aici și pentru toate cuvintele adresate”

a precizat prof. univ. dr. fiz. Maricel Agop

Și tânărul cercetător premiat, șef lucrări dr. ing. Dumitru-Doru Burduhos-Nergiș, a invocat familia în discursul său, mulțumind soției sale pentru că l-a suplinit la munca de zi cu zi acasă pentru ca el să poată petrece mai multe nopți în laborator, obținând performanțele care până astăzi i-au adus mai multe distincții.

„Este o onoare pentru mine să mă alătur grupului de tineri cercetători cu rezultate excelente în cercetarea științifică din universitatea noastră. Bineînțeles că atunci când vorbim de cercetarea științifică, rezultatele și meritele nu pot fi atribuite doar unei persoane, ci mai degrabă unui grup de colaboratori. Vreau să mulțumesc echipei din care fac parte, care mi-au ghidat pașii încă de când am pășit în această universitate și, bineînțeles, vreau să mulțumesc conducerii Universității și facultății pentru că mi-au oferit cadrul prielnic de a desfășura aceste activități. Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc soției mele care a fost acolo pentru mine. M-a înlocuit de multe ori în activitatea personală, pentru ca eu să rămân până la ore târzii în laboratoarele de cercetare și bineînțeles că uneori și-a sacrificat planurile ei pentru ca eu să le pot urma și realiza pe ale mele”,

a precizat șef lucrări dr. ing. Dumitru-Doru Burduhos-Nergiș

După premierea celor mai buni cercetători din anul anterior, prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu asigurarea calității și imaginii universitare la TUIASI a prezentat premiile pentru profesorii seniori. Înainte de a-i menționa pe cei omagiați de Zilele TUIASI 2024, prorectorul a prezentat din nou volumul „Gheorghe Asachi – un spirit enciclopedic”, lansat anul trecut, care surprinde fațete nebănuite ale patronului spiritual al universității. Acesta s-a regăsit în pachetele primite de fiecare dintre premianții de la toate categoriile.

„Din această carte veți afla ce a fost și ce n-a fost Asachi, dar veți întâlni foarte multe lucruri noi, multe lucruri inedite. Jurnalul lui Asachi, de exemplu, pe care l-am descifrat timp de un an de zile. Este o carte mult așteptată, dorită, apreciată foarte mult și ne bucurăm că va ajunge la fiecare dintre dumneavoastră. După cum se știe, acest titlu onorific este acordat atunci când colegii noștri, care s-au retras din activitate, ating anumite vârste rotunde. Nu voi devoala aceste vârste, pentru că ele oricum sunt cuprinse chiar în prima pagină din broșura prezentată la intrarea în sală”

a punctat prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin

Mulți dintre profesorii seniori nu au putut fi prezenți în sală, fiindcă starea de sănătate nu le-a permis să facă deplasarea, dar cu toții au transmis mesaje de apreciere și de respect pentru comunitatea academică, prin apropiații lor, care le duc mai departe moștenirea pe partea didactică și de cercetare. La cei 85 de ani ai săi, prof. univ. dr. ing. Sorin Ciovică a venit personal la manifestarea festivă.

Universitatea tehnică este pentru mine funcționează ca o familie. O familie din care fac parte seniori, colegii, juniori și piticii. Așa se spunea pe vremuri. Îmi aduc aminte cum s-a îngrijit familia aceasta, îmi aduc aminte de prima oră pe care am avut-o cu profesorul Mangeron într-un amfiteatru plin cu colegi. A venit profesorul și a strâns mâna fiecărui student. «Mă bucur», spunea el. Mă bucur și eu. Mă bucur pentru că am rămas o familie. Vă mulțumesc și vă doresc sănătate și viață lungă, putere de muncă și numai bine! Mulțumesc, familie!”

a spus profesorul în discursul său

Ultimele distincții ale manifestării, cele de membru de onoare a comunității academice, au fost oferite de conf. univ. dr. ing. Bogdan Istrate, prorector responsabil de relația cu studenții.

Regăsiți în continuare lista completă a profesorilor seniori și a membrilor de onoare a comunității academice de la TUIASI.

Profesori seniori

Broșura prezentată la manifestare cu realizările din sfera academică și cea de cercetare a profesorilor seniori.

  • Prof.univ.em.dr.ing. Mihai GAFIȚANU – 90 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Cleopatra VASILIU-OPREA – 90 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Sorin CIOVICĂ – 85 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Corneliu CISMARU – 85 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Victor HAGIU – 85 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Dumitru LIUȚE – 85 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Paul OBROCEA – 85 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Mihai RUSU – 85 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Adrian CREȚU – 80 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Radu ANDREI – 80 ani
  • Conf.univ.dr.chim. Nicolae FOCA – 80 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Traian GRĂMESCU – 80 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Nicolae GHERGHEL – 80 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Nicu MIHALACHE – 80 ani
  • Prof.univ.dr.fiz. Eugen NEAGU – 80 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Dragoș PARASCHIV – 80 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Ștefan POPESCU – 80 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Mihai SEVERINCU – 80 ani
  • Prof.univ.em.dr.ing. Nicolae ȚĂRANU – 80 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Dan Gelu GĂLUȘCĂ – 75 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Dumitru ASANDEI – 75 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Virgil ATANASIU – 75 ani
  • Conf.univ.dr.biol. Ioan BONTAȘ – 75 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Doru CĂLĂRAȘU – 75 ani
  • Conf.univ.dr.ing. Constantin CHIRIAC – 75 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Gheorghe GEORGESCU – 75 ani
  • Prof.univ.em.dr.ing. Ion GIURMA – 75 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Jan IGNAT – 75 ani
  • Conf.univ.dr.ing. Eugen LIPȘA – 75 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Gheorghe LIVINȚ – 75 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Mihail LUCA – 75 ani
  • Conf.univ.dr.ing. Elena MOISESCU – 75 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Viorica PAPAGHIUC – 75 ani
  • Prof.univ.dr.ing. Marcel POPA – 75 ani
  • Conf.univ.dr.ing. Dan PREPELIȚĂ – 75 ani
  • Conf.univ.dr.ing. Cristina RACOCEA – 75 ani
  • Conf.univ.dr.chim. Mioara SURPĂȚEANU – 75 ani
  • Conf.univ.dr.mat. Dumitru VIERU – 75 ani

Membri de onoare ai comunității academice

  • Prof.univ.dr.ing. Silvia CURTEANU
  • Prof.univ.dr.ing. Constanța IBĂNESCU
  • Conf.univ.dr.ing.Adrian Laurențiu CĂILEAN
  • Conf.univ.dr.biol. Mariana DIACONU
  • Conf.univ.dr.ing. Victoria COTOROBAI
  • Conf.univ.dr.ing. Vasilică CIOCAN
  • Prof.univ.dr.ing. Liliana Emilia BEJAN
  • Conf.univ.dr.ing. Corneliu BURLACU
  • Prof.univ.dr.ing. Viorel VARVARA
  • Conf.univ.dr.ing. Emil BUDESCU
  • Conf.univ.dr.ing. Ioan RUSU
TUIASI Logo
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi
TUIASI este printre primele instituții de învățămînt superior de profil tehnic din țară și se încadrează în categoria universităților de cercetare avansată și educație.